Autoesittely Audi A4 1994-2001 | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Audi A4 1994-2001

Syksyllä 1994 esitelty Audi A4 oli ulkonäöltään selkeästi tunnistettavissa 80:n seuraajaksi. Tuttua oli myös auton jämäkkyys ja laadukkuus.
Autoesittely Audi A4 1994-2001

Kooltaan A4 noudatteli BMW 3-sarjan ja MB C-sarjan linjauksia, joten tilaa takaistuimella ja tavaratilassa oli rajallisesti. Kolariturvallisuus oli aikansa huippua, mutta kehitys oli tuolloin nopeaa, ja jo pari vuotta myöhemmin esitellyt kilpailijat olivat selvästi parempia.

Uusissa 1,8-litraisissa moottoreissa oli kolme imu- ja kaksi pakoventtiiliä sylinteriä kohden. Tehoa oli 125 hv ja Turbossa 150 hv. Muut moottorivaihtoehdot olivat 1,6/101 hv, 2,6 V6/150 hv ja 1.9 TDI/90 hv. 1.8T:een ja 2.6:een sai 5-vaihteisen automaattivaihteiston. Useimmat mallit oli saatavana myös Quattrona. Alustarakenteessa uutta oli nelipistetuettu etuakseli.

A4:n vakiovarusteita olivat mm. ABS ja EBV-jarrutusvoimanjako, kuljettajan airbag, etuturvavöiden kiristimet, keskuslukitus, lämmitettävät sähköpeilit, lukuvalot, sisävalon viive ja ajonestolaite. Sisustus oli laadukkaasti viimeistelty, mutta perusversiossa melko ankea. Pienet ikkunat ja tummat verhoilut korostavat synkkyyttä. 6-sylinterisissä oli plyysiverhoilu.

Vuoden 1995 lopussa mallistoa laajensi nuorekas Avant. Tavaratilaa oli perusasennossa 390 litraa eli 20 litraa edeltäjää enemmän. Useimmissa kilpailijoissa tilaa oli kuitenkin runsaammin. Nostokynnys oli matala, mutta takaselkänojat jäivät monikäyttöasennossa hieman viistoon, sillä istuinosa ei ollut kaadettava.

Vuosimalliin 1996 vakiovarusteluun lisättiin myös nelisylinterisissä malleissa sähkölasit edessä sekä korin väriset peilit ja ovenkahvat. Lisävarustehinnat olivat kalliita, esim. matkustajan airbag 7100 mk, vakionopeussäädin 5400 mk ja kattoluukku 10 900 mk. Matkustajan Airbag tuli vakioksi vuoden 1996 lopussa.

Syksyllä 1996 tulivat tarjolle varusteluvaihtoehdot Ambition ja Ambiente. Molempien lisähinta oli 6000 mk. Urheilullisessa Ambitionissa oli urheiluistuimet, urheilullinen alusta, 3-puolainen nahkaratti, nahalla päällystetty vaihdenuppi, sähkölämmitteinen oven lukkosylinteri sekä etuistuimissa korkeussäätö ja ristiselän tuen säätö.Ylellisessä Ambientessa oli plyysiverhoilu, nahkaratti ja -vaihdenuppi, jalopuukoristeet kojelaudassa ja ovissa, vakionopeussäädin sekä sähkölämmitteiset pesusuuttimet ja ovilukko. Ambienteen ja Ambitioniin sai kaikki moottorit 1,6-litraista lukuun ottamatta.

Samaan aikaan esiteltiin myös A4 1.6 Business Line, jossa oli radio, kasettisoitin ja CD-vaihtaja sekä kiinteä takaselkänoja suksipussilla. Hinta oli 163 000 mk, kun vakio 1,6-litrainen maksoi 168 800.

Moottorivalikoimaa täydennettiin syksyllä 1995 TDI:n 110 hv versiolla, vuotta myöhemmin 2.8 30V V6:lla (193 hv) ja syksyllä 1997 korvattiin 2,6-litrainen uudella 2,4-litran V6:lla (165 hv) sekä esiteltiin 2.5 V6 TDI (150 hv).

Vuoden 1998 alussa tuli markkinoille S4, jonka 2,7-litraisessa tuplaturbomoottorissa oli tehoa 265 hv. Jousitusta oli laskettu 20 mm. Vakiona oli Xenon-valot ja 6 vaihdetta.

Syksyllä 1998 varusteluvaihtoehdot korvattiin tyylisuunnilla, jotka olivat keskenään saman hintaisia. Advancessa oli hienostunut Jacquard Relief -istuinverhoilu ja ruskahtavat alumiinilistat. Ambitionissa oli enemmän aikaisempaa peruskangasta muistuttava Siena-verhoilu ja grafiitinväriset listat. Ambientessa oli urheilullisempi sininen Nautilus-ruutukuosi ja grafiitinväriset listat. Vanteina '99 malleissa oli yksinkertaisen näköiset 10-puolaiset kevytmetallivanteet.

Vuoden 1999 alussa tulivat facelift-mallit. Keulan ilme oli uusi. Vakiovarusteena olevat sumuvalot olivat puskurissa. Ajovalot olivat aikaisempaa tehokkaammat. Sedanin takavalot olivat uudet. Jousitusta oli parannettu. Sivuturvatyynyt olivat vakiona ja sivuturvaverhot lisävarusteena. Ulkopeilit sijaitsivat aikaisempaa ylempänä. Takaluukun lukko oli sähkökäyttöinen. Ovenkahvojen muotoilu oli pehmeämpää. Sisustus oli lähes ennallaan. Uusi mallivaihtoehto oli 180 hv:n 1.8T quattro.5000 mk:n Premium-varustepakettiin sisältyi metalliväri, ajovaloautomatiikka, ulkolämpömittari, keskuslukituksen kauko-ohjaus ja nahkaratti. Käytännössä kaikki autot myytiin Premium-paketilla varustettuna. Automaatti-ilmastointi oli saatavissa aikaisempaa edullisempaan 12 000 markan hintaan. Sivuturvaverhot ja matkustajan turvatyynyn poiskytkennän sai yhteishintaan 3000 mk.

Sivuturvatyynyt tulivat vakiovarusteeksi keväällä 1999. Vuosimalliin 2000 tulivat vakioksi sumuvalot ja takaistuimen turvavöiden kiristimet. Automaatti-ilmastoinnin lisähinta laski 9500 markkaan ja toukokuussa 2000 se tuli vakiovarusteeksi 1,6-litraisia lukuun ottamatta. Vm. 2001 Avanteissa oli Suomessa lisäksi ESP vakiona.

Syksyn 1999 moottoriuutuus oli 115-hevosvoimainen pumppusuutin-TDI. Se korvasi 110 hv version. Keväällä 2000 tuli tuotantoon huippumalli RS4. Siinä 2,7-litraisesta moottorista oli suurempien ahtimien ja 1,2 barin ahtopaineen avulla otettu peräti 380 hv. RS4 oli saatavana ainoastaan Avantina.A4 nousi myynniltään selvästi edeltäjäänsä korkeammalle niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Erityisen suosittuja olivat TDI-mallit, joiden ominaisuudet olivat aikanaan kilpailijoita edellä. 2,5-litrainen V6 TDI ei kylläkään ollut yhtä onnistunut kuin 1,9-litraiset. Se ei ollut kovin taloudellinen eikä ominaisuuksiltaan sivistynyt ja myös kestävyydessä on ollut ongelmia. Pienimmät bensamoottorit ovat pienillä kierroksilla voimattomia ja niiden kulutus on suurehko. 1.8T on suorituskyvyltään pirteämpi kuin teholukemasta voisi päätellä.

A4 on jämäkkä ja laadukkaasti tehty auto. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät hieman tunnotonta ohjausta lukuun ottamatta. Sen sijaan takaistuin- ja tavaratilat ovat niukat. Huollot ja osat ovat melko kalliita.

Alustassa etupään tukivarret ovat kulutustavaraa. Muita vikakohteita ovat mm. ilmamassamittarit TDI-malleissa, ikkunannostimet, keskuslukitus, ajonestolaitteet ja mittaristo. TDI-moottorien jakohihnan vaihto on varsin kallis. S4- ja RS4-malleissa moottorien korjaus tulee erittäin kalliiksi, mikä laskee niiden hintaa käytettynä Saksassa. Niiden lisäksi kannattaa tiedostaa lastuviritettyjen turbomallien riskit. Vikatilastoissa A4 on eurooppalaisautojen parhaimmistoa. A4 säilyy ryhdikkäänä paljon ajettunakin, jopa sisustukseltaan ja ruostesuojaus on parhaimmistoa. Myös A4:n ulkomuoto on edelleen varsin ajanmukainen.

Saksassa A4 oli 10 myydyimmän auton joukossa, joten tarjontaa on runsaasti. Toisen sukupolven A4 (B6/8E) korvasi tässä käsitellyn mallisarjan (B5/8D) sedanina syksyllä 2000 ja Avantina syksyllä 2001. A4:n rinnalla myytiin aikaisempaan mallisarjaan perustunutta Coupea vuoden 1995 loppuun asti ja Cabrioletia kevääseen 1998 asti.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin