Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Audi Q5 2012

Audi Q5 on tekniikaltaan läheistä sukua A4:lle. Sen dynaamiseen muotoiluun verrattuna Q5 on varsin tavanomaisen näköinen.
Autoesittely Audi Q5 2012

Q5 on pituudeltaan ja leveydeltään hieman GLK:ta ja X3:a suurempi ja mitat vastaavat hyvin tarkasti Volvo XC60:aa. Korkeus on kuitenkin muutaman sentin kilpailijoita pienempi. Sisätiloiltaan nämä autot ovat hyvin lähellä toisiaan.

Sisätilat

Audin takaistuin on kova, mutta mukavuudeltaan erinomainen ja tilaa on hyvin pitemmällekin matkustajalle. Etuistuinten taustat ovat kovaa muovia, mutta polvet mahtuvat mukaan ilman kosketusta etuistuimiin. Pääntilaa on Audissa hieman vähemmän laskevan katon takia, mutta tämäkään ei muodostu ongelmaksi.

Etuistuimella tilaa on hyvinkin väljästi. Q5:n etuistuimet saa joistakin kilpailijoista poiketen laskettua henkilöautomaisen alas. Tällöin massiivinen kojetaulu ja keula tosin alkavat rajoittaa näkymiä ainakin lyhyemmillä kuljettajilla. Etuistuimet ovat muotoilultaan onnistuneet.

Tavaratila on hieman kilpailijoita pitempi ja myös leveämpi, vaikka näihin ulkomittoihin pitäisi sopia leveämpikin tila. Tavaratilassa on lisävarusteena jykevät kuormakiskot tavaran kiinnittämistä varten. Takaistuimen istuinosa ei käänny ja laajennettuna pohjasta ei tule aivan tasaista. Laajentaminen sujuu kätevästi tavaratilan takasivuissa olevilla vivuilla. Takaistuimien pituussäätö ja selkänojien kallistussäätö sisältyvät edulliseen Comfort -pakettiin.

Varustelu

Q5:n perushintaan pitää lisätä pari tuhannen arvoinen Comfort-paketti, joka sisältää mm. xenon-valot, vakionopeussäätimen, värinäytöllä varustetun informaatiojärjestelmän ja etuistuimen keskikyynärnojan.

Perusvarustelu on A4:n kaltainen eli sisältää tavanomaiset turvavarusteet, automaatti-ilmastoinnin, kevytmetallivanteet ja radio/CD:n. Lisävarustelistalle jäävät mm. monitoimiohjauspyörä, pysäköintitutka ja 2.0 TDI:ssä ajonopeuden mukaan säätyvä ohjaustehostin.

Turvallisuus

Audi Q5:n aktiivisen turvallisuuden perustana on jatkuvatoiminen quattro-neliveto. Muita vakioturvallisuusvarusteita ovat esimerkiksi ABS-jarrut, sähkömekaaninen pysäköintijarru, ESP- ajonvakautusjärjestelmä johon on yhdistetty hätäjarrutustehostin, off road -toiminto pehmeälle ajoalustalle, alamäkihidastin kattotelineen tunnistus sekä perävaunun vakautustoiminto. Q5:ssä on lisäksi elektroninen tasauspyörästönlukitus (EDS), joka siirtää vetoa akselin toiselle pyörälle jos vastakkainen pyörä pyörii tyhjää.

Matkustamossa on kaksivaiheisesti laukeavat kuljettajan ja etumatkustajan täysikokoiset turvatyynyt istuma-asennon tunnistimilla, sivuturvatyynyt edessä ja Sideguard-ikkunaturvaverhot kaikilla istuimilla. Edestä löytyvät myös Audi backguard -etuistuinjärjestelmä sekä vyönkiristimet ja mukautuvat turvavyön kiristysvoimanrajoittimet. Isofix-lastenistuinvalmius on sekä etumatkustajan istuimessa että takaistuimen reunapaikoilla.

Passiivista turvallisuutta edustaa vääntöjäykkä kori hallituilla muodonmuutosvyöhykkeillä. Lisäksi törmäystilanteessa moottorin polttoaineensyöttö katkeaa välittömästi, ovien lukitus avautuu ja hätävilkut aktivoituvat.

Lisävarustelistalta löytyy lisäksi Audi Side Assist -kaistanvaihtoavustin, Audi Lane Assist -kaistavahti, LED-huomiovalot käsittävillä Xenon plus -kaasupurkausajovaloilla sekä tien suuntaan kääntyvillä Adaptive Light -kaarreajovaloilla.

Säätimet ja näkyvyys

Hallintalaitteet ovat A4:n kaltaiset eli käyttöliittymän säätöpyörä on nostettu ilmastoinnin säätimien yhteyteen, jossa se on huonommin käsillä kuin keskikonsolissa (jossa se on navigaattorin yhteydessä). Valikkotoiminnot ovat selkeitä, mutta esim. istuinlämmittimien tehonsäätö ilmastoinnin säätöpyörällä on tarpeettoman konstikasta.

Värinäyttö antaa kojetaululle arvokkaan ilmeen ja on myös selkeä. Sisustus on laadultaan totuttua Audi-tasoa eli viimeistelyltään ja materiaaleiltaan markkinoiden parhaimmistoa. Säilytyslokeroita on tavanomainen määrä. Hansikaslokero on melko epäkäytännöllinen ja lehtitaskut etuselkänojista puuttuvat.

Näkyvyys on hieman rajoittunutta varsinkin taakse. Pysäköintitutka olisi tarpeen, mutta se on lisävaruste. Kääntöympyrä on kooltaan samaa luokkaa kuin X3:ssa ja GLK:ssa eli mitoiltaan samankokoisiin farmareihin verrattuna kääntyvyydessä ei ole ylimääräistä maasturilisää.

Moottorit ja hinnat

Q5:n moottorivalikoima on monipuolinen. Taloudellisin ja todennäköisesti suosituin moottori on 2.0 TDI, jossa on tehoa 130 kW/175 hv ja se on ominaisuuksiltaan hyväksi todettu. 3.0 TDI (245 hv) on siihen verrattuna melkoisen kallis. Bensamoottoreista löytyy 2.0 TFSI 225 hv ja 2.0 TFSI hybrid 245 hevosvoimaisena sekä 3.0 V6 TFSI (272 hv). Vaihteistona dieselmoottorivaihtoehdoissa on 7-vaihteinen märkä DSG eli Audin kielellä S tronic ja bensiinikäyttöisissä 8-vaihteinen tiptronic.

Q5 on hinnoiteltu tarkasti kilpailijoiden tasolle. Ominaisuudet ovat kilpailukykyiset ja auto on kaikilta osin laadukkaasti tehty. Auton hinnat lähtevät hieman alle 48.000 eurosta (2.0l TDI). Kalleimman version hinta lähtee lähes 73.000 eurosta (3.0l bensiini V6).

Vertailu


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin