Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mazda CX-5 2013

Mazda esitteli vuonna 2011 Frankfurtin autonäyttelyssä täysin uuden automallin: katumaasturi CX-5:n. Suomen markkinoille auto saapui alkuvuodesta 2012. 1400 kiloa painava 4,5-metrinen auto toimi myös ensimmäisenä alustana Mazdan uudelle SkyActiv -moottoriteknologialle, joka löytyy nyt myös uusimmasta Mazda6 mallistosta.
Autoesittely Mazda CX-5 2013

Ulkonäkö ja tilat

CX-5:n keulan muotoilu erottuu massasta ja myös muista Mazdoista, jollei uusinta Mazda6 mallia lasketa mukaan. Sivuprofiili on kolmosen kaltainen. Takaistuintilaa on runsaasti. Istuimet ovat hyvät niin edessä kuin takana. Pääntilaa on enemmän kuin tarpeeksi ja myös polvitila takapenkillä riittää pitemmillekin matkustajille. Kolmannen takamatkustajan näkökulmasta löytyy samasta luokasta väljempiäkin autoja. Erityismaininnan voi antaa etuistuimien sivuttaistuelle. Näkyvyys eteen on hyvä, mutta takaikkuna on pienikokoinen.

Myös tavaratilalle on uhrattu suunnitteluaikaa. Takaselkänojat kaatuvat kätevästi takaoven tuntumasta. Tavaratilan verho nousee näppärästi takaoven mukana. Takaoven alle mahtuu seisomaan vain 175-senttinen. Tavaratilan pohjan alla ei ole tavanomaista lisätilaa. Laajennettuna tavaratilan pohjaan jää pieni porras.



Sisustus on laadukas ja siisti.

CX-5:n sisustus on siisti ja laatuvaikutelma korkeatasoinen. Sisustuksen muotoilu on sinänsä melko yksinkertaista, mutta laadukkaat yksityiskohdat pelastavat tilanteen. CX-5:ttä edeltävissä Mazdoissa informaatiota jaettiin moniin pieniin näyttöihin, mutta CX-5:ssä on vain pikkunäytöt mittareissa ja iso kosketusnäyttö keskikonsolissa. Käyttö on selkeää. Avustinjärjestelmien katkaisimet ohjauspyörän katveessa kuitenkin vaativat lyhenneoppia avautuakseen käyttäjälle. Varsinkin RVM-napin vaikutus jää helposti arvoitukseksi. Vakionopeussäätimen napit ovat hienosti aina sormen ulottuvilla ratissa. Säilytyslokeroita matkustamossa on mukavasti.

Varustetasoja on neljä. Vain etuvetoisena tarjottava Comfort on hinnat alkaen -malli, jossa tavanomaisen perustason ylittää lähinnä himmenevä sisäpeili. Dynamicissa on tuntuvasti enemmän tavaraa: sadetunnistin, valoautomatiikka, automaatti-ilmastointi, tummennetut takaikkunat, takaistuimen keskikyynärnoja, nahkaratti, vakionopeussäädin, bluetooth ja kosketusnäyttö. Toki hintaakin on noin 2 700 euroa Comfortia enemmän. Touring-varustelu lisää Dynamiciin nykyaikaisia järjestelmiä: kääntyvät ksenonvalot, katvealueen vahti, kaistavahti, kaukovaloautomatiikka ja parkkitutkat edessä ja takana. Kalleimmassa Exclusivessa on vielä nahkaverhoilu, Bose-audiojärjestelmä ja peruutuskamera.



Moottoreina on kaksi 2,2-litraista dieseliä sekä 2,0-litrainen bensakone

CX-5:n moottorit ovat moderneja. Bensaturboa ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan valikoimassa on 2,0-litrainen bensamoottori (118 kW/160 hv (etuvedon yhteydessä 165hv)) ja kaksi 2,2-litraista dieseliä (110 kW/150 hv ja 129 kW/175 hv). Niin bensa- kuin dieselmoottorien puristussuhde on 14:1 eli bensakoneessa se on ennätyksellisen korkea ja dieseleissä poikkeuksellisen matala. Vaihteistoksi löytyy 6-vaihteinen manuaali ja perinteinen automaatti. Kiihdytys 0-100 km/h onnistuu parhaimmillaan 9,2 sekunnissa bensakoneisella etuvetoversiolla. Verkkaisimmin kiihtyy manuaalivaihteilla varustettu bensakoneinen nelivetoversio (10,5 s).

Mazdan diesel on jo aikaisemmassa versiossaan ollut ajanmukainen. Uudessa moottorissa on voimaa jo pienillä kierroksilla. Mitään tehopiikkiä ei löydy, vaan voimaa löytyy tasaisen vahvasti läpi kierroslukualueen. Automaatti toimii asiallisesti. Sammutusautomatiikan toiminta on poikkeuksellisen hienostunutta, mutta auto pysyi sammuksissa kovin lyhyen ajan. Yhdistetyn ajon kulutuslukemat liikkuvat 4,6 ja 6,6 –litran välillä ja CO2 –päästöt 119 ja 155 gramman välillä /km.

CX-5 on tarjolla sekä etuvetoisena että nelivetoisena versiona. Hintaeroa on 4 000 - 5 000 euroa. Nelivetojärjestelmä perustuu Haldex-kytkimeen eli aivan halvimmasta toteutuksesta ei ole kyse.

Mazda CX-5 on auto, joka ei pyri miellyttämään kaikkia. Siinä on valittu rehellisen urheilullinen lähestymistapa mukavuuden sijasta. Pienen merkin ei tarvitse tarjota kaikille kompromissiratkaisua, vaan olla kilpailijoita parempi valitun asiakassegmentin silmissä.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin