Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mercedes-Benz Citan 2013

Pienten pakettiautojen luokkaan sijoittuva Mercedes-Benz Citan on tarjolla useaan eri käyttötarkoitukseen. Citanin voi hankkia tila-auto Kombina tai kolmella eri koripituudella pakettiautona.
Autoesittely Mercedes-Benz Citan 2013

Citanin keulailmettä hallitsevat Mersun tähtilogo etusäleikössä, kirkaslasiset ajovalot ja nuolimainen konepelti. Päiväajovalot sekä valinnaisvarusteena saatavat sumuvalot on integroitu etupuskuriin. Ulkonäön voi viimeistellä valitsemalla lisävarusteena saatavan väripaketin, jolloin puskurit, sivupeilien taustat ja takavalojen yläpuolella olevat muovilistat tulevat korinvärisiksi maalattuina.

Kuten edellä mainittiin, Citanin pakettiautoversio on saatavana kolmella eri koripituudella: normaali (3,94 m), keskipitkä (4,32 m) ja pitkä (4,71 m). Tavaratilan pituudet ovat vastaavasti 1,36, 1,75 ja 2,13 metriä sekä tilavuudet 2,4 m3, 3,1 m3 ja 3,8 m3.

Keskipitkässä ja pitkässä pakettiautossa on vakiona oikeanpuoleinen liukuovi, vasemmanpuoleisen saa lisävarusteena. Takana on vakiovarusteena pariovet ikkunoilla, jotka on varustettu pesimellä, pyyhkimellä ja lämmityksellä. Keskipitkään malliin pariovet voi vaihtaa halutessaan takaluukkuun ilman lisähintaa, normaaliin ja pitkään versioon takaluukkua sen sijaan ei ole saatavana.

Pyöräkoteloiden väli 1219 milliä on mitoitettu eurolavalle, ja kuorman saa sidottua kiinni tavaratilan lattiassa oleviin 4–8 kuormansidontalenkkiin. Poikkeuksellisen pitkien tavaroiden kuljettamiseksi Citan -pakettiauton voi varustaa kattokaiteilla, taakkatelineillä tai valita tavaratilan kattoon pitkien tavaroiden kuljetusluukun. Apumiehen istuimen voi valita taittuvaselkänojaisena versiona, jolloin mukaan saa hyvin myös pitkät tavarat. Pakettiautoversiossa tavaratila on erotettu ohjaamosta väliseinällä. Tavaratilan lattiassa on vakiona muovilattia, sekä seinissä on verhoilut puoliväliin saakka – tämä riittänee monille käyttäjille sellaisenaan. Toki saatavana on myös kovempaan käyttöön lattian ja seinien vaneriverhoilut.



Viisipaikkainen Citan Mixto-pakettiautoversio on suunniteltu sekä henkilö- että tavarakuljetuksiin. Mixto on aina pisin korimalli, ja tavaratilan suuruus takapenkin kanssa 2,4 m3 ja takapenkki taitettuna 3,7 m3. Citan on aina täyden autoveron pakettia-auto, eli takapenkin lisäämisellä ei ole vaikutusta autoveroon.

Kolmas Citanin malli on 5-paikkainen Kombi tila-auto, joka perustuu 4,32-metriseen keskipitkään malliin. Takaistuimen selkänoja taittuu 1/3- tai 2/3-suhteessa kätevästi yhdellä kädenliikkeellä. Kombissa on lämpösäteilyä vaimentavat ikkunat ympäriinsä. Lattia on muovimaton sijasta tekstiiliverhoiltu, sisätilassa on parannettu verhoilu kokonaisuudessaan ja muutenkin tila-auto on varusteltu paremmin kuin pakettiautoversiot. Turvatyyny löytyy Kombissa vakiona kuljettajan lisäksi myös etumatkustajalle, ja molemmille etuistuimille on myös sivuturvatyynyt ja ikkunaturvatyynyt. Takaistuimella on Isofix-kiinnikkeet lastenistuimille.

Moottorit ja vakiovarusteet

Citanin dieselmoottorivalikoimassa on kolme tehovaihtoehtoa, jotka kaikki ovat 1,5-litraisia: Citan 108 CDI on teholtaan 55 kW (75 hv), 109 CDI 66 kW (90 hv) ja 111 CDI 81 kW (110 hv). Lisäksi saatavaksi tulee iskutilavuudeltaan 1,2-litrainen, turboahdettu 84 kW (114 hv) bensiinimoottori, jolloin mallimerkintä on Citan 112. Vaihteisto on isoimman dieselmoottorin ja bensiinimoottorin yhteydessä 6-vaihteinen, kahdessa pienemmässä dieselissä 5-vaihteinen.



Suomessa myytävissä Citaneissa on kaikissa vakiona BlueEfficiency-varustepaketti: ECO start/stop-pysäytysautomatiikka, akun ja laturin valvontajärjestelmä, jarrutusenergian talteenotto sekä mallista riippuen alhaisen vierintävastuksen renkaat. Kuljettajan apuna on lisäksi vaihtamisajankohdan näyttö. Näillä toimenpiteillä kulutus alenee 0,4 litraa, jolloin Citan 108CDI ja 109CDI BlueEfficiencyn yhdistetty kulutus on ainoastaan 4,3 l/100 km. Tulos on tämän autoluokan uusi ennätys ja erinomainen saavutus tässä koko- ja painoluokassa. Vastaavasti CO2-päästöarvo on vain 112 g/km.

Citanin molemmat etuistuimet on kaikissa malleissa varustettu korkeudensäädöllä ja istuinlämmityksellä. Kolmipuolaisen Mercedes-ohjauspyörän korkeussäätö, kauko-ohjattava keskuslukitus sekä sisältä sähköisesti säädettävät ja lämmitettävät sivupeilit kuuluvat vakiovarustukseen. Niin ikään vakiovarustukseen kuuluu manuaalisesti säädettävä ilmastointi ja puoliautomaattisen Tempmatic-ilmastointijärjestelmän saa lisävarusteena. Ajovalomuisti toimii järkevästi - valokatkaisijan asennosta riippuen syttyvät automaattisesti joko pelkät päiväajovalot tai normaalit ajovalot. Halutessaan autoon saa myös valo- ja sadetunnistimen. Ajovalot on varustettu myös saattotoiminnolla eli ne palavat kaukovalokytkimestä napautettaessa moottorin sammuttamisen jälkeenkin valaisten tien kotiovelle ja sammuvat sitten viiveellä.



Kaikki Citanin CDI-dieselversiot on varustettu kahdella sähköisellä lisälämmittimellä, jotka toimivat automaattisesti ulkoilman lämpötilan mukaan. Toinen lämmittimistä lämmittää kylmän moottorin vesikiertoa, toinen on lämmityslaitteen ilmaa lämmittävä PTC-vastus. Suomessa Mercedes-Benz Citanin kattavaan vakiovarusteluun sisältyvät lisäksi mm. Bluetooth-radio, sähkökäyttöiset etuikkunat ja keskuslukitukseen integroitu polttoainesäiliön luukku.

Turvallisuus ja hinnat

Autossa on vakiona mukautuva ESP-järjestelmä, joka ottaa huomioon kuorman ja sen painopisteen. Järjestelmä yhdistää ABS-jarrujen, yli- ja aliohjautuvuutta valvovan VDC-järjestelmän ja TCS-luistonvalvonnan toiminnot. Toimintoihin kuuluvat myös ASR-luistonrajoitin sekä moottori- ja jarrutustehojen valvonta. ASR-luistonrajoittimen voi tarvittaessa kytkeä pois toiminnasta napin painalluksella, mutta toiminto aktivoituu automaattisesti nopeuden ylittäessä 50 km/h. Muita Citanin vakiovarusteita ovat liikkeellelähtöavustin, turvavöiden korkeussäätö, molempien etuistuinten turvavöiden esikiristimet ja voimanrajoittimet sekä turvavyömuistutin.

Pakettiautona edullisin Citan versio maksaa 23.700€. Citan Kombi -tila-auton hinnat alkavat 26.571 eurosta.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin