Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

IL Koeajo: Mazda 6 Business Edition

Kattavasti varusteltu automaattivaihteinen Mazda 6 Business Edition tarjoaa mahdollisesti koko Mazda-malliston houkuttelevimman kokonaisuuden reilulla 30 000 eurolla.
IL Koeajo: Mazda 6 Business Edition
  • Kiitämme: muotoilua, automaattivaihteistoa, hyvää ajettavuutta ja maltillista hintaa
  • Moitimme: sedanin hankalaa tavaratilan luukkua

Kun autoltaan haluaa hyvää hinta-laatusuhdetta, kannattaa yleensä suunnata katse niin sanottuihin business-malleihin. Nimen ei saa antaa hämätä, sillä autot eivät ole suunnattu vain yritysasiakkaille, vaan niitä voi ostaa ihan kuka tahansa. Sama pätee myös ylemmän keskiluokan, eli D-segmentin, Mazda6:een.

Mazda on onnistunut hiomaan mallistonsa kautta linjan hyvään haastaja-asemaan, ja merkki tarjoaakin mainion vaihtoehdon niin muotoilullisesti kuin teknisesti konservatiivisina pidetyille kilpailijoilleen. Valitettavasti suomalaiset kuluttajat eivät ole oikein löytäneet Mazdojen hienoutta, sillä esimerkiksi Mazda6:ta myytiin vuonna 2015 vain 307 kappaletta, mikä tarkoittaa noin 36 prosentin pudotusta vuoden 2014 vastaavaan lukemaan.

Onneksi maahantuonnissa on oltu hereillä, ja myyntiin on tuotu mahdollisesti koko Mazda-malliston houkuttelevin paketti, Mazda6 Business Edition. Kyseinen malli tarjoaa vajaalla 33 000 eurolla niin hyvän käyttökokemuksen, ettei auto jätä paljon toivomisen varaa.

Muotoilu

Makuasioista ei tunnetusti kannata kiistellä, mutta allekirjoittaneelle porrasperäinen Mazda 6 -sedan edustaa puhdaslinjaisinta automuotoilua kokoluokassaan. Auto näyttää pysäköitynäkin olevan liikkeessä, ja sitä kehtaa tarkastella kulmasta kuin kulmasta. Japanilaisista juuristaan huolimatta kuutonen on kaukana avaruusalusmuotoilusta ja malli onnistuu yhdistämään hyvin eurooppalaisen ja japanilaisen automuotoilun parhaat puolet. Arvokkuus ja tyylikkyys kohtaavat leikittelevät muodot.

Jos auto näyttää hyvältä ulkoa, ei sisätilojakaan tarvitse hävetä. Kojelaudassa nahkaverhoillut pinnat yhdistyvät harjatusta alumiinista valmistettuihin somisteisiin, ja takamustaan lepuuttaa mielellään hyvin muotoilluilla istuimilla. Säätövarat ovat kohtuullisen reilut, mutta istuinosan etureunan kallistusta jää kaipaamaan. Musta ulkoväri yhdistettynä täysmustaan sisustukseen tietää kesähelteillä myös varsin tuskaisia ensimmäisiä kilometrejä. Harmittavasti vaalean reitetyn nahkaverhoilun saa Mazda6:een vain Luxury-varustetason yhteydessä.

Ajokokemus

165 hevosvoimainen ahtamaton 2-litrainen bensiinimoottori yhdistettynä 6-portaiseen automaattivaihteistoon on yksi Mazda6:en kohokohtia. Moottori vastaa kuljettajan oikean jalan käskytykseen täsmällisesti ja ripeästi. Valittavana on urheilullisemman kaasuvasteen tarjoava sport-tila, joka laitetaan päälle keinukytkimestä vaihdekepin vierestä. Hyvin käden ulottuvilla sijaitsevaa kytkintä tulee käytettyä ahkerasti tehostamaan moottorijarrutusta esimerkiksi moottoritieltä poistuttaessa.

Alustatuntumaltaan kuutonen on hyvä kompromissi mukavuuden ja jämäkkyyden väliltä. Auto kulkee tarkasti tiukempiin kaarteisiin, mutta teiden pintatärinät ja hidastetöyssyt otetaan pehmeästi vastaan. Ohjaus voisi olla täsmällisempi, ja erityisesti tahmea palautus häiritsee kaupunkiajossa. Tässä suhteessa mallia olisi syytä hakea esimerkiksi Volkswagenin suunnasta.

Sen sijaan automaattivaihteiston osalta Mazda on kulkenut tietoisesti vastakkaiseen suuntaan Volkkarin kanssa. Kaksoiskytkinvaihteistoa, eli DSG:tä, karsastavalle Mazdan Skyactiv-Drive -nimellä kulkeva automaattivaihteisto tarjoaa hyvän vaihtoehdon. Koeajetun Mazda6:en vaihteisto muistuttaa luonteeltaan DSG:tä, mutta on aito automaattivaihteisto. Vaihdot ovat takamustuntumalla arvioiden yhtä nopeita kuin DSG-vaihteistoissa, mutta portaattomien (CVT) automaattivaihteistojen kuminauhaefekti loistaa poissaolollaan. Mazda6:sta saa tarvittaessa irti räjähtävämpääkin voimaa, eikä lisätehoja 165 hv ja 210 Nm väännön kylkeen jää kaipaamaan. Koeajon aikana autoa testattiin yksin sekä kahden matkustajan kera.

Varustelu

Mazdan filosofiaan on jo pidemmän aikaa kuulunut varustelun helppous. Malliston autoihin on yleensä valittavissa korkeintaan viisi eritasoista varustepakettia, minkä lisäksi tilaussopimukseen kirjataan esimerkiksi navigaattori, peräkoukku ynnä muut jälkiasenteiset kilkkeet. Sivutolkulla jatkuvat lisävarustelistat voi siis kaupoilla unohtaa, ja realistisen kuvan Mazdan lopullisesta hinnasta saa, kun lisää hinnaston kokonaishintoihin noin tuhat euroa (talvirenkaat jne.). Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että merkin autot olisivat niukasti varusteltuja, päinvastoin.

Mazda 6 Business Edition on hyvä esimerkki autosta, joka on varusteluun nähden maltillisesti hinnoiteltu. Vakiovarusteisiin kuuluu muun muassa täysin led-tekniikalla toteutetut aktiiviset ajovalot, 17-tuuman kevytmetallivanteet, pysäköintitutkat edessä ja takana, automaattivaihteisto, automaattinen kaupunkijarrutusjärjestelmä, risteävän liikenteen varoitus, kuolleen kulman tutka ja suomenkielinen MZD Connect -viihdejärjestelmä 7-tuuman näytöllä.

Viimeksi mainittu on käyttökokemukseltaan helppo. Näyttöä voi käyttää pysähdyksissä kosketuksella ja ajossa joystick-tyylisestä rullasäätimestä. Mikä parasta, järjestelmä ottaa myös puhekomentoja vastaa suomeksi ja se ymmärtää myös puhekielisiä ilmaisuja. Esimerkiksi osoitteen luetteleminen puhumalla on sekä nopeaa että turvallista. Puhelimen verkkoyhteys on myös mahdollista jakaa järjestelmän kanssa, jolloin auton voi laittaa lukemaan esimerkiksi tuoreimmat Twitter-päivitykset (toimii tosin vain englanninkielisissä teksteissä) tai kuunnella nettiradioita.

Risteävän liikenteen tutka osoittautui yllättävänkin näppäräksi avuksi pitkän auton kanssa parkkipaikoilta pois peruutettaessa. Se tunnisti jopa jalankulkijat, jotka olivat aikeissa kävellä auton taakse. Ainoa varuste, jota Mazda6 Business Editionissa jää varsinaisesti kaipaamaan, on mukautuva vakionopeudensäädin.

Tähdet 21/25

Hinta 5/5
Auton koko ja varustelu huomioiden erittäin hyvä hinta-laatusuhde.

Ulkonäkö 5/5
Makuasia, mutta Mazdan KODO-mutoilu toimii ainakin allekirjoittaneen silmään. Voittanut useita muotoilupalkintoja.

Ajomukavuus 4/5
Selvästi pienempiä Mazdoja hiljaisempi. Takapenkillä pidemmällä saattaa pääntila loppua sedan-mallissa kesken.

Tilankäyttö 4/5
Sedanin tavaratilan pieni lastausaukko ja matala mutta pitkä tavaratila rajoittaa käyttöä. Vajaan tuhannen euron lisäpanostuksella saa Mazda6 Business Editionin farmarina.

Kulutus 3/5
Ero maantie- ja kaupunkikulutuksen välillä voisi olla maltillisempi. Maantiellä kulkee kohtuullisen vähällä polttoaineella. Kaupunkipainotteisessa ajossa huidellaan kahdeksan litran tuntumassa.

Autotoimittaja Granströmin kommentti: Tämän kokoluokan autoa etsivälle tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Tyylikäs ja mukava auto pidemmillekin matkoille.

Koeajetun mallin tarkat tiedot, hinta ja lisävarusteet: Mazda6 Sedan 2.0 (165) SKYACTIV-G Business Edition 6AT

Hinta: 32 956 euroa
Suurin teho, kW(hv)k/min: 121(165)/6000
Suurin vääntö Nm/k/min: 210/4000
Kiihtyvyys 0-100 km/h, s: 10,1
Ilmoitettu yhdistetty kulutus l/100 km: 6,0
Tavaratila, l (VDA): 480

Katso kuvat ja tarkemmat tiedot Iltalehden sivuilta.

Autotalli.com
Mazda 6 uudet autot
Mazda 6 vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin