Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

IL Koeajo: Nissan Leaf 30kWh tehoakulla

Nissanin sähköautoon saa entistä energiatehokkaamman 30 kilowattitunnin akuston ja sen voimin autolla on teoreettinen 250 kilometrin toimintasäde.
IL Koeajo: Nissan Leaf 30kWh tehoakulla

Suomessa sähköautojen pikalatauspisteistä vastaavat pääosin ABC-asemat. Osuuskaupan maantiekuppilat tulivatkin testiajossa tutuksi, sillä ensimmäisestä kertaa Iltalehden auto-osaston historiassa ajoimme täyssähköisellä koeajoautolla oikeasti maantiellä.

Kävimme uudella 30 kilowattitunnin Leafilla pääkaupunkiseudulta käsin ensiksi Turussa ja toisella matkalla Hangossa.

Hankoon ja takaisin pystyimme Helsingistä käsin ajamaan normaalivauhtia eli vaihtelevasti satasta ja kahdeksaakymppiä. Tämä vaati kuitenkin välilatauksen Tammisaaressa. Tammisaaren aseman kupeesta löytyy kaupunkioloissa harvinainen pikalaturi.

Menomatkalla Hankoon hieman aristelimme "kaasun" käytössä, mutta paluumatkalla painelimme surutta luottaen siihen, ettei akku tyhjene ennenaikaisesti.

Luottamus akun kestoon onkin sähköautoilussa oleellista näytön ilmoittamien kilometrien haihtuessa toinen toisensa jälkeen.

Pidemmällä Turun-reissulla emme luottaneet Leafin akun kestoon siinä määrin, että olisimme ajaneet moottoritietä. Ajoimme vanhaa ykköstien linjaa pitkin pääosin kahdeksaakymppiä.

Lähes 200 kilometriä

Menomatkalla latasimme akut täyteen Turun itäpuolella Paimion ABC Tammisillassa. Lataus vei noin 25 minuuttia.

Paimion ABC on sähköautoilijan paratiisi; pihalla seisovat rinta rinnan sekä Fortumin että Virtapisteen pikalaturit. Bonuksena on Teslan pikalatausasema.

Turun seudulla on hyvin latausasemia, koska Turku Energia on mukana Virta-yhteistyössä. Kaupungin keskustassa Puutarhakadulla tosin törmäsimme yhteen sähköautoilijan kiusaan. Toiseen kahdesta latauspisteestä oli pysäköity tavallinen polttomoottoriauto.

Lopputankkauksen ennen paluuta pääkaupunkiseudulle otimme Raision ABC:n pikalaturista kaupungin pohjoispuolelta - varsinaista ei tähän olisi ollut.

Sitten ajoimme kahdeksankympin marssivauhdilla Espooseen yhteen soittoon noin 160 kilometriä. Mittarin jäi kilometrejä nelisenkymmentä.

Kokeilun perusteella Leafin toimintamatka on suvikelillä parhaimmillaan noin 190-200 kilometriä. Kaupungissa virtaa kuluu aavistuksen enemmän. Satasen matkavauhti satunnaisine tiputtanee toimintamatkan noin 130-150 kilometriin.

Ensi kerralla kokeilemme, kuinka pitkälle sähköautolla voi painella moottoritiellä.

Molempi parempi

Lyhyen testin perusteella Leafin toimintamatka riittää juuri ja juuri Etelä-Suomen olosuhteisiin, mikäli reitille vain osuu pikalatausasemia. Pikalatureiden varassa voi tällä hetkellä ajaa suunnilleen Porista Imatraan vedetyn kuvitteellisen viivan eteläpuolella.

Suomessa on sekä Virtapisteen että Fortumin latureita. Käytännössä sähköautoilijalla on syytä olla taskussa molempien yhteenliittymien tunnistelätkät.

Itse koeautossamme ei ilmennyt ongelmia lukuunottamatta sitä, että se on varsin hintava.

Leaf on ajettavuudeltaan hyvää keskitasoa perhe-hatchbackien luokassa. Auton parhain valtti on äänettömyys. Suorituskyky on riittävä, joskin hieman laiskanpulskea.

Tähdet 17/30 (3,5)

Hinta, 2 tähteä
Noin kymppitonnin kalliimpi kuin "vastaavan" kokoinen ja varusteinen polttomoottoriauto. Akuston todellinen ikä on niin ikään arvoitus

Ulkonäkö, 3 tähteä
Futuristinen tila-hatchback. Itse pidämme tyylistä, mutta selvästikään kaikki eivät.

Ajomukavuus, 5 tähteä
Hiljainen, helppo ja perushyvä. Tasainen lähtövääntö on hieno ominaisuus.

Tilankäyttö, 4 tähteä
Hyvät tilat matkustajille että kohtuullisesti myös matkatavaroille. Käytännössä pakolliset latauskaapelit rajoittavat hieman tavaratilan käyttöä.

Kulutus, 3 tähteä
Virallinen kulutus eli toimintamatka on utopistinen. Silti kelpo suoritus.

Iltalehden autotoimittaja Elonheimon kommentti: Tämän voisin ostaa vuoden, parin päästä, jos maahan saadaan enemmän latureita. Vaatii myös kotilaturin.

Turvallisuus
Saavutti tullessaan (2012) täydet tähdet Euroncapin törmäystestissä. Nyt vaatimukset ovat tosin jo aavistuksen kiristyneet.

Hinta euroa: 42 850 (koeajoauto varusteineen 44 444) Takuu v/km: 3/100 000, sähköosat 5/100 000

Koeajetun mallin tarkat tiedot, hinta ja lisävarusteet: Leaf 30 kWh Tekna

TEKNISET TIEDOT:
Moottorin tyyppi: vaihtovirta, synkroninen Vetotapa: etuveto Akusto: laminoitu litium-ioni, 30 kilowattituntia Suurin teho hv/kW/rpm: 80/109/3 008-10 000 Suurin vääntö Nm/rpm: 254/3 008 Kiiht. 0-100 km/h/s: 11,5 Huippunopeus km/h: 144 Toimintamatka virallinen km: 250 Toimintamatka koeajo: max. 200

MITAT:
Pituus/leveys/korkeus mm: 4 445/1 770/1 550, Akseliväli mm: 2 700, Omamassa kg: 1516, Tavaratila 355.

Kuvat ja tarkemmat tiedot Iltalehden sivuilta.

Autotalli.com
Nissan Leaf uudet autot
Nissan Leaf vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin