Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

IL Koeajo: Volvo V90 haastaa Audit ja Bemarit

Volvo V90 määrittelee premiumauton käsitteen uudella tuoreella tavalla, mutta hinta yllättää. Se jää etenkin varusteluun nähden pahimpia kilpailijoitaan alhaisemmaksi.
IL Koeajo: Volvo V90 haastaa Audit ja Bemarit

Volvo V90 nostaa farmari-Volvon paria pykälää edeltäjäänsä V70:stä korkeammalle premiunautojen tasoilla. Nyt Volvo voi tasapäisesti haastaa niin Mersua kuin Bemariakin, mutta omalla tuoreella skandinaavisella tavallaan.

Ulkomuoto on tietysti yksi juttu. Keulassa on XC90:sestä tutut Thor-vasaravalot ja auton muoto on pitkä ja matala, mutta premiumin määrittelee ennen kaikkea se laadukkuuden ja valoisuuden tuntu, jonka autoon istuja kohtaa.

Osan valoisuudesta muodostavat tarkoin valitut luonnonläheiset mutta ylelliset materiaalit. Parhaimmassa versiossa on nappanahkaa istuimissa ja nahkaa kojelaudan päällä. Pähkinäpuuviilut kojelaudassa ovat todellakin aitoa puuta.

Silmien edessä avautuu XC90:sestä tuttu ohjaamo. On digitaalinen mittaristo, jonka keskelle navigaattorin kartta avautuu. On tuttu 9-tuumainen pystynäyttö, jota hallitaan sormen pyyhkäisyillä. Näytön kautta hallitaan lähes kaikkia Volvon toimintoja, siksi arvostan sitä, että kevyt pyyhkäisy riittää. Pyyhkäisy tai ylipäätään kosketus tarkoittaa käänteisesti myös sitä, että tahriintuvaa ruutua pitää aika ajoin puhdistaa. Mercedes ja BMW ovat valinneet toisin: näyttöruutua ei kosketeta vaan hallitaan erillisillä säätimillä.

Hengitän hetken tätä Volvon uutta ilmapiiriä ennen kuin painan starttipainiketta. Ajoon ottamani nelivetoinen Volvo V90 D5 käynnistyy kevyesti rahisten. Siirrän vaihteenvalitsimen ajoasentoon. Ratin alapuolisia vaihtosiivekkeitä Volvossa ei olekaan, mikä hieman ihmetyttää, mutta ei kauan. Poljen pedaalia.

V90 lähtee matkaan kevyesti. Ohjauksen tunto on erinomainen ja auton isot mitat eivät tunnu kömpelöiltä. Moottoritiellä nopeus nousee, mutta melutaso matkustamossa ei. Tuuletetut istuimet pitävät paidan kuivana, vaikka kesän alun aurinko oli hetkeä aiemmin kuumentanut selkää.

D5:sen diesel on nelisylinterinen kuten kaikki muutkin Volvon uudet Drive E -moottorit. Moottorissa on kaksi turboa ja uutuutena Power Pulse-toiminto, joka vähentää turboviivettä. D5-moottori tarjoilee 235 hevosvoimaa, mutta ennen kaikkea ajossa tuntuu 450 Nm:n muhkea vääntö, josta suurin osa käytössä jo alle 3 000 kierroksella.

Koeajotilaisuudessa koeajoin myös 320-hevosvoimaisen T6-bensiiniversion nelivetona. Dieseliin verrattuna bensavehje tuntui kevyemmältä ja bensakone reagoi nopeammin kaasupolkimeen kuin diesel, mutta tosi menoon T6 yltyy vasta kun kieppikello kilkattaa yli 3 500 rpm:ssä. T6:n kohtalona Suomessa on jäädä T8:n jalkoihin, koska hybridi-T8 saa osan veroistaan anteeksi pienten päästöjen vuoksi.

V90:sen istuimet on ainakin Inscription -versiossa erinomaisesti muotoiltu ja niissä on luonnollisesti säädettävä reisituki. Takaistuinten jalkatila riittää varmasti myös takseihin. Tavaratila on viitisentoista litraa pienempi kuin V70:ssä, nyt 560 litraa, mutta takapenkin selkänojat taittuvat tasalattiaksi parilla käden liikkeellä.

Ajamassani autossa on lisävarusteena takapään ilmajousitus, joten takaosaa voi hieman laskea lastausta varten. Ilmajousituksen kanssa samassa paketissa autoon tulevat myös adaptiiviset vaimentimet.

Perusjousitus V90:ssä on yllättäen poikittainen komposiittimateriaalista valmistettu lehtijousi. Volvo V90 on aikajanalla V70-mallin seuraaja, mutta todellisuudessa täysin uusi oma autonsa. On uusi modulaarinen SPA-pohjalevy, täysin uudet moottorit ja - täysin uusi laatutaso. V90 on loikannut pari premiumtasoa V70:ntä korkeammalle. Nyt puhutaan autosta, joka haastaa vakavasti saksalaiset kilpailijansa BMW:n, Mercedeksen ja Audin.

Suomessa malliversiot alkavat Momentumista eli niin sanottua karvalakkimallia ei mallistossa olekaan. Momentum-varustelukin kattaa mm. ledajovalot automaattiselle lyhyillä.

Seuraava varusteversio Inscription tuo mukanaan mm. nahalla verhoillut istuimet, 18-tuuman timanttileikatut vanteet, kromisia yksityiskohtia ja adaptiiviset led-ajovalot. Volvon semipilot-järjestelmä pitää sisällään tuttuja automaattisen ajon elementtejä kuten adaptiivinen vakionopeussäädin ja kaistavahti.

Yksi Volvon turvavarusteista, City Safe, pitää sisällään törmäysvaroittimen jarrutuksella, jalankulkijoiden/pyöräijöiden tunnistuksen ja automaattisen hätäjarrutuksen. On myös isojen eläinten kuten hirvien havaitsemistoiminto. Yllättäen kuolleen kulman vahti (Blind Spot) pitää ostaa erikseen. Sen parina saa myös takaa tulevan risteävän liikenteen varoittimen.

Volvo V90 (ja S90)

Mikä auto: täysin uusi Volvo V90 -farmari, Volvo S90 sedanin rinnakkaismalli.

Mikä tekniikka: rakennettu Volvon modulaariselle SPA-pohjalevylle.

Moottorit: bensaversiot T5, T6 ja T8, joka on hybridi. Dieselit D3, D4, D5.

Mitä maksaa: Halvinta Kinetic-versiota ei tuoda maahan. Momentum-varustellut alkavat 46 920 eurosta (etuvetoinen D3). D4-mallin hinnat alkavat 49 806 eurosta. Nelivetoinen D5 maksaa 60 888 euroa. Bensiini T5 maksaa 57 635 euroa ja T6 74 434 euroa. T8:n hintoja ei vielä tiedetä. S90 on aina vastaavaa farmaria pari tonnia halvempi.

Milloin Suomessa: lanseerataan syyskuussa 2016 yhtäaikaa sedanmallisen S90:sen kanssa. Jotkut mallit saadaan Suomeen vasta joulukuussa. Ennakkoon autoja on tilattu jo noin 900. Hieman yli puolet on ollut V90-malleja.

Kuvat ja tarkemmat tiedot Iltalehden sivuilta.

Autotalli.com
Volvo V90 uudet autot
Volvo S90 uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin