Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: BMW 330e xDrive Touring – hieno nelivetoinen lataushybridi

On automaattia, farmarikoria, nelivetoa ja pääsee Lappiin: BMW 330e xDrive Touring.
Koeajo: BMW 330e xDrive Touring – hieno nelivetoinen lataushybridi

Sähkönsininen (Portimao Blue) BMW:n 3-sarjan farmari konjakinruskein (Merino Tartufo) nahkoin ihastuttaa kaikkia auton näkeviä tuttaviani. Väriyhdistelmässä on jotakin erityistä.

Vahvuuksia riittää muutenkin, mutta ei tämä sentään täydellinen auto ole. Sitä paitsi koeajoyksilön noin 18 000 euron hintainen lisävarustelista antaa myös odottaa tiettyä ylellisyyttä.

Baijerilaismerkin osaamiseen vuonna 2019 esitelty ja sen jälkeen jo hieman päivittynyt 3-sarja antaa kuitenkin aimo annoksen uskoa.

Nelivetoinen lataushybridi

Voimalinja on hienostunut ja polttomoottori on eristetty riittävän hyvin, että sen nelisylinterisyydenkin unohtaa. Käynnistymiset eivät ärsytä.

BMW:n tavassa toteuttaa lataushybridi sähkömoottori on sijoitettu moottorin ja automaattivaihteiston yhteyteen eikä esimerkiksi hiljattain koeajetun Jeep Compass 4xe:n tavoin erilliseksi sähköiseksi taka-akselikseen. BMW:n ratkaisussa nelivetojärjestelmä hoitaa tehtäviään yhtä ennakoitavasti voimanlähteestä riippumatta.

Alustan tasapaino on mainio ja auto on mukavan leikkisä. Myös ajonvakautusjärjestelmän eri tilat toimivat kuljettajan toivomalla tavalla.

Akku ja sähköinen voimalinja kasvattaa auton omamassaa 280 kilogrammaa – näistä ensin mainittu sijaitsee takaistuimen ja tavaratilan lattian alla. Lisämassa ei tunnu häiritsevän suuremmin.

Teknisiin tietoihin merkattu hetkellinen huipputeho saavutetaan boost-tilassa. Jatkuvasti auto pystyy tarjoamaan 185 kilowattia (252 hv).

Se ei ole sähköautoihin tottuneelle paljon, mutta oikein riittävä reippaaseen menoon. Viimeistään boost pitää huolen ohitusten onnistumisesta helposti.

Jousituksessa on hienoa pintapehmeyttä, ainakin kitkarenkailla, ja suuremmat heitot auto seuraa upeasti.

Ainoastaan taajuudeltaan näiden väliin jäävissä terävissä töyssyissä tuntuu lievästi alustan jämäkkyys – niissäkin toteutuksesta huokuuu laatu. Kolinoita tai paukkeita ei tarvitse kauhistella.

Rengasmelu on sekin varsin hyvällä mallilla, mutta auton sulavuus saa toivomaan vieläkin parempaa äänieristystä. 

Ei niin pienellä kulutuksella

Sähköä BMW tuntuu syövän varsin reippaasti – ainakin koeajon aikana valinneella kylmällä säällä. Yllättäen auton esilämmityskään ei täysin poista tätä.

Sähkönkulutus tuntui liikkuvan 30 kWh/100 km yläpuolella ja jopa kymmenen yksikköä korkeammallakin. Karmeita lukemia nämä eivät ole, mutta eivät kyllä pieniäkään.

Näin pääsimme pienimillään vain 30 kilometriä yhdellä latauksella – ja parhaimmillaankin vain noin 35 kilometriä. Toki sää oli pakkasen puolella, mutta matkat ovat silti tämän päivän lataushybrideissä lyhyemmästä päästä.

Pelkällä sähköllä pääsee 140 kilometriä tunnissa, joten nopeus ei ole Suomessa ongelma.

Eikä tuo akku täyty kovin ripeästi, sillä BMW ei tarjoa edelleenkään lataushybrideihin minkäänlaista pikalatausta. Lataaminen on rajoitettu yhteen vaiheeseen ja 16 ampeerin sulakkeeseen, joten 3,7 kilowatin teholla akkua lataa pitkälti kolmatta tuntia.

Asiointilataamiseen auto ei siis sovi erityisen hyvin, mutta kotona ja työpaikalla tätä täyttymisongelmaa ei liene.

Eikä 330e xDrive liiku erityisen pienellä tyhjällä akullakaan. Polttoainetta palaa tällöin noin 8,8 litraa 100 kilometriä kohden – ainakin koeajomme aikana.

Näistä näkyy ehkä osin myös tuo sähköisen voimalinjan sijoittelu ja nelivedon toteutus. Loogisinta ajokäytöstä tarjoava ratkaisu on teoriassa hyötysuhteeltaan heikompi.

On joka tapauksessa syytä muistaa, että nämäkin keskinkertaisilta kuulostavat lukemat voivat tarjota monelle täysin sähköiset päivittäiset ajot. Silloinhan lataushybridin perimmäinen tehtävä täyttyy.

Sikariporrasta

Ohjaamon viimeistely ja tyyliseikat ovat kiistatta korkealla tasolla. Ainoastaan hiilikuitulistat tuntuvat ruskean nahan rinnalla hieman lapsellisilta, mutta makuasioista on aina hyvä kiistellä.

Autossa on toisaalta juuri samaan tapaan runsaasti M Sport -varustelua ihmisille, joille riittävän moneen kertaan toistettu M-logo myy mielikuvan oikeasta M-osaston tuotteesta. Näistä merkeistä saakin maksaa pitkän pennin.

Ruskea nahka on sävyltään herraskainen ja siihen on paritettu sopivasti mustaa, jotta heijastukset esimerkiksi kojelaudasta eivät häiritse kuljettajan silmiä. M Sport -pakettiin lukeutuvat ”urheiluistuimet” ovat erinomaiset.

Tyylin lisäksi myös käytettävyys ihastuttaa. Allekirjoittaneen mielestä BMW:n iDrive edustaa tällä saralla yhä automaailman parempaa päätä – vielä kun istuinlämmityksen saisi palautettua perinteisiin painikkeisiin kosketusnäytöltä.

BMW:n rullalla selailee valikoita nopeasti katsetta tiestä irrottamatta ja kosketusnäyttöä voi hyödyntää vain silloin, kun siitä todella on hyötyä.

Sen sijaan peruutuskamera ei taitu esiin tai puhdistu, vaan on näillä keleillä kurainen kuten monessa halvemmassakin autossa.

Taksikäyttöön takapenkki, ei kontti

Jos edessä on hyvä, sama toistuu takana. Takaistuimella istuu kaksi keskimittaista aikuista erittäin mukavasti.

Reisituki on selvästi keskivertoa parempi ja suorastaan kehuttava. Jalkapöydät mahtuvat hienosti alimpaan asentoonkin säädetyn etuistuimen alle.

Takana pääntila tosin loppuu kesken todella pitkältä tai pitkäselkäiseltä, mutta 180 senttinen saa vielä nyrkin itsensä ja katon väliin.

Tavaratila on vetoisuudeltaan pieni, mutta riittänee juuri ja juuri pienempien perheiden tavallisiin tarpeisiin. Isompia koiria omistavat katselevat todennäköisesti jatkossakin kokoluokkaa suurempia.

Onneksi kontin lattiassa ei ole erillistä kuhmua, vaan pohja on tasainen.

Tavaratilan välipohjan etureunassa sijaitseva luukku, jonka alle esimerkiksi latauskaapelit kätevästi sujahtavat, naksahtaa lukitukseen laadukkaasti, jotta se ei rämise tai pompi ajaessa. Pieni asia parantaa käyttökokemusta.

Autoverotukselle kiitos

Ja jos pitkään on, syystäkin, jaksettu valittaa autoverotuksemme tekevän kaikista kivoista autoista mahdottoman kalliita – lataushybridit ja sähköautot ovat muuttaneet tilannetta. Esimerkiksi tämä auto maksaa Saksassa enemmän kuin Suomessa.

Edullisimmillaan 330e xDrive on saatavilla alta 55 000 euron ilman M Sport -pakettia – nelivetoisuuden lisähinta on vain satoja euroja. Saksassa tarjottava 320e alkaa siellä samasta hintaluokasta ja 330e xDrive on Saksassa lähes 10 000 euroa kalliimpi.

Ihan jo yksin siinä on jotakin kiehtovaa rahalle saatavaa vastinetta. Stuttgartin loistava C 300e -lataushybridi maksaa sekin enemmän ja BMW tarjoaa suuremman tavaratilan.

BMW 330e xDrive Touring M Sport -paketti  

Hinta: 58 474 € (koeajoauto 76 995 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Akkutakuu: 6 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: nelisylinterinen turboahdettu rivimoottori, bensiini, lataushybridi

Iskutilavuus: 1998 cm3

Teho: 135 kW / 184  hv @ 5000–6500 r/min

Vääntömomentti: 300  Nm @ 1350–4000 r/min

Kulutus (WLTP): 1,9 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 42 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 8-vaihteinen automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 80 kW

Sähkömoottorin vääntö: 265 Nm

Hybridijärjestelmän hetkellinen yhteisteho: 215 kW / 292 hv

Hybridijärjestelmän hetkellinen yhteisvääntö: 420 Nm

Akku:

Akkutyyppi: litiumioni

Kapasiteetti: 12,0 kWh ( josta käytettävissä 11,15 kWh)

Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 57 km

Latauspistoke: Type 2

Latausnopeus 0-100% AC, 3,7 kW [1x16A] (max): 2 h 36 min

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 5,9 s

Huippunopeus: 225 km/h

Mitat:

Pituus: 4713 mm

Leveys: 1827 mm

Korkeus: 1442 mm

Akseliväli: 2851 mm

Tavaratila: 410 - 1420 litraa
Testiauton rengaskoko: 225/45 R18

Polttoainesäiliön tilavuus: 40 l

Omamassa: 1880 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1500 kg

BMW 330 uudet autot
BMW 330 vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin