Koeajo: Jaguar E-Pace - luokkaa suurempi | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Jaguar E-Pace - luokkaa suurempi

Koeajo: Jaguar E-Pace - luokkaa suurempi

Jaguar lähtee kompaktien katumaasturien kilpaan haastajan asemasta. Auto osoittautui ensikoeajossa yllättävän käytännölliseksi mutta urheilulliseksi ajettavaksi.

Monelle suomalaiselle Jaguar saattaa olla automerkkinä hieman kummajainen. Perinteiseen brittivalmistajaan liitettävät mielikuvat kannattaa kuitenkin päivittää, sillä uusi Jaguar E-Pace osoittautui Iltalehden ensikoeajossa erittäin mielenkiintoiseksi uutuudeksi monessakin mielessä.

Kompaktien katumaastureiden luokkaan sijoitettu E-Pace näyttää kuvissa isoveljeään F-Pacea huomattavasti sympaattisemmalta ja pienemmältä, mutta todellisuudessa sinänsä kompakteihin ulkomittoihin on saatu piilotettua ylelliset ja tilavat oltavat. Auto on muutamaa milliä vajaan 4,4 metrin pituinen ja tavaratilaa autossa on kiitettävät 577 litraa. Se on itse asiassa enemmän kuin vaikkapa Skoda Karoqissa, jonka tavaratila on perusasennossa 521 litraa.

Hintavertailu paljastaa mielenkiintoisia vaihtoehtoja

Toinen yllättävä piirre E-Pacessa on sen varsin kohtuullinen hinta. Edullisimmillaan sen saa vajaalla 38 000 eurolla, jolloin auto on etuvetoinen ja käsivalintainen diesel.

Jaguar E-Pace

Automaattivaihteinen 150 hevosvoimainen nelivetodiesel irtoaa huokeimmillaan 46 915 eurolla ja kaiken kukkuraksi jo E-Pacen vakiovarustelu on monelle autoilijalle riittävä. Hintahaitari ulottuu toki yli 80 000 euroon, mutta järkevästi varusteltuna Jaguar E-Pacesta saa hinta-laatusuhteeltaan mainion kumppanin.

Jos vertailukohdaksi otetaan jälleen suomalaisten suosikkimerkki Skodan uusi Karoq-katumaasturi, 150 hevosvoimainen nelivetodiesel DSG-vaihteistolla ja parhaalla varustetasolla maksaa sekin reilut 46 000 euroa. Skoda Karoq on kokonaisuutena hieno auto sekin, mutta vertailua hieman harvinaisempiinkin vaihtoehtoihin kannattaa harrastaa.

Jos vertailukohdaksi otetaan premium-puolelta vaikkapa BMW, Jaguar E-Pace on vastaavaa X1-mallia hieman kalliimpi, mutta toisaalta Jaguar on kooltaan tilavampi. Itse asiassa tavaratilan koossa E-Pace on jopa uutta BMW X3:a suurempi.

Urheilu- vai maastoauton luonne?

Siinä missä Jaguar on luonut E-Pacesta nykymalliston pienimmän ja edullisimman auton, se ei ole kuitenkaan unohtanut juuriaan, joiden kantavana teemana on pitkään pidetty urheilullista ulkonäköä ja hyvää ajettavuutta.

Jaguar E-Pace

Koeajoimme E-Pacea Korsikan rallietapeista tunnetuilla vuoristoteillä ja sanalla sanoen hauskaa oli.
Yhdeksänpykäläisellä automaattivaihteistolla voimaa on kaasujalan käskytettävänä jatkuvasti riittävästi ja korkeasta korista huolimatta tuntuma tiehen on tiukoissakin kurveissa erinomainen.

Vuoristotiehurvittelun vastapainoksi Jaguar oli järjestänyt mahdollisuuden viedä E-Pace maastoon raivatulle kinttupolulle. Monissa koeajotapahtumissa maastoajo tarkoittaa huonokuntoista hiekkatietä, mutta E-Pacen kanssa offroad todella lunasti lupauksen maasto-olosuhteista. Reitti oli kilometrien mittainen sisältäen jyrkkiä nousuja, vesiesteitä, ronskin kokoista kivikkoa ja näiden yhdistelmiä.

Reilun 20 sentin maavaralla auto selviytyi radasta hämmentävän hyvin. Jos urheiluautomaiset piirteet ovat Jaguarin omaa perua, konsernimerkki Land Roverilta on selvästi lainattu osaamista nelivetotekniikan suhteen.

Yllä mainittu 20 sentin maavara lasketaan pyöränripustusten mukaan, jotka on valettu alumiinista. Maahantuojan edustajan mukaan nämä elementit ovat niin jykeviä, etteivät ne pienistä osumista säikähdä. Takapyörien iskunvaimennus on toteutettu myös täysin ainutlaatuisella tavalla, mikä on mahdollistanut sen, ettei tavaratilasta syödä kuljetuskapasiteettia.

Luokkaa suurempi

Kun Jaguar E-Pacea katsoo sivusta, merkillepantavaa on perän ja keulan lyhyet ylitykset. Pitkä akseliväli sallii reilunkokoiset tilat matkustamoon ja taka-akselin uusi rakenne mahdollistaa lisäksi reilun tavaratilan. E-Pacen moottorit ovat Jaguarin uutta Ingenium-moottoriperhettä ja konepellin avaus paljastaa erittäin pieneen tilaan mahdutetun poikittain sijoitetun myllyn. Kaikki E-Pacen moottorit ovat tällä hetkellä nelisylinterisiä, mutta maahantuoja vihjaili mahdollisuuksista kasvattaa ja myös pienentää sylinterimäärää lähitulevaisuudessa.

Se, että Jaguar E-Pacea nimitetään kompaktiksi katumaasturiksi, on hieman harhaanjohtava, sillä sisätilat ovat neljälle aikuisellekin täysin riittävät. Ulkoa kattolinja näyttää laskeutuvan perää kohti varsin voimakkaasti, mutta se on osittain vain visuaalinen illuusio. Pääntilaa on takana riittävästi vielä noin 190 senttiselle matkustajalle. Jalkatilan puolesta peräkkäin mahtuu matkustamaan mukavasti reilut 180 senttiset matkustajat.

Varustetasoja Jaguar E-Paceen on tarjolla neljä erilaista, joiden lisäksi autosta myydään alkuun myös hulppeaa First Edition –mallia. Jo vakiovarusteluun on sisällytetty muun muassa täys-LED-ajovalot, kaistanpitoavustin, automaattinen hätäjarrutus, pysäköintitutkat sekä peruutuskamera, jalankulkijan turvatyyny ja nelivetomalleissa monipuoliset pidonhallintajärjestelmät. Nahkaverhoilu kuuluu vakiovarustelusta seuraavaan S-varustetasoon.

Varustetasojen myötä auto saa enemmän ominaisuuksia ja ylellisempää ulkonäköä. Esimerkiksi HSE-varustetasoon sisältyvät etuistuimet 18-suuntaisilla sähkösäädöillä osoittautuivat huippuluokan penkeiksi.

Muotoilullisesti Jaguar E-Paceen on haluttu suurempaa F-Pacea lempeämpi ilme, ja auton sisätilojen suunnittelusta vastaava muotoilujohtaja Alister Whelan vertaakin autoa kissanpentuun, suuriin silmiin (ajovalot) ja tassuihin (pyörät) viitaten.

Marginaalista varteenotettavaksi vaihtoehdoksi?

Jaguar on toistaiseksi varsin marginaalinen merkki niin Suomessa kuin maailmalla, mutta haastajan asema on pakottanut merkin kehittämään tuotteita, jotka ovat kilpailukykyisiä niin ominaisuuksien kuin hintojen puolesta esimerkiksi saksalaisille premium-merkeille. Täysin uusi E-Pace onkin mainio osoitus Jaguarin tämän hetkisestä nälästä saavuttaa suurempia markkinaosuuksia. Auto on ajettavuudeltaan erinomainen, se kykenee yllättäviin suorituksiin maastossa ja tiloiltaan se pärjää kilpailijoilleen.

E-Pacea voi aidosti suositella koeajettavaksi, mikäli harkinnassa on 40 000 – 60 000 euron auto, olipa merkki sitten BMW tai Skoda. Kestävyyden puolesta E-Pacen voisi olettaa olevan kunnossa, perustuuhan auto monelta osin Land Roverin tekniikkaan. Epäilyksiä hälventääkseen Jaguar tarjoaakin autoihinsa kolmen vuoden takuun sekä kolme vuoden ilmaiset määräaikaishuollot ilman kilometrirajaa.

Jaguar E-Pace D150 AWD automaatti
Hinta alkaen: 46 915 euroa
Takuu: 3 vuotta ilman kilometrirajaa
Tekniset tiedot:
Sylinteritilavuus: 1 999 cm3
Suurin vääntö: 380 Nm
Suurin teho: 110 kW / 150 hv
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,5 s.
Yhdistetty EU-kulutus: 5,2 l/100 km
CO2 g/km: 147

Katso Jaguar E-PACE-mallisarjan uudet autot

Katso Jaguar E-PACE D150 AWD auto mallin uudet autot

Katso myytävät Jaguar E-PACE vaihtoautot

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin