Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Volkswagen Multivan – Kuljettaa niin suurperheet kuin tavarat

Volkswagenin näkemys Sveitsin armeijan linkkuveitsestä ei petä.
Koeajo: Volkswagen Multivan – Kuljettaa niin suurperheet kuin tavarat

Multivanista on moneksi, voisi kuulua Volkswagenin mainoslause. Lattea toki, todenmukainen myös.

Jo ensinäkemältä on selvää, että tässä on auto, jota paremmin ei juuri voisi vastata suurperheiden tilantarpeeseen. Ja taipuuhan tämä erinomaisesti myös sellaisille harrastelijoille, joiden tarvitsee kuljettaa pitkiä tai hankalanmuotoisia välineitä.

Nyt etenkin autosta on entistä useammalle, sillä edelliseen sukupolveen verrattuna lähtöhinta on useamman kymppitonnin halvempi. Tästä käynee pitkälti kiittäminen lataushybridivoimalinjaa. Muuta vaihtoehtoa ei edes Suomesta saa, ilmeisesti juuri autoverosyistä.

Kaikille tilaa riittää

Kun autoa miettii perhekäytössä tulee väistämättä fiilis, että kaikkea oleellista on ajateltu. Esimerkiksi kaikkien penkkien ja käsinojien siirtely-, taittelu ja irrotusmahdollisuudet, viisi isofix-paikkaa, molemminpuoliset liukuovet ja avoin tila etupenkkien välissä palvelevat.

Tilaa vaikka surffilaudalle

Multivan toimii hyvin myös harrastevälineiden kuljettamiseen. Surffilautakin sujahtaa ongelmitta kyytiin, sillä eturivin penkeistä perälautaan on 2,6 metriä matkaa.

Tavallisesti pidän keskikonsolista luopumista turhana kikkailuna, mutta tässä siihen on ihan hyvä peruste: kuski tai apukuski alias äiti tai isi voi kulkea sisäkautta taakse kun Pyry-Petterillä on liberot vaossa ja Kide-Pilvi ei taaskaan saa turvavyötä itse päälle, samalla kun ulkona puskee räntää metrin tunnissa. Bonuksena noin 130 senttiä pitkät lapset pystyvät kävelemään auton sisällä suorassa eikä könyäminen ole perusterveelle aikuisellekaan kovin vaikeaa.

Konsolittomuus palvelee myös tavaratilan saralla, sillä penkkien väliin mahtuu hyvin laukkuja. Jos keskikonsolista kuitenkin tykkää, sellaisen, tai oikeastaan erikoisen monitomipöytäratkaisun voi ostaa erikseen. Ja tietenkin liikutella mieleiseensä sijaintiin autossa kiskoja pitkin samaan tapaan kuin penkkejä. Lattiahan on muuten kauttaaltaan samassa tasossa ja litteä.

Kiskosysteemi on siinäkin mielessä nerokkaasti toteutettu, että sen kautta kulkee virta keskirivin penkinlämmittimiin, jos sellaiset on varustelistasta ruksinut.

Ja tästähän löytyy kuulkaa USB-C-porttia joka reunasta teinien älylaitteiden ylläpitoon, etupenkkien takaa nousevat pöydät pienempien piirtelyalustaksi ja ihan kunnialliset ikkunat niille harvinaisille lapsille, jotka tykkäävät vain katsella ulos ja haaveilla. Tilan tuntua lisää myös lisävarusteena saatava lasikatto.

Huippuluokan käytännöllisyyttä

Koeajoon päätyneessä pitkässä versiossa on takakontissakin ihan mukavasti tilaa, vaikka takimmainen penkkirivi olisi ääriasennossa. Muutaman tonnin halvemmalla saa 20 senttiä lyhyemmän version, joka on akseliväliltään sama ja lisätila on pois juuri tavaratilasta.

Huippuluokan käytännöllisyyttä saa sähkötoimisilla liukuovilla, jotka voi avata ja sulkea kahvasta, avaimesta ja kojelaudan painikkeista.

Helppo pyöriteltävä

Ajettavuuspuolella on selvästi ajateltu mukavuutta. Ratin pyörittäminen käy pehmeästi ja auto tuntuu kokoaan ketterämmältä. Kääntöpuolena tulee tunnottomuus, joka vaivasi ainakin allekirjoittanutta liukkaalla ja lumisella maantiellä ajaessa.

Joka tapauksessa tuntuma on paljon henkilöautomaisempi kuin pakettiautoissa ja alustakin on mukavahko. Se saattaa johtua siitä, että kun Multivanin aiempi sukupolvi perustui Transporter-pakettiautoon, nykyinen pohjalevy on henkilöautoihin suunniteltu.

Ei sementtiä perhelomalle

Ratti ja napisto on mallia perinteinen. Kosketusnäytöltä saa irti oleellisen muttei mitään ekstraa.

Hybridivoimalinja hoitaa hommansa eleettömästi. Jälleen etenemistavan huomaa lähinnä käyntiäänestä tai sen puuttumisesta. Äänieristys on saatu kohtalaisen hyvälle tasolle, etenkin korimalliin nähden.

Kulutuskaan ei päätä huimaa. Moottoritieajossa mentiin tyhjällä akulla hieman reilussa seitsemässä litrassa, mikä vastaa parilitraisen diesel-Transporterin ilmoitettuja lukemia.

Kaupungissa kurvaillessa näkyvyydestä pitää antaa pieniä pyyhkeitä, sillä leveä haaroitettu A-pilari on usein edessä kun yrittää nähdä, onko suojatielle kenties astumassa vasemmalta joku. Muuten näkyvyys on varsin mainio.

Aiempaan verrattuna auto on 10 senttiä matalampi, sisätilan korkeus on ennallaan.

Sellainen pieni yksityiskohta kannattaa autoa lastatessa huomioida, kuin kantavuus. Auton omamassaksi on ilmoitettu 2 231 kiloa ja kokonaismassaksi 2 750 kiloa eli väliin jää 519 kiloa. Se ei ole kovin paljoa, kun moniin tämän kokoisiin pakettiautoihin voi sulloa tonnin tai yli.  

Toki penkit painavat eli ne irrottamalla saa puhdasta tavarankuljetusvaraa lisää ja painovara on muutenkin mahdollisesti riittävä, ellei kyytiin lastaa seitsemää aikuista ja sementtiä. Kaksi aikuista, viisi lasta ja tupa täynnä tavallista matkatavaraa pysynee sallituissa rajoissa.

TÄHDET 23/30

Hinta ****

Halpana Multivania ei voi vieläkään pitää, mutta saahan tässä suunnattomasti autoa rahalleen vastineeksi.

Laatuvaikutelma ***

Kovamuoviset penkkien alaosat ottavat kyllä nopeasti osumaa ja apukuskin turvavyöllä oli paha tapa hakata seinään. Pakettiautoihin peilattuna suoritus on mainio ja VW on onnistunut hienosti saamaan ohjaamoon viihtyisyyttä.

Ajettavuus ja mukavuus ****

Ratin veivaaminen on mukavaa ja auto tuntuu kokoaan ketterämmältä. Pientä jämäkkyyttä jää liukkailla kaipaamaan. Jousitus tekee työnsä mallikkaasti.

Istuimet ja tilankäyttö ****

Penkeillä ei palkintoja voiteta, vaikka kyllä pitkäkin matka niissä ihan kivasti taittuu. Tiloista ja muokattavuudesta voisi antaa kuusi tähteä, etenkin kun joka paikassa on lokeroa toisensa perään.

Kulutus ja toimintamatka ****

Kokoonsa nähden bensaa kuluu tyhjälläkin akulla hyvin maltillisesti. Akku taas saisi olla suurempi, sillä toimintamatka sähköllä jää talvikelillä lyhyeksi.

Käytettävyys ****

Perinteisiä painikkeita on runsaasti, VW:n hölmöjä hipaisukytkimiä vain pari ja melko yksinkertainen kosketusnäyttö hoitaa hommansa.

Turvallisuus

Euro NCAP -testeistä täydet viisi tähteä. Vähempää ei sovi perhevaunulta vaatia.

Isoniemen kommentti

Eräs vastaavan Multivanin, neljä lasta ja liikaa harrastusvälineitä omistava ystäväni käyttää auton ominaisuuksia kuvaillessaan lähestulkoon aina fraasia ”ihan sikahyvä”. Voin allekirjoittaa.

Volkswagen Multivan eHybrid Life pitkä

Hinta alk.: 71 643 € (testiauton lisävarusteet 11 520 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta / - km

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottorit: nelisylinterinen bensiinimoottori, sähkömoottori

Iskutilavuus: 1 395 cm3

Teho: 110 kW / 150 hv

Vääntömomentti: 250 Nm

Suurin yhteisteho: 160 kW / 218 hv

Suurin vääntömomentti: 350 Nm

Voimansiirto: etuveto

Kulutus:

Kulutus (WLTP): 1,9 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 42 g / km

Sähkönkulutus: 17,4 kWh / 100 km

Toimintamatka sähköllä: 47 km

Koeajokulutus (tyhjällä akulla): maantie 7,1; moottoritie 7,4 l / 100 km

Sähkötekniikka ja akku:

Akun kapasiteetti: 10,4 kWh netto

Toimintasäde sähkölllä (WLTP): 51 km

Sähkönkulutus, yhdistetty (WLTP): 17,3 kWh / 100 km

Maksimi latausteho, AC: 3,6 kW (1x16A)

Latauspistoke: Tyyppi 2

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 11,6 s (VW ei kerro, luku julkisista lähteistä)

Huippunopeus: 192 km/h

Mitat:

Pituus: 5 173 mm

Leveys: 1 941 mm

Korkeus: 1 907 mm

Akseliväli: 3 123 mm

Tavaratila (takana; takana ilman penkkejä), litraa: 763;4 005

Omamassa: 2 271 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1 600 kg

Volkswagen Multivan uudet autot
Volkswagen Multivan vaihtoautot

Teksti: Jaakko Isoniemi


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin