Koeajo: Volvo V60 Cross Country D4 AWD | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Volvo V60 Cross Country D4 AWD

Vasta noin vuoden verran markkinoilla ollutta Volvo V60 Cross Countrya näkee tiuhaan liikenteessä. Ei ihme, sillä suosikkimalli V60:sta korotettu versio vetoaa takuuvarmasti mökkiteihin ja kaupunkien lumiröykkiöihin tottuneeseen kansaan. Vaikkei V60 Cross Country ole täysiverinen katumaasturi, auto omaa kuitenkin monia maastureista tuttuja ominaisuuksia.
Koeajo: Volvo V60 Cross Country D4 AWD

Ensinnäkin autossa istutaan perinteistä henkilöautoa korkeammalla. Ratin ja penkin välistä löytyy nopeasti mieluisa ajoasento ja yleistuntuma on jyhkeä ja jämäkkä. Näkyvyys on kaikkiin suuntiin varsin hyvä ja kiitosta on annettava kehyksettömälle taustapeilille, joka on samaan aikaan käytännöllinen ja tyylikäs. Samanlainen löytyy muun muassa Volvon uudesta lippulaivamallista XC90:stä. Muutoin sisätilat noudattelevat hyvin perinteistä Volvon tyyliä, ja hallintalaitteet on nopeasti opeteltavissa. Keskikonsolin nappulaviidakko herättää edelleen hieman ristiriitaisia mielipiteitä. Sinänsä kaikkiin auton toimintoihin pääsee nopeasti käsiksi kun kaikelle on omat painikkeensa, mutta XC90:n loistavaa kosketusnäytöllistä käyttöliittymää kokeiltuaan muut Volvot alkavat tuntua auttamatta aikansa eläneiltä.

Volvon suhteen eletäänkin nyt jännittäviä vuosia, sillä vuoteen 2019 mennessä nyt myynnissä oleva uusi XC90 tulee olemaan merkin vanhin malli. Käytännössä Volvo tulee siis uusimaan kaikki mallinsa perusteellisesti parin vuoden sisällä. Uudet V90 ja S90 on jo nähty Suomessakin ensiesittelyssä, vuonna 2017 esitellään uusi XC60 (käyttää samaa pohjarakennetta XC90:n kanssa), V60 ja S60 vuoro on vuonna 2018 ja viimeisenä 40-sarja tulee uudistumaan vuonna 2019. Uusi XC90 nostaa odotukset tuleville vuosille todella korkealle.

Koeajettua V60 Cross Countrya vei eteepäin D4-mallimerkinnällä kulkeva 190 hevosvoiman turbodiesel AWD-nelivedolla. Kevätauringon liukastamilla jäisillä metsäteillä nelivedon tarjoama etenemiskyky pääsi yllättämään positiivisesti. Liikkeellelähtö jyrkästä jäisestä mäestä ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa vaikka kaasua olisi painanut hieman terävämminkin. Luistonesto tarjoili juuri sopivan määrän vääntöä renkaille ja paritonninen auto lähti eleettömästi etenemään.

Neliveto tuo kieltämättä tiettyä varmuutta ajoon, mutta kääntöpuolena tulee reilusti etuvetoista autoa suurempi polttoaineenkulutus. Nelivetoisen D4:n yhdistetyksi kulutukseksi luvataan 5,7 litraa sadalla kilometrillä, mutta koeajon aikana auto hörppi dieseliä noin seitsemän litraa sekalaisessa ajossa. Jos olisin ostamassa V60 Cross Countrya, harkitsisin vakavasti etuvetoista D4-moottoria, jonka yhdistetyksi kulutukseksi luvataan 4,2 litraa per sata kilometriä. Tämä lukeman on helpompi uskoa, sillä muutaman vuoden takainen kokemus V60 D4:llä tukee hyvin virallisia kulutusarvoja. Lähelle neljää litraa todella pääsi, ja tähän löytyy useampikin syy.

Ensinnäkin nelivetoinen D4 on Volvon niin sanotusti perinteinen viisisylinterinen 2,4-litran moottori, kun etuvetoisessa D4:ssa on käytetty puolestaan uuden sukupolven nelisylinteristä 2-litraista dieselkonetta. Myös automaattivaihteistosta löytyy etuvetoisesta versiosta 8 pykälää kun nelivetoisessa joutuu tyytymään kuuteen. Mikäli oma käyttö on pääosin kaupungissa ja suolatuilla valtateillä, niin suosittelen harkitsemaan tarkkaan, onko neliveto järkevä sijoitus suurempien käyttökustannusten takia. Tehoakin kun etuvetoisesta löytyy samat 190 hevosvoimaa ja väännössäkin joutuu tyytymään vain 20 Nm vähempään.

Ohjaustuntumaltaan V60 Cross Country ei ole Volvon vahvin esitys. Se muistuttaa aavistuksen tahmean palautuksen ja keskialueen myötä V70-mallia, ja esimerkiksi V40 Cross Country on tuntumaltaan selkeästi parempi, puhumattakaan uudesta XC90:stä.

Pienistä puutteistaan huolimatta V60 Cross Country on kokonaisuutena erinomainen yhdistelmä perinteistä farmaria ja katumaasturin tuntumaa. Suomalaiset kuluttajat ovat selkeästi myös ottaneet Cross Countryn omakseen, sillä malli on ollut perinteistä V60:ta myydympi koko tämän vuoden ajan. Täysin uusia Volvon mallisukupolvia odotellessa V60 Cross Countryn uskaltaa ottaa hyvin mielin ajoon, sillä tulevat malliuudistukset eivät tee tätä autoa yhtään sen huonommaksi. Kokonaisuus on taattua Volvoa. 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström, Autotalli.com

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin