Koeajo Jaguar XF Sportbrake Td S 275 Luxury 2013 | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Jaguar XF Sportbrake Td S 275 Luxury 2013

Jaguar XF:n farmarimalli Sportbrake sai ensiesiintymisensä Geneven autonäyttelyssä vuonna 2012. X-Typen jälkeen merkin toinen farmarimalli ei tarjoa epämiellyttäviä yllätyksiä. Farmarimalliston tehokkain versio on vakionakin varsin hyvin varusteltu, mutta koeajossa olleeseen autoon oli ladattu varmuuden vuoksi lähes 10 000 euron edestä lisävarusteita. Esimerkiksi lisävarusteiseen Meridianin 380W audiojärjestelmään kuuluu 11 kaiutinta.
Koeajo Jaguar XF Sportbrake Td S 275 Luxury 2013

Pituudeltaan 496-senttinen XF on ulkomitoiltaan suuri auto. Takaistuintilat eivät kuitenkaan ole olleet sen suunnittelussa ykkösasia. Takaistuimilla istutaan melko matalalla ja farmarimalli luo matkustajille myös riittävät pääntilat. Keskitunneli on suuri ja siksi keskipaikalla on tukalat oltavat. Tilat ovat kuitenkin riittävät, jos kolmen täysikokoisten matkustajan kuljettaminen takaistuimella ei ole auton pääasiallinen käyttötarkoitus. Etutiloja hallitsee leveä keskikonsoli, mutta ahdasta edessä ei missään tapauksessa ole. Suurikokoisten etuistuimien muotoilua voi sanoa onnistuneeksi.Tavaratila on tilavuudeltaan melko suuri, mutta käyttökelpoisuudeltaan ei paras mahdollinen. Tavaran kuljettamiseen tätä autoa ei ole suunniteltu, vaikka syvyyttä matalalla tavaratilalla on suhteellisen paljon ja takapään ilmajousitus huolehtii tasaisesta menosta painavallakin lastilla. Takakonttiin lastattavan tavaran saa kiinnitettyä kätevästi kiskoilla liikkuviin kiinnityslenkkeihin. Ulkoisesti linjakas perä istuu hyvin XF:n muotoihin.

Kääntöympyrän halkaisija on suurempi kuin monissa muissa takavetoisissa, mutta samaa luokka kuin esim. Audi A6:ssa. Näkyvyys eteen on hyvä. Konepelti näkyy kuljettajan paikalle ja etupilarien aiheuttama katve ei ole erityisen suuri. Korkea vyötärölinja vaikuttaa enemmänkin avaruuden tunteeseen kuin todelliseen näkyvyyteen. Ulkopeilit ovat melko suuret. Takaikkunasta avautuvat näkymät ovat huonot. Lisävarustelistalta on koeajoautoon kuitenkin valikoitunut pysäköintiapupaketti, joka sisältää peruutuskameran ja tutkat.Ajettavuus

Alusta painottuu hieman enemmän urheilullisuuteen kuin mukavuuteen. Jousitusmukavuus on 19" rengastuksesta huolimatta yllättävän hyvä. Töyssyt ylittyvät siististi ja pehmeästi. Mutkatiellä pehmeys on kuitenkin tiessään ja auto ohjautuu tarkasti. Kokonaisuutena alusta toimii varsin hienosti. Ajettavuus on vakaata kaikissa olosuhteissa. Hitaassa nopeudessa ohjaus palauttaa heikosti ja ohjaustunto on puutteellinen, mutta ohjaus jämäköityy maantienopeudessa. Kiihdytys 0-100 km/h onnistuu S-version 275 hevosvoimaisen 3.0-litraisen V6 turbodieselin voimin 6,6 sekunnissa ja sen kyllä paikalta lähtiessään huomaa. Jaguar ampaisee 600 Nm:n väännöllä terävästi liikkeelle ja kahdeksanvaihteinen automaatti hoitaa tehtävänsä jouhevasti. Toki vaihteita voi vaihdella myös manuaalisesti rattivaihteiden avulla.

Pyöreä vaihteen valitsin nousee sähköisesti esiin kun auton käynnistää. Sähköisesti aukeavat käynnistyksen yhteydessä myös ilmastointikanavat, jotka päinvastoin vaihteenvalitsimen ohella myös sulkeutuvat kun auton sammuttaa. Toiminto on hieman erikoinen, mutta näyttävän näköinen tietysti. Keskikonsolissa on kosketusnäyttö, jonka avulla voi ohjata mm. audion, puhelimen ja ilmastoinnin toimintoja.Moottorin ääni on eristetty esimerkillisen hyvin ja se tulee kuuluviin vain voimakkaassa kiihdytyksessä. Rengasmelua ei juuri sisään kuulu, joten parannusta muutamia vuosia sitten kokeiltuun XF sedaniin on tullut merkittävästi.

Jaguar XF SportbrakenTD S 275 Luxuryn lähtöhinta on 77 749 euroa. Koeajoauton hinta lisävarusteineen kohosi 86 591 euroon. Farmarimallisen XF:n alkaen hinta on 53 842 euroa. Bensaversiota farmarista ei ole tarjolla.

Suorituskyky: 10

Vahvasti vääntävä dieselmoottori vie isokokoista Jaguaria kevyen urheilullisesti. Suomessa malliston tehokkain 275 hevosvoimainen S-versio suoriutuu tehtävistään enemmän kuin kiitettävällä tavalla. Kahdeksanvaihteinen automaatti hoitaa vaihdot pehmeän täsmällisesti.

Mukavuus: 9,6

Etuistuimella moitteeton ajoasento on helppo löytää. Takapenkillä istutaan melko syvällä ja näin ollen reisitukea on rutkasti. Pehmeä nahka takaa hyvän istuinmukavuuden.  Korkean keskitunnelin vuoksi tilaa on mukavasti vain kahdelle.

Luotettavuus: 7,6

Tehdastakuu on voimassa kolme vuotta ilman kilometrirajaa. Sportbrakea ei ole törmäystestattu Euro NCAP:n toimesta, mutta sedan mallinen XF sai testistä 4 tähteä vuonna 2011.

Ajomiellyttävyys: 9,0

Näkyvyys autosta eteen on hyvä. Takanäkyvyys sen sijaan on hyvänkokoisista sivupeileistä huolimatta heikko. Koeajoauton varustukseen kuluneet peruutuskamera ja pysäköintiapu ovat oiva apu. Ajo-ominaisuudet ovat huippuluokkaa ja tähän kun yhdistetään auton suorituskyky, on ajokortin menetys Suomen teillä enemmän kuin lähellä.Ulkonäkö: 9,8

Jaguarin vaalea nahkasisustus on erittäin tyylikäs ja laadukkaasti toteutettu. Ulkoinen ilme on uuden ajan Jaguaria ja varsin vauhdikas. Farmariperä ei välttämättä kaikkia merkille vihkiytyneitä miellytä, mutta omasta mielestäni se sopii XF -malliin oikein hyvin.

Polttoaineen kulutus: 8,3

Kulutus on virallisten lukujen mukaan yhdistetyssä ajossa 6,1-litraa/100 km (CO2-päästö 163 g/km). Koeajossa virallinen keskikulutuslukema ylittyi noin litralla. Suorituskykyyn nähden vähän päälle 7-litran keskikulutusta voidaan pitää kohtuullisena. Merkkivuosihuollot ovat auton hankintahintaan nähden yllättävän edulliset.

Valmistuslaatu: 10

Valmistusmateriaalit ovat hyvin laadukkaita eikä sisustuksen viimeistelyä voi moittia.

Sisätilojen suunnittelu: 8,7

Tavaratila vetää 550 litraa, eli eroa sedaniin perusasennossa on vain kymmenen litraa. Takapenkkien selkänojat kaatamalla tila kasvaa 1675 litraan, jolloin ero sedaniin kasvaa jo huomattavaan 712-litraan. Lisävarusteinen sähköinen takaluukku helpottaa tavaratilan käyttöä.

Luokkansa paras: 8,0

Jaguar XF Sportbrake laadukkaan oloinen auto, joka kilpailee tarjoamiensa tilojen sekä ajo-ominaisuuksiensa puolesta 5-sarjan BMW:n, Audi A6:n ja E Mersun kanssa. Jaguar on varmasti sellaisen ostajan valinta, joka haluaa erottua tyylikkäästi massasta.

Kokonaisarvio: 9,0

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin