Koeajo Mazda CX-5 2.2 Skyactiv-D 110 kW Touring 6AT AWD | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Mazda CX-5 2.2 Skyactiv-D 110 kW Touring 6AT AWD

Mazda on eräs viimeisistä valmistajista, jotka tuovat mallistoonsa Euroopan markkinoiden kaipaaman keskiluokan katumaasturin. CX-5:n suunnitteluun on kuitenkin paneuduttu perusteellisesti. Kilpailijoista on otettu oppia, mutta mukana on myös uutta tekniikkaa.
Koeajo Mazda CX-5 2.2 Skyactiv-D 110 kW Touring 6AT AWD

Paino jää alimmillaan 1400 kiloon. Moottoreissa on aivan uusia ratkaisuja ja ne täyttävät jo nyt Euro 6 -vaatimukset ja vieläpä ilman SCR:n käyttöä. Kilpailijoista esikuvana on luultavasti ollut BMW X1, jonka ohella CX-5 kuuluu luokan urheilullisiin edustajiin. Keulan muotoilu erottuu kilpailijoista ja myös muista Mazdoista.

CX-5 ulkomitoiltaan suurehko ja 171-senttisenä myös yllättävän korkea. Sisätilat ovat väljät niin edessä kuin takana. Pääntilaa on enemmän kuin tarpeeksi ja myös polvitila takapenkillä riittää pitemmillekin matkustajille. Kolmannen takamatkustajan näkökulmasta löytyy samasta luokasta väljempiäkin autoja. Takaistuin on myös mukavuudeltaan hyvä. Myös etuistuimet ovat miellyttävät, jos pitää korkeasta istuma-asennosta. Sivutukea voisi tosin olla auton urheilullisuus huomioiden enemmänkin.

Myös tavaratilalle on uhrattu suunnitteluaikaa. Takaselkänojat kaatuvat kätevästi takaoven tuntumasta tai tavaratilasta. Takaistuin taittuu kolmessa osassa ja painuu kaatuessaan alaspäin. Laajennettuna tavaratilan pohjaan jää kuitenkin pieni porras. Tavaratilan verho nousee näppärästi takaoven mukana. Takaoven alle mahtuu seisomaan vain 175-senttinen. Tavaratilan pohjan alla ei ole tavanomaista lisätilaa. Perusasennossaankin tavaratila on melko suuri, ennen kaikkea leveä. Pituus laajennettuna ei ole erityisen suuri.

Näkyvyys ei ole CX-5:n vahvuuksia. Jo kojetaulu on massiivinen ja sisäpeili vie paljon näkökenttää. Etupilarit ovat paksut, mutta eivät kovin loivat, mikä helpottaa tilannetta. Myös taakse näköalat ovat suppeahkot. Kääntöympyrä on suurehko.

CX-5:n moottorit ovat moderneja. Bensaturboa ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan valikoimassa on 2,0-litrainen bensamoottori (118 kW/160 hv) ja kaksi 2,2-litraista dieseliä (110 kW/150 hv ja 129 kW/175 hv). Niin bensa- kuin dieselmoottorien puristussuhde on 14:1 eli bensakoneessa se on ennätyksellisen korkea ja dieseleissä poikkeuksellisen matala. Vaihteistoksi löytyy 6-vaihteiset manuaali ja perinteinen automaatti. Koeajettu auto oli pienitehoisempi diesel automaattina. Mazdan diesel on jo aikaisemmassa versiossaan ollut ajanmukainen. Uudessa moottorissa on voimaa jo pienillä kierroksilla. Mitään tehopiikkiä ei löydy, vaan voimaa löytyy tasaisen vahvasti läpi kierroslukualueen. Automaatti toimii asiallisesti. Sammutusautomatiikan toiminta on poikkeuksellisen hienostunutta, mutta auto pysyi sammuksissa kovin lyhyen ajan.

CX-5 on tarjolla sekä etuvetoisena että nelivetoisena versiona. Hintaeroa on 4 000 - 5 000 euroa. Nelivetojärjestelmä perustuu Haldex-kytkimeen eli aivan halvimmasta toteutuksesta ei ole kyse.

CX-5:n alusta on jämäkkä ja urheilulliset ajo-ominaisuudet ovat olleet prioriteettilistalla mukavuuden edellä. Korkean auton kallistelut on jämäkkyydellä pystytty pitämään kurissa. Ohjaus on melko raskas, mutta tunnokkuudeltaan ei silti markkinoiden parhaimmistoa. Ennen kaikkea ohjaus kuitenkin tuntuu aidolta ja luonnolliselta. Jousitus täristää hieman epätasaisella pinnalla, mutta heitot se ottaa sivistyneesti hallintaansa.

Moottorin jyrinä kuuluu varsinkin kylmänä selkeästi ohjaamoon, mutta maantiellä se pysyttelee kuulumattomissa tai pikemminkin melko voimakkaan rengasmelun alapuolella. Kevään karkeilla pinnoilla melu on monia kilpailijoita voimakkaampaa. Tämä on kovin tyypillistä Mazdoille. Myös tuuli suhisee nurkissa moottoritienopeudessa.

Varustetasoja on neljä. Vain etuvetoisena tarjottava Comfort on hinnat alkaen -malli, jossa tavanomaisen perustason ylittää lähinnä himmenevä sisäpeili. Dynamicissa on tuntuvasti enemmän tavaraa: sadetunnistin, valoautomatiikka, automaatti-ilmastointi, tummennetut takaikkunat, takaistuimen keskikyynärnoja, nahkaratti, vakionopeussäädin, bluetooth ja kosketusnäyttö. Toki hintaakin on noin 2 700 euroa Comfortia enemmän. Touring-varustelu lisää Dynamiciin nykyaikaisia järjestelmiä: kääntyvät ksenonvalot, katvealueen vahti, kaistavahti, kaukovaloautomatiikka ja parkkitutkat edessä ja takana. Kalleimmassa Exclusivessa on vielä nahkaverhoilu, Bose-audiojärjestelmä ja peruutuskamera.

CX-5:n sisustus on siisti ja laatuvaikutelma korkeatasoinen. Sisustuksen muotoilu on sinänsä melko yksinkertaista, mutta laadukkaat yksityiskohdat pelastavat tilanteen. Muissa Mazdoissa informaatiota on jaettu moniin pieniin näyttöihin, mutta CX-5:ssä on vain pikkunäytöt mittareissa ja iso kosketusnäyttö keskikonsolissa. Käyttö on selkeää. Avustinjärjestelmien katkaisimet ohjauspyörän katveessa kuitenkin vaativat lyhenneoppia avautuakseen käyttäjälle. Varsinkin RVM-napin vaikutus jää helposti arvoitukseksi. Vakionopeussäätimen napit ovat hienosti aina sormen ulottuvilla ratissa. Säilytyslokeroita matkustamossa on mukavasti.

Aikoinaan Mazda CX-7:n arviossa kirjoitin sen olevan on auto, joka ei pyri miellyttämään kaikkia. Sama pätee myös CX-5:een. Siinä on valittu rehellisen urheilullinen lähestymistapa mukavuuden sijasta. Pienen merkin ei tarvitse tarjota kaikille kompromissiratkaisua, vaan olla kilpailijoita parempi valitun asiakassegmentin silmissä. CX-5 tulee varmasti saamaan oman ystäväkuntansa, vaikka nelivetomallien hinnat eivät erityisen edullisia olekaan.

Suorituskyky 8,4

2,0-litrainen diesel vääntää vahvasti eikä jätä paljon toivomisen varaa suorituskyvyn suhteen

Mukavuus 8,4

CX-5:ssä on yhtä suuret tilat kuin CX-7:ssä ja myös kilpailijoihin verrattuna tilaa on hyvin. Myös istuimien suunnittelussa on onnistuttu. Touring-varustelu on kattava niin mukavuus- kuin turvallisuusvarusteiltaan, mutta lisävarusteita ei tarjota.

Luotettavuus 7,8

Luotettavuus on huippuluokkaa. Törmäystestissä CX-5 ei ole vielä ollut.

Ajomiellyttävyys 8,3

Ajettavuus on mallikasta. Jousitus täristää hieman. Rengasmelu on melko voimakasta.

Ulkonäkö 8,2

Ulkomuoto on tyylikäs. Sisustuksen muotoilu on yksinkertaista.

Polttoaineen kulutus 8,6

Kulutus on kohtuullinen, samoin huoltokustannukset.

Valmistuslaatu 8,5

Viimeistely on moitteetonta ja laatuvaikutelma on vakuuttava.

Sisätilojen suunnittelu 9,3

Tavaratila on suuri ja takapenkin taitteluun on paneuduttu. Säilytystilaa matkustamossa on melko hyvin. Turvallisuusvarustelu on runsas.

Luokkansa paras 9,5

Mazda CX-5 on urheilullisuuteen painottuva katumaasturi, jossa merkittävin heikkous on rengasäänien eristys.

Kokonaisarvio 8,5

Toimituksen arviointiperusteisiintästä.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin