Koeajossa Range Rover Evoque Hybrid (vm. 2019) – pääsylippu parempaan | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Range Rover Evoque Hybrid (vm. 2019) – pääsylippu parempaan

Range Rover Evoque laitettiin täysin uusiksi, edellisestä sukupolvesta säästettiin vain ovensaranat. Kaikki Suomeen tuotavat mallit ovat hybridejä ja nelivetoautomaatteja.
Koeajossa Range Rover Evoque Hybrid (vm. 2019) – pääsylippu parempaan

Lähes kuivunut joenpohja Korintin kanavan lähellä Ateenassa ei ole ensimmäinen paikka, johon lähes sadantonnin katumaasturin ajaisi, mikäli kyseessä olisi oma auto. Kivenmurikat ja paikoitellen puolen metrin syvyydeltä virtaava vesi eivät kuitenkaan tunnu hillitsevän täysin uuden Range Rover Evoquen menohaluja. 

Aiempaa elegantimman näköiseksi muuttuneen britti-SUV:in ei uskoisi kulkevan siististi muualla kuin päällystetyillä tienpinnoilla, mutta niin vain reilun 21 senttimetrin maavara ja 60 sentin kahluusyvyys osoittavat Evoquen aidosti maastokelpoiseksi. Range Rover Evoque edustaa etenkin maastokyvyiltään katumaastureiden parhaimmistoa.

Vaikka lähtöhinnaltaan vajaan 53 000 euron Evoquea ei voi kutsua edulliseksi, ominaisuuksiinsa ja tiloihinsa nähden hinta-laatusuhde on autossa kohdallaan. Ajettavuudeltaan Range Rover Evoquessa on herkkyyttä ja tunnokkuutta, jota harvasta kalliistakaan autosta löytyy. Kontrasti maastokykyjen sekä elegantin tunnelman välillä on kerrassaan mainio. Ohutkehäinen ohjauspyörä tuo etäisesti mieleen jopa Rolls-Roycen vastaavan, ja myös Evoquessa mukavuuspainotteisilla ajoasetuksilla autoa voi ajaa kevyesti mutta tunnokkaasti sormenpäillä.

Evoque jatkossa vain hybridinä

Uuden Range Rover Evoquen kaikki Suomeen tuotavat mallit ovat nelivetoisia ja automaattivaihteistolla varustettuja. Malliston alkuvaiheen bensiini- ja dieselmoottorit ovat 48 voltin MHEV -kevythybridijärjestelmällä varustettuja, ja myöhemmin vuonna 2020 mallisto laajenee pistokkeesta ladattavalla plugin-hybridillä, jossa sähkömoottorin kanssa voimantuotosta vastaa 3-sylinterinen bensiinimoottori.

Dieselmoottoreita on tarjolla D150-, D180- ja D240-malliversioista. Bensiinipuolella vaihtoehtoina ovat P200, P250 ja P300. Kaikkien mallimerkintöjen numeropäätteet viittaavat moottorin tehoon hevosvoimina. Koeajon perusteella kevythybridijärjestelmä toimii lähinnä edistyksellisenä start-stop -järjestelmänä, mutta teoriassa pienen sähköpotkun pitäisi pudottaa myös kulutuslukemia.

Koeajoimme Evoquesta 240 hevosvoimaista dieselversiota sekä 250 heppaista bensiinimallia. Jälleen kerran on todettava, että dieselmoottori on vain yksinkertaisesti ylivoimainen tämän tyylisessä autossa, jossa hyvä vääntö luo potkua tiukkoihin vuoristonousuihin sekä joenylityksiin. Yhdeksänvaihteinen automaatti toimii hienosti molempien moottorien yhteydessä, mutta meno tuntuu dieselin kohdalla sivistyneemmältä ja tasaisemmalta.

Evoqueen on tarjolla aktiiviset iskunvaimentimet, jotka tasoittavat hienosti mukulakivillä päällystetyt tiet sekä nimismiehenkiharat.

Tilaa enemmän kuin uskoisi

Uusi Range Rover Evoque pohjautuu täysin uudelle PTA (Premium Transvere Architecture) -pohjarakenteelle. Aiempaan sukupolveen nähden takamatkustajille on tarjolla kaksi senttimetriä enemmän polvitilaa pidentyneen akselivälin ansiosta. Tavaratila on kasvanut 10 prosentilla 591 litraan, jota voi pitää tämän kokoluokan autoksi erinomaisen kokoisena. Myös piensäilytystilaa on lisätty reilusti muun muassa suuremmalla hansikaslokerolla ja keskikonsolin säilytystilalla. Nyt niihin sujahtavat vaivatta jopa kookkaat tablettitietokoneet, käsilaukut sekä juomapullot.

Takaistuimet taittuvat 40:20:40 -suhteessa ja mahdollistavat tavaratilan kasvattamisen 1383 litraan. Suomessa oleellinen ominaisuus on takakeski-istuimen läpilastausmahdollisuus, joka on Evoquessa vakiona. Tavaratilan kasvanut koko perusasennossa näkyy ennen kaikkea tilan leventymisenä, mikä miellyttänee golfareita ja lastenvaunujen kanssa liikkuvia. Bägin ja rattaiden kerrotaan mahtuvan tilaan vaivatta.

Ajoergonomiaa voi pitää Evoquessa erinomaisena myös pitkille kuljettajille. Ohjauspyörässä on reilut säätövarat, mutta pieneksi puutteeksi voi laskea sen, ettei istuimista löydy ainakaan vakiona säädettävää reisitukea. Kyynärnojat ovat miellyttävän pehmeät niin keskikonsolissa kuin ovissakin.

Istuinverhoilusta voisi nostaa esille tyylikkäät tekstiilivaihtoehdot. Siinä missä nahkaverhoilua on aiemmin pidetty ainoana oikeana vaihtoehtona ylellisyyttä kaipaavalle, nyt rinnalle on saatu ekologisia ja samaan aikaan tyylikkäitä tekstiilivaihtoehtoja. Uusissa verhoiluvaihtoehdoissa on hyödynnetty muun muassa lampaanvillaa ja eukalyptus-puusta saatavaa kuitukangasta. Koeajon perusteella tekstiilipäällysteinen jakkara saattaa olla jopa nahkaverhoiltua miellyttävämpi istua.

Onnistunut yhdistelmä digiä ja perinteitä

Uutta Range Rover Evoquea voi hyvällä syyllä pitää Velarin pikkuveljenä. Sukunäkö ulottuu myös auton sisätiloihin, jossa suurin erottava tekijä on vaihteenvalitsin. Velarin kiertokytkintä ei ole tuotu Evoqueen, vaan pienemmässä automallissa luotetaan edelleen perinteisen kepin vetovoimaan.

Velarin tapaan myös Evoquen keskikonsolista löytyy kaksi kosketusnäyttöä, joista alemman yhteydestä löytyy digitaaliset hipaisukytkimet ajoon liittyville toiminnoille. Mittaristo on onnistunut yhdistelmä analogista ja digitaalista maailmaa. Nopeus- ja kierroslukumittarit on säilytetty perinteisinä, mutta niiden keskelle on tuotu suurikokoinen digitaalinäyttö. Tällaisen asetelman poistumista esimerkiksi BMW:n 3-sarjasta on kritisoitu.

Erittäin positiivisen yllätyksen tarjoilee käytettävyydeltään hienosti toimiva digitaalinen taustapeili, joka heijastaa katon haineväantenniin sijoitetun kameran teräväpiirtokuvan taustapeiliin. Luonnollisesti käytettävissä on myös perinteinen peili, mutta koeajon perusteella digitaalipeili osoittautui laajemman kuvansa myötä huomattavasti näppärämmäksi vaihtoehdoksi. Peilikotelon alareunasta näkymän kirkkautta ja kameran suuntausta pystyy muuttamaan nopeasti.

Toinen täysin uudenlainen kameroihin perustuva ominaisuus on Evoquen ClearSight Ground View -digitaalinen näkymä konepellin alle. Keulan kolmella kameralla luotava virtuaalikuva on automaailman jatketun todellisuuden sovellutuksista tämän hetken parhaimmistoa. Keskikonsolin näytölle heijastettavasta kuvasta auton keulan alla sijaitsevien esteiden tarkkailu on näppärää paitsi maastossa, myös kaupunkien ahtaissa pysäköintitilanteissa. Tämän tyyppistä luovuutta toivoisi enemmänkin.

Kenelle Range Rover Evoque sopii?

Koska Range Rover Evoquen hinnat pyörivät noin 50 000 ja 100 000 euron välillä, valinnanvaraa hintaluokasta löytyy laajalti. Range Roverin automallit lienevät monelle premium-autoluokan ostajallekin vieraita, mutta merkiltä löytyy ehdottomasti valttikortteja, jotka puoltavat lähempää tutustumista esimerkiksi uuteen Evoqueen.

Yksi tärkeimmistä erottuvuustekijöistä on Range Roverin tarjoamat aidot maastokyvyt. Erittäin todennäköisesti kuljettajalta loppuu kantti ennemmin kuin auton kyvyt tulevat vastaan. Evoquen ylellisen olemuksen ei saa antaa hämätä, sillä korean kuoren alle on rakennettu aidon maastoauton ominaisuuksia.

Toinen seikka, joka luo pesäeroa saksalaisiin kilpailijoihin nähden, on Rangen brittiläistä eleganssia huokuva yleinen olemus. Vaikka Evoque on eräänlainen pääsylippu ja aloitusmalli Rangen maailmaan, se on sitä sataprosenttisesti. Millään tavoin karsitusta Rangesta ei voi puhua.

Jaguar Land Roverin Suomen maahantuoja Inchcape on osoittanut yksityisleasing-kampanjoillaan, ettei kalliilla autolla ajaminen ole välttämättä järin tyyristä. Esimerkiksi Ranger Rover Evoqueta vastaavankokoisen Jaguar E-Pacen on saanut pitkäaikaisella vuokralla käyttöönsä 399 eurolla kuukaudessa ja valtavan maantielaivan kokoisen Land Rover Discoveryn 499 eurolla kuussa. Nähtäväksi jää, tuodaanko myös Range Rover Evoque houkuttelevan kuukausihinnoittelun piiriin.   

 

AUTOTALLI.COM

Katso Range Rover-malliston uudet autot

Katso Range Rover Evoque-mallisarjan uudet autot

Katso Range Rover Evoque D150 Hybrid AWD Aut S Launch Edition mallin uudet autot

Katso myytävät Range Rover vaihtoautot

Katso myytävät Range Rover Evoque vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin