Koeajossa Tesla Model X - erikoiset haukansiipiovet ovat näppärät | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Tesla Model X - erikoiset haukansiipiovet ovat näppärät

Tesla Model X on suuri 5-, 6- tai 7-paikkainen katumaasturi, joka jakaa vahvasti mielipiteitä puolesta ja vastaan.
Koeajossa Tesla Model X - erikoiset haukansiipiovet ovat näppärät

Tesla on kiistattomasti yksi tämän hetken puhuttavimpia autovalmistajia. Merkki tuntuu herättävän tunteita niin puolesta kuin vastaan, eikä vähiten äänekkään johtajansa Elon Muskin vuoksi.

Jos Twitterissä tapahtuvan nokittelun jättää omaan arvoonsa, Teslan tuotteet ovat monella tapaa uraauurtavia ja äärimmäisen himoittavia. Otimme koeajoon yli viisimetrisen Tesla Model X:n sen tehokkaimmalla moottorivaihtoehdolla ja suurimmalla akkupaketilla selvittääksemme, onko auto todella lähes 189 000 euron hintansa arvoinen.

Nelivetoinen ja kuusipaikkainen Model X P100D osoittaa futuristisia piirteitään jo ensikohtaamisella. Kuljettaja ovi avautuu automaattisesti sähköllä kuljettajan lähestyessä autoa, ja vastaavasti sulkeutuu, kun jalan asettaa jarrupolkimen päälle.

Valtavankokoinen kuljettajan pään yli ulottuva panoraamatuulilasi luo erittäin avaran yleisilmeen sisätiloihin. Toisaalta auto on myös kaksi metriä leveä, joten tilantunne ei ole pelkkää illuusiota. Auton erikoisuutta korostaa ylelliseltä tuntuva 2+2+2 -paikkainen istuinjärjestys. Se on mainio kompromissi, sillä kaikkia kuutta istuinta tarvitsee harvoin, mutta nelipaikkaisena matkustajilla sekä matkatavaroilla on ruhtinaallisesti tilaa.

Model X on saatavilla 5-, 6- tai 7-paikkaisena. Kuusipaikkaisuus tuo lisähintaa 6500 euroa, mutta tämän hintaluokan autossa se tuskin muodostuu esteeksi potentiaaliselle ostajalle.

Ulospäin näkyvin Model X:n erikoisuus ovat ylöspäin aukeavat haukansiipiovet.Aluksi jopa hieman huvittavilta tuntuvat ovet osoittautuivat viikon koeajon aikana hyvinkin näppäriksi. Ne tarvitsevat vain noin kolmekymmentä senttimetriä tilaa sivulle päin, joten niitä pystyy käyttämään myös todella ahtaissa paikoissa. Oman tai naapurin auton naarmuuntumista ei tarvitse pelätä, sillä kaikissa ovissa on tarkasti toimivat tutkasensorit. Ovet myös pysähtyvät kosketuksesta, mikä on erityisesti lapsiperheessä välttämätöntä. Käynti kahdelle takimmaiselle penkkiriville käy suuren oviaukon ansiosta hyvin aikuiselta ja lapsen asettaminen turvaistuimelleen on helppoa.

Vastaako viimeistelyn laatu hintaa?

Tesla on ollut paljon esillä autojensa laatuun ja viimeistelyyn liittyen. Nuoren autovalmistajan eduksi täytyy lukea, että laatua on pystytty parantamaan huikean nopeasti, mutta viimeistely ei edelleenkään yllä niin sanottujen perinteisten premium-valmistajien tasolle.

Model X on päällisin puolin kyllä tyylikkään näköinen, mutta pienet yksityiskohdat paljastavat puutteet, jotka eivät varsinaisesti haittaa arkikäyttöä.Esimerkiksi keskikonsolin liukukansi tuntuu sivuttaissuunnassa senttimetrin liian kapealta liukukiskoihinsa ja kuljettajan etupilarin kohdalta kuuluu nitinää ja natinaa jokaisessa kuopassa ja notkelmassa. Hyväksyttäviä ominaisuuksia alle kahdenkymmenen tuhannen euron korealaisessa autossa, mutta ei kymmenen kertaa kalliimmassa.

Teslan kohdalla on kuitenkin esitettävä kysymys, onko automerkin tuotteita edes tarpeen yrittää verrata pitkän historian omaaviin premium-autovalmistajiin? Vastaus on kaksipiippuinen.

Tesla on kulkenut omia polkujaan muista välittämättä merkin alkuajoista lähtien.Teslan ostava ei todennäköisesti edes huomaa niin sanottuja puutteita, jotka auton viimeistelyssä moni muu havaitsee.

Kolikon kääntöpuolella on toisaalta se tosiasia, että voittoa tehdäkseen Teslan olisi kyettävä muuntautumaan suuren yleisön automerkiksi. Nuoren automerkin vertailu vuosisadan ikäisiin toimijoihin voi tuntua epäreilulta, mutta se Elon Muskin ja kumppaneiden täytyy vain hyväksyä ja ansaita kuluttajien luottamus kilpailluilla markkinoilla.

Nykyisellään sekä Model S että Model X ovat valitettavasti paitsi hintavia, todennäköisesti myös liian futuristisia päästäkseen aidosti kansansuosioon.Edullisemmassa Model 3:ssa minimalistisuutta on viety vain rohkeampaan suuntaan. Tesla saattaa olla liian paljon aikaansa edellä.

Autopilotiin ei voi luottaa

Yksi Teslan keihäänkärjistä on ollut sähköisen voimalinjan lisäksi autonomiset ajo-ominaisuudet. Autopilot-nimellä kulkeva ajoavustinjärjestelmä on yksi tämän hetken parhaista, ellei paras, mutta siitä huolimatta ollaan vielä kaukana siitä, että autolle voisi antaa täydet ohjat.

Model X lukee ympäristöään kahdeksalla kameralla ja 12 ultraäänisensorilla, joiden muodostamaa kuvaa auto prosessoi itsenäisesti ja osa informaatiosta tuodaan kuljettajan silmille mittaristoon. Auto osaa tunnistaa hämmästyttävän hyvin autoja jopa esteiden (muiden autojen) takaa, ja ruuhkaisessa liikenteessä mittaristossa saattaa olla tunnistettuna yhtä aikaa kymmenenkin autoa.

Tästä syystä tuntuukin käsittämättömältä, että esimerkiksi nopeusrajoituksia kamerajärjestelmä ei osaa lukea, mikä aiheuttaa potentiaalisia sakkopaikkoja auton halutessa ajaa paikoitellen reilua ylinopeutta. Myöskään peruutuskameran kuva ei ole 360-asteinen, vaikka kahdeksalla kameralla sellaisen pystyisi hyvin luomaan.

Toisaalta nämä ovat ominaisuuksia, joita Tesla kehittää jatkuvasti ja päivittää langattomasti asiakkaidensa autoihin ilman tarvetta käydä huollossa. Ajatuksena hauska, ettei aamulla voi koskaan tietää, mitä uusia temppuja auto on yön aikana oppinut. Tämä on mainio esimerkki ominaisuudesta, josta muut automerkit voisivat ottaa mallia.

Teslan automallien minimalistisuus kielii vahvasti ajatuksesta, että tuotteet on tehty ennen kaikkea auton itsensä, ei kuljettajan ajettaviksi. Kuljettajaa toki hellitään järjettömällä 3,1 sekunnin kiihtyvyydellä 0-100 km/h matkalla, mutta ohjaus ei ole erityisen tarkka etenkään keskialueen läheisyydessä.

Ilmajousituksen avulla auton maavaraa pystyy kasvattamaan reilusti ja auto muistaa automaattisesti paikat, joissa kuljettaja on halunnut nostaa autoa. Näin esimerkiksi mökkitielle ajettaessa auto osaa kasvattaa maavaraa itsestään.Tuntuma tiehen on kuitenkin hieman pintakova, eikä menoa voi luonnehtia erityisen ilmavaksi.

Nopea multimediajärjestelmä

Tesla Model X:n multimediajärjestelmä 17-tuumaisella pystysuuntaisella teräväpiirtokosketusnäytöllä osoittautui käytettävyydeltään mainioksi. Näytön pystyy jakamaan kahteen osaan, jolloin samaan aikaan voi pitää esillä vaikkapa ilmastoinnin säätimiä sekä navigaattoria tai Spotifyta. Vakiovarusteinen äänentoistojärjestelmä on yksi parhaita kokemiani. Kehuja täytyy antaa myös järjestelmän nopeudesta. Sisällöt latautuvat rivakasti ja näyttö reagoi herkästi komentoihin.

Alkuun ajatus lähes kaikkien toimintojen käyttämisestä kosketusnäytön kautta ei tunnu erityisen miellyttävältä, mutta siihen tottui yllättävän nopeasti. Hommaa helpottaa myös se, että esimerkiksi ovienavauspainikkeet ilmestyvät automaattisesti ruutuun pysäköinnin yhteydessä. Useimmin käytettyjä ilmastoinnin toimintoja pystyy niitäkin käyttämään nopeasti ohjauspyörän oikeanpuoleisen rullan kautta.

Koeajon aikana kokeilimme pidemmän matkan taittamista matkalla Helsingistä Poriin ja takaisin. Lataaminen hoitui varsin näppärästi Fortumin Charge & Drive -pikalatausasemilla, vaikka Teslan omat Supercharger-asemat olisivatkin kyenneet yli tuplasti nopeampaan lataukseen. Valitettavasti niitä ei kuitenkaan matkan varrelle osunut.

Pientä ylimääräistä jännitystä aiheutti navigaattorin temppuilu ja sitä myöten toimintasäteen hankalampi arvioiminen. Teslan navigointijärjestelmä osaa antaa hyvin realistisen kuvan auton todellisesta toimintasäteestä ja ehdottaa tarvittaessa lataustarpeesta. Erityisen hyvä ominaisuus on myös se, että auto kertoo latauksen riittävyyden myös paluumatkalle.

Koeajossa myös auton äänijärjestelmä päätti lopettaa toimintansa kesken matkan, joten puolet matkasta taitettiin rengasääniä ja tuulensuhinaa kuunnellen. Vika korjaantui lopulta itsestään seuraavana päivänä.

Model X:n 100 kWh:n akusto antaa mukavasti pelivaraa toimintamatkaan. Auton lataamista ei tarvitse liiaksi miettiä, eikä latausjohtoa ole syytä kytkeä joka kerta kotiin tullessa. Pitkällä matkalla ja suuremmilla nopeuksilla Model X:n massa ja koko nostaa kulutuksen lähemmäksi 30 kWh/100 km. Monesti matkanteko jopa nopeutuu, mikäli nopeuden malttaa moottoritiellä laskea parillakymmenellä kilometrillä tunnissa, jos vaihtoehtona olisi lataustauon pitäminen kesken matkan. Toimivaksi yhdistelmäksi osoittautui myös Autopilotin kytkeminen mahdollisimman lyhyelle turvavälille ja edellä ajavan rekan perässä roikkuminen.Tällöin kulutus laski jopa alle 20 kWh:iin sadalla kilometrillä.

Tesla Model X:n koeajo jätti positiivisella tavalla hyvin ristiriitaisen kuvan. Vaikka monena hetkenä tuntui, että ajossa on edelleen auton prototyyppi, siitä huolimatta koeajon päättyminen jäi harmittamaan. Ymmärrän hyvin, miksi ihmiset päätyvät ostamaan Teslan, vaikka samalla hinnalla saisi myös aitoa luksusta. Istumista Teslaan voisi kuvata uuden iPhonen paketin avaamiseen.Yksinkertainen käyttöliittymä, hauskat yksityiskohdat ja ominaisuudet sekä sisätilojen selkeä muotoilu koukuttavat, vaikka välillä bugeja ilmenisikin.

Katso myytävät Tesla-merkkiset vaihtoautot.

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin