Koeajossa Toyota Corolla GR Sport – Toyotan farmariversio vetää lenkkarit jalkaan | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Toyota Corolla GR Sport – Toyotan farmariversio vetää lenkkarit jalkaan

Toyota freesasi Corolla-malliston ja päästi autotoimittajakaartin ajamaan uutuuksia Espanjassa. Kokeilimme mallia, joka jäänee harvojen herkuksi Suomessa.
Koeajossa Toyota Corolla GR Sport – Toyotan farmariversio vetää lenkkarit jalkaan

Neljä vuotta ensiesittelynsä jälkeen uudistettu kahdennentoista sukupolven Toyota Corolla oli viime vuonna, siis vuotta ennen mallin uudistumista vielä Suomen myydyin automalli hurjalla marginaalilla: kaupaksi kävi melkein 4700 Corollaa.

Tälle vuodelle maahantuoja kaavailee myyvänsä 4200 Corollaa, ja ennen kuin luku säikäyttää, on syytä huomata että tässä arviossa ei ole mukana kauppoihin juuri saapunutta Corolla Cross -katumaasturia, joka varmasti tulee rouskuttamaan erityisesti suositun farmariversion myyntiä.

Bodia ja sporttia

GR Sport istuu Corolla-mallistossa ylimmän orren tuntumassa. Vain Premium-varustetaso löytyy sen yläpuolelta ja maksaa esimerkiksi nyt ajetussa farmariversiossa jokseenkin tarkkaan 1000 euroa enemmän. Premiumin tapauksessa tosin saa kevyen ylellistä tunnelmaa, kun GR Sportin tapauksessa mennään urheilullisella teemoituksella.

GR Sportia ei kuitenkaan sovi sekoittaa Toyotan ”oikeisiin” GR-malleihin, kuten GR Yarikseen tai GR Supraan puhumattakaan Euroopan mallistosta katalasti pois jätetystä GR Corollasta. Sport perässä tarkoittaa lähinnä visuaalisen ilmeen muuttamista sporttisempaan suuntaan.

Varustetaso on saatavana kaikkiin kolmeen Corolla-malliin, tosin niin että pystyperäisen Hatchbackin ja nyt ajetun Touring Sports -farmaripainoksen kohdalla tarjolla on vain isompi kaksilitrainen hybridiversio. Suomessa muutenkin marginaalimalliksi jäävän Corolla Sedanin kohdalla on kaikissa varusteversioissa joka tapauksessa tarjolla vain pienempi 1,8-litrainen malli.

GR Sportin tekniikka on lähes prikulleen sama kuin muissakin isoissa hybrideissä: sama 196-hevosvoimainen hybriditekniikka jatkettuna planeettavaihteistolla. Varusteiden määrä on reilu: HUD-näyttö, kaksivärimaalaus ja musta nahkaverhoilu ovat nykyään vakiovarusteita. AVS-jousitusjärjestelmä löytyy vastaisuudessa vain GR Sportista, kun aiemmin se on ollut myös Premium-versiossa.

Erikoinen detalji muuten on, että porrasperäisessä GR Sportissa on eri istuimet kuin pystyperässä ja farmariversiossa: ne ovat muotoilultaan maltillisemmat, ja porrasperäisessä sportissa on tyydyttävä kangasverhoiluun keinonahkakoristeilla, kun muissa malleissa tarjolla on vain mustaa nahkaa.

Voima puhuu – joskus omiaan

Myös isossa hybridiversiossa on tarjolla jo aiemmin Corolla Crossista tuttu viidennen sukupolven hybridivoimalinja. Kaksilitraisena se puhkuu 196 hevosvoiman tehot, minkä turvin Touring Sports GR Sport (huom: Corolla on mahdollisesti ainoa auto tällä hetkellä markkinoilla, jonka mallinimeen on onnistuttu saamaan kaksi ”sport”-sanaa) singahtaa sataseen nopeimmillaan 7,7 sekunnissa.

Lukema ei tietenkään tee farmari-Corollasta millään ilveellä urheiluautoa, mutta meno alkaa olla jo kohtalaisen raikasta eikä isolohko-Corollalla jää enää jalkoihin kiihkeämmässäkään liikenteessä.

Corollan planeettavaihteiston tapauksessa tosin voima tulee välillä vähän hassulla äänimaailmalla, sikäli jos ei ole aiemmin ajanut tai tottunut Toyotan hybridivoimalinjojen lauluun. Kyseessä on portaaton vaihteisto, joka säätelee moottorin kierroslukua täysin oman halunsa ja tarpeensa mukaan. Reilummin polkaistuissa kiihdytyksissä auton nopeus muuttuu, mutta moottorin käyntinopeus pysyy korkeahkolla, parhaan väännön alueella.

Suomessa ei topografisista syistä pääse seuraamaan seuraavaa ilmiötä kovin usein, mutta jos Toyota on onnistunut lataamaan ajoakkunsa aivan täyteen esimerkiksi vuorelta alas laskeuduttaessa, ottaa auton bensiinimoottori jarrutusroolin itselleen. Täyteen akkuun kun tavaraa voi enempää työntää, kytkee se vaihteiston kautta moottorin voimalinjaan, mutta ei syötä sille bensiiniä.

Niinpä Corolla saattaa saapua serpentiinitien laidassa istuvan turistin kohdalle karjuen väkevällä 3800 r/min käyntinopeudella ja ohittaa tämän jatkaen samaa huutoa. Kyllä: se ainakin tuossa kohdassa kuulostaa sporttiselta.

Veli, käytkö edes salilla?

GR Sportin tapauksessa urheilullisuus on siis valtaosin päälle liimattua, eikä sitä oikein missään koriversiossa voi kutsua edes GTI-luokan autoksi: niiden suorituskyky ainakin suorakiihtyvyyden osalta on mennyt Corollan nykyisen pystyvyyden edelle jo parikymmentä vuotta sitten.

Alustan osalta tilanne on lohdullisempi. Vaikka GR Sportin jousitus ei ole kovin erikoisesti pyrkivään ajotyyliin tai rata-ajoon rohkaiseva, on sen normimalleja napakampi vaimennus kuitenkin ihan miellyttävä tuttavuus.

Normaalin Corollankaan alusta ei tosin tänä päivää ole mitenkään pehmeä tai hervoton, mutta AVS-niminen vaimennin tekee ajamisesta puoli piirua tarkempaa.

Se, mikä GR Sportissa kuitenkin hieman ahdistaa, on auton rengasmelu. Ei sillä etteikö ongelma olisi vaivannut Corollaa jo ennen kasvojenkohotusta, mutta nyt olisi toki ollut tilaisuus tehdä paikko ja vaimentaa Corollan sisämelutasoa.

Toki ajoimme GR Sportin Espanjassa, mutta Malagan ympäristön maalais- ja vuoristoteillä asvaltin laadussa on yllättävän paljon vaihtelua, eikä kaikki siitä todellakaan ole sileydeltään biljardipöytätasoa. Tämä saattaa omassa koeajohistoriassani olla ensimmäinen kerta, kun rengasmeluun tulee kiinnitettyä huomiota jo ulkomailla tapahtuvassa ensikoeajossa.

Fanituote

Corolla GR Sportin voisi farmariversiona luonnehtia olevan tavalliseen arkikäyttöön sopiva fanituote: se tarjoaa peräpäähän Toyotan kilpatiimien teltoista ja väkevimpien erikoismallien perästä löytyvän GR-logon, ilman että kuljettajan tarvitsee yltää rallin maailmanmestariksi kaikkien aikojen nuorimpana tai hieman tinkiä perhekuljettimensa käytännöllisyydestä valitessaan alleen GR Yariksen tai kaksipaikkaisen GR Supran.

Arkiautoksi se sopii oikein mainiosti: nahka on helposti puhdistettavissa takapenkkiläisten leviteltyä maissinaksuja tai suklaajäätelöä istuimiin, tavaratila riittää helposti mökkireissuihin ja farmariversion olleessa kyseessä hatchbackia runsaampi akseliväli antaa myös takapenkille elinkelpoiset olosuhteet.

Eikä meillä sitä paitsi ollut mahdollisuutta vielä verrata GR Sportia siihen toiseen hinnat-päättyen versioon, Premiumiin. Sekin kun on voimistelupainoksen ohella tarjolla 18-tuumaisilla pyörillä, eikä sitä 1000 euron hintaeroa ole kuitenkaan käytetty rengasmelun vaimentamiseen.

Toyota Corolla vaihtoautot
Toyota Corolla uudet autot

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin