Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Näkökulma: Nähtiinkö kohutusta Apple-autosta maistiaisia jo 2019? Automarkkinat jaetaan nyt uusiksi

Korealaisen Hyundain ja yhdysvaltalaisen Applen on kerrottu suunnittelevan yhteistyötä autonomisen täyssähköauton valmistamisesta.
Näkökulma: Nähtiinkö kohutusta Apple-autosta maistiaisia jo 2019? Automarkkinat jaetaan nyt uusiksi

Autoteollisuudessa on parhaillaan käynnissä mahdollisesti historian suurin uusjako. Ketkä markkinoita tulevat lähivuosina hallitsemaan, on edelleen valistuneiden arvailujen varassa, mutta varmaa on se, että polttomoottorimallit eivät näissä juhlissa tanssi. 

Viime viikolla tapahtui paljon. Yhdysvaltalaisen sähköautovalmistaja Teslan osakekurssi rikkoi järisyttävän nousuputken päätteeksi (jälleen kerran) kaikkien aikojen ennätyksensä tehden samalla yhtiön toimitusjohtaja Elon Muskista maailman varakkaimman henkilön.

Teslan arvostus tuntuu perinteisillä mittareilla tarkasteltuna suorastaan mielipuoliselta, mutta sijoittajat ovat siitä huolimatta valmiita maksamaan tulevaisuuden mahdollisista tuotoista ja kasvusta.

Puheet kuplasta on helppo perustella, mutta pätevätkö vanhat viisaudet enää näin mullistavassa tilanteessa? 

Etukäteen muutoksen nopeutta on helppo vähätellä, mutta todennäköisesti viiden vuoden päästä jo naureskelemme, kuinka väärässä olimmekaan. Kun sähköautoon kerran tottuu, paluuta ei yksinkertaisesti ole. Tuskin kukaan omakotiasujakaan haikailee enää maalämpöön siirtymisen jälkeen paluuta öljy- tai koksiaikaan.

Kolmenlaisia toimijoita

Sähköautomarkkinat voi jakaa tällä hetkellä karkeasti kolmeen osaan.

Ensimmäisenä on luonnollisesti Tesla, jota voi aidosti pitää koko sähköistymisen alullepanijana ja vauhdittajana. Yhtiö tuottaa voittoa, mutta oleellisempaa on pullisteleva kassa, joka mahdollistaa uusien tuotantolaitosten pystyttämisen vauhdilla, johon yksikään toinen valmistaja tuskin pystyy.

Tesla Model 3

Toinen osa sähköautomarkkinaa ovat niin sanotut perinteiset valmistajat, jotka kamppailevat pitkän aikavälin olemassaolostaan. Kyllä, ne tuottavat kymmeniä kertoja enemmän autoja sekä voittoa kuin Tesla, mutta jättiläistenkin on uudistuttava nyt nopeasti, mikäli ne haluavat pärjätä kilpailussa vielä kymmenen vuoden päästä. Tämän hetkiset voitot kun perustuvat polttomoottoritekniikkaan, eivät uusiin sähköisiin automalleihin.

Kolmanneksi sähköautomarkkinoille on pyrkimässä suuri määrä täysin uusia toimijoita, jotka eivät pärjää koollaan vaan ketteryydellään. Täysin uuden luominen on aina helpompaa, jos painolastina ei ole vanhaa ylläpidettävää teknologiaa. Toki kasvuyrityksetkin tarvitsevat rahoitusta. 

Ehkäpä oleellisin ero autoalan perinteisten ja uusien toimijoiden välillä on se, että suurten autovalmistajien on pakko muuttua ja uudistua, uudet toimijat tekevät sitä enemmän omilla ehdoillaan.

Yksisarvisia ei ole olemassa

Tesla-hypessä on helppo unohtaa se, että sähköautoilu on vasta alkutaipaleella ja markkinoilla riittää otettavaa kaikenlaisille toimijoille. Vaikka Tesla tullaankin muistamaan sähköautoilun liikkeelle laittavana voimana, koko automarkkinoita hallitsevaksi yksisarviseksi siitä, tai mistään muustakaan toimijasta, ei ole.

Suurilla perinteisillä autovalmistajilla on ehdottomana valttikorttina niiden mainepääoma ja kuluttajien luottamus tuotteiden laatuun.

Vaikka esimerkiksi kiinalaiset sähköautovalmistajat Nio ja XPeng ovat kovassa nosteessa, niistä tuskin on haastamaan perinteisten valmistajien tuotteita. Nion autossa kerran istuneena esimerkiksi auton sisätiloja kuvaava robottikamera ei ainakaan nostattanut luottamusta auton tarkoitusperistä. Jatkossa kuluttajat joutuvat yhä enemmän miettimään myös sitä, kenen servereille omat autokaraoket haluaa tallentuvan. 

Teslan kurssiennätyksen kanssa samalla viikolla kuului myös toinen merkittävä uutinen. Yhdysvaltalaisen Applen ja korealaisen Hyundain kerrottiin käyvän keskusteluja yhteistyöstä valmistaa autonomisia autoja. Hyundain pörssikurssi ampaisi uutisen jälkeen nousuun, sillä niin sanottua Apple iCaria on huhuttu jo pitkään.

Uutinen on erityisen merkittävä sen takia, että Apple hallitsee käyttöjärjestelmien suunnittelemisen ehkäpä paremmin kuin yksikään toinen yritys. Autovalmistajia on puolestaan kritisoitu viime vuosina ennen kaikkea kömpelöiden käyttöliittymien takia.

Hyundai puolestaan hallitsee autovalmistuksen, ja sähköautoilunkin saralla yhtiö on ollut perinteisten valmistajien edelläkävijä.

Kaksi jättiläistä ja startup

Kahden jättiläisen mahdollinen yhteistuotos saattaa olla sähköautomarkkinoiden seuraava aidosti iso juttu.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että projektiin saattaa liittyä myös kalifornialainen startup-yritys Canoo, jonka erikoisalaa on sähköautojen uudenlaisen pohjarakenteen suunnittelu.

Tämä ei ole sijoitussuositus, vaan allekirjoittaneen puhdasta spekulaatiota, mutta Canoon roolia Hyundain uusissa sähköautomalleissa ja mahdollisessa Apple-autossa ei ole välttämättä vielä ymmärretty.

Canoo ja Hyundai ovat tiedottaneet kehittelevänsä yhdessä skeittilautatyylistä sähköauton alustarakennetta, joka mahdollistaa monipuolisesti erilaisten korimallien asentamisen saman rakenteen päälle. Oikeastaan tämä on ainoa julkinen tieto, mitä yritysten yhteistyöstä tiedetään.

Toisaalta Hyundain kerrotaan käyttävän pian esiteltävässä Ioniq 5 -sähköautossa uutta skeittilautamaista E-GMP -alustarakennetta, joten valistuneena arvauksena voitaisiin pitää sitä, että kyseinen auto on ensimmäinen sarjatuotantomalli, jonka kehittämisessä Canoo on ollut mukana.

Uusi Hyundai Ioniq 5 -malli pohjautuu Frankfurtin kansainvälisessä autonäyttelyssä 2019 nähtyyn Hyundai 45 EV Concept -malliin, jonka yksi kantavista teemoista oli esitellä valmistajan uutta sisätilasuunnittelua, jonka mahdollistajina olivat nimenomaan uusi tasapohjainen alustarakenne sekä autonominen tekniikka selkeällä käyttöliittymällä. Laske yhteen: Hyundai + Apple + Canoo.

Applen ja Hyundain mahdollisen yhteistyöauton huhutaan saapuvan markkinoille 2024. Ehkäpä silloin tiedetään, olivatko Frankfurtin autonäyttelyssä 45 EV Concept -mallissa demotut ominaisuudet todellisuudessa myös ensimmäiset maistiaiset uudesta Apple iCarista.

 

Avauskuva ja Tesla-kuva: Teemu Granström / Muut kuvat: Hyundai


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin