Oman tiensä kulkija – Suzuki Jimny on edullinen aito maasturi | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Oman tiensä kulkija – Suzuki Jimny on edullinen aito maasturi

Seikkailuhenkisille aitoa maastoautoa haluaville vaihtoehdot ovat kovin vähissä. Tutustuimme hartaasti odotettuun uuteen neljännen polven Suzuki Jimnyyn.
Oman tiensä kulkija – Suzuki Jimny on edullinen aito maasturi

Japanilainen Suzuki ei tunnu suotta hötkyilevän mallistonsa lähes ikoniksi muodostuneen Jimny-mallinsa kanssa. Edellistä kolmannen sukupolven autoa myytiin 20 vuotta, mitä voi pitää nykypäivänä täysin poikkeuksellisen pitkänä aikana. Monesta muusta automallista kun olisi samassa ajassa ehtinyt tulla markkinoille 3-4 uutta mallisukupolvea.

No ei siinä, jos autot kerran käyvät kaupaksi. Suzuki Jimnyn kohdalla yksi ehdottomista myyntivalteista on se, ettei kilpailua autolle juuri ole. Pieni ja edullinen aidon maastoauton ominaisuudet sisältävä ilmestys on harvinaisuus katumaastureiden valtaamilla automarkkinoilla.

Suzuki Jimny on luonnollisesti nelivetoinen ja suunnittelun lähtökohtana on ollut tehdä käytännöllinen maastoon soveltuva henkilöauto. Kokonsa puolesta Jimnyn voi hyvin kuvitella soveltuvan myös kaupunkiin, eivätkä maastokyvyt ole lainkaan huono juttu runsaslumisempina talvina. Maavaraa Jimnyssä on 21 senttimetriä, ja tulo- sekä jättökulmat ovat poikkeuksellisen anteliaat. Myös esimerkiksi etupuskuri on viistetty niin, että renkaan voi huoletta ajaa kiveä tai lumipenkkaa vasten.

Uuden Suzuki Jimnyn neliskanttista muotoilua on verrattu legendaarisen G-sarjan Mersuun. Kieltämättä mittasuhteissa on paljon samaa, vaikka Jimny osoittautuukin lähempää katsoen todella pikkuruiseksi G-sarjaan verrattuna. Sinänsä kulmikas muotoilu tarjoaa myös Jimnyyn verrattain hyvät sisätilat, mutta takaistuinten käytettävyyttä laskee auton kaksiovisuus.

Sisätiloissa kerrotaan panostetun selkeään ja käytännölliseen muotoiluun. Esimerkiksi kaikki hallintalaitteet on suunniteltu sen verran reilunkokoisiksi, että niitä pystyy käyttämään myös hanskat kädessä. Nelipaikkaisena auton tavaratila on lähes olematon, mutta takapenkit kaatamalla tasaista tilaa saadaan lattiasta ikkunoiden tasolle mitattuna 377 litraa. Mikäli takaloosterin pakkaa kattoon asti, tilaa on käytössä 830 litraa.

Käytettävyyttä parantaa takaistuinten selkänojien helposti puhdistettava muovipinnoite, jolloin tavaratilaa uskaltaa käyttää myös astetta likaisempiin aktiviteetteihin. Ulkomitoiltaan Jimny on lyhentynyt edelliseen sukupolveen verrattuna 5 senttimetriä, mutta leveyttä on tullut 4,5 ja korkeutta puoli senttiä lisää.

Pikainen päällystetyillä teillä suoritettu koeajo ei tarjonnut mahdollisuutta tutustua Jimnyn paljon kehuttuihin maastoajo-ominaisuuksiin, mutta sanoille pitäisi löytyä katetta myös muun kuin hyvän maavaran ja nelivedon myötä. Autossa on muun muassa jäykät akselit, jotka mahdollistavat paremman pidon epätasaisella alustalla. Lisäksi tikapuurunkoon on tässä uusimmassa sukupolvessa lisätty poikittaistukia ja maastoon mentäessä Jimynstä löytyy aito alennusvaihde. Nelivedon asetukset löytyvät näppärästi oman vaihdekepin takaa, josta on valittavissa 2H takaveto, 4H nopea neliveto sekä 4L hidas neliveto. Alamäkihidastin sekä mäkilähtöavustin kuuluvat nekin pakettiin.

Uuden Jimnyn moottori on myös täysin uusi 1,5-litrainen vapaasti hengittävä bensiinikone, joka tuottaa 75 kW:n (102 hv) huipputehon ja 130 Nm:n väännön. Vaihteistoksi on tarjolla 5-vaihteinen manuaali sekä 4-portainen perinteinen momenttimuunninautomaatti. Näistä arvoista lienee jo helppo päätellä, ettei kyseessä ole erityisen pienikulutuksinen automalli.

Toinen Jimnyn heikkouksista liittyy ajomukavuuteen. Kuljettajan istuimen säätövarat ovat hyvin niukat, eikä ohjauspyörästä löydy etäisyyden säätömahdollisuutta lainkaan. Pidempään matka-ajoon tätä automallia pystyy tuskin kovin lämpimästi suosittelemaan, mutta eipä sitä ole siihen ensisijaisesti suunniteltukaan.

Seikkailuhenkiset autoilijat sekä työkäyttöön maastoautoa tarvitsevat löytänevät Jimnystä luotettavan kumppanin, joka ei jätä heti ensimmäiselle kuoppaiselle taipaleelle. Suomessa uusi Jimny lanseerataan ensi vuoden alussa ja hinnat alkavat 24 991 eurosta. Automaattivaihteisesta mallista joutuu maksamaan 3000 euroa enemmän.

Autotalli.com
Suzuki Jimny vaihtoautot
Suzuki uudet autot

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin