Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Pakko kokea vähintään kerran – Koeajossa uusi Ford Mustang GT 5.0 V8

Ford Mustang GT ”sillä ainoalla oikealla” V8:lla on kokemus, joka täytyy kokea vähintään kerran elämässä.
Pakko kokea vähintään kerran – Koeajossa uusi Ford Mustang GT 5.0 V8

”Anna ääninäyte”, huikkaa noin kymmenenvuotias poika liikennevaloissa avoimesta ikkunasta. Näyttävä oranssinvärinen Ford Mustang GT 5.0-litraisella V8:lla näkyy ja kuuluu. Ja se myös herättää hämmästyttävän paljon positiivista huomiota. Legendaarisen autoikonin tunnistavat ohikulkijat sukupolvesta toiseen, eikä suomalaisittain arvokas auto tunnu herättävän lainkaan kateusefektiä. Kommentit ovat kaikki autoa ihailevia.

Kotiseuduillaan Yhdysvalloissa Mustang ei ole järin erikoinen kulkupeli. Se on toki himoittava, mutta samalla se on myös oikeastaan kenen tahansa keskituloisen palkansaajan saavutettavissa hintansa puolesta. Mustang on ollut äärimmäisen suosittu, ja menestyksen salaisuus lieneekin osittain siinä, ettei tehokas ja äänimaailmaltaan jykevä auto ole liian kaukainen päiväuni.

Valitettavasti Suomessa tilanne on toinen. Uuden Ford Mustangin hinnat alkavat vajaasta 60 000 eurosta 2.3-litraisella EcoBoost-moottorilla ja päätyvät reiluun 82 000 euroon mikäli autonsa haluaa ”sillä ainoalla oikealla” eli 5.0-litraisella V8-koneella ja automaattivaihteistolla. Mustang on tarjolla niin koeajossamme käyneenä Fastback-mallina kuin avokattoisen versionakin. Avattava katto tuo lisää hintaa vajaan kymppitonnin.

Hintavaa on, mutta kokemuksena Mustangilla kannattaa päästä kruisailemaan edes kerran elämässään. Vinkkinä kerrottakoon, että esimerkiksi Kaliforniassa avokattoisen V8-Mustangin voi vuokrata edullisimmillaan noin 50 dollarilla päivässä suuresta ja luotettavasta vuokraamoketjusta.

Herätetään naapurit

Mustangia ei voi käsitellä käyttämättä kappaletta auton äänimaailmaan, joka on yksinkertaisesti upea. Käynnistyksen yhteydessä ilmoille kajahtava murina nostaa väkisinkin suupielet ylöspäin ja ääni tuntuu kulkeutuvan istuinten kautta läpi vartalon. Toisin kuin eurooppalaisissa saman teholuokan autoissa neljän pakoputken pörinä on kaikkea muuta kuin kireä. Auto murisee ja mylvii riittävän rennolla asenteella ilman sen suurempia paukkeita. Mustang soveltuukin erinomaisesti hitaaseen ja rauhalliseen kruisailuun, sillä äänimaailma on jo matalilla kierroksilla auton luonteeseen täydellisesti istuva.

Ford Mustang GT -malliin kuuluu vakiona aktiivisella säätöventtiilillä varustettu pakoputkisto, jonka äänimaailma muuttuu ajotilavalinnasta riippuen. Auton valikoista on mahdollista ajastaa auto käynnistymään esimerkiksi aamuisin naapuriystävällisellä volyymilla, mutta sanalla sanoen ovat ne äänet silloinkin varsin tunnistettavat, vaikka osa desibeleistä olisikin leikattu pois.

Lähtökohtaisesti Mustang GT:n kaltaisen auton voisi kuvitella olevan hieman epämukava, enemmän näyttäytymistarkoitukseen valmistettu malli. Mielikuva on kuitenkin varsin pielessä, sillä Mustang osoittautui yllättävän mukavaksi matkantekovälineeksi. Ehdottomasti harkinnan arvoinen lisävaruste on noin 3400 euron Magna Ride -aktiivinen iskunvaimennusjärjestelmä. Sen avittamana Mustang tuntuu nielevän tien epätasaisuudet ja hidastetöyssyt hämmästyttävän hyvin, minkä lisäksi kaarteissa järjestelmä vähentää auton kallistuksia säätämällä kutakin vaimenninta yksitellen.

Kaupunkiolosuhteissa näkyvyys matalasta ja pitkäkeulaisesta autosta tuottaa paikotellen haasteita, mutta suuremmalle tielle päästessä kuljettajan istuimella ottaa mielellään rennon takakenon ja antaa ponikeulan viedä kohti auringonlaskua.

Parempi nelivetoisena?

Vaikka Mustang GT saattaa antaa varsin lempeän ensivaikutelman itsestään, kuljettaja joutuu olemaan valppaana tehonanniskelun suhteen. Pelkälle taka-akselille tarjoiltavat 450 hevosvoimaa ja 529 newtonmetriä takaavat sen, että perän saa irtoamaan käytännössä millä ajotilavalinnalla tahansa. Toisaalta Mustangin yksi viehätystekijä on nimenomaan auton tietynlainen arvaamattomuus. Vaikka siitä löytyy modernit ajoavustimet alkaen aktiivisesta vakionopeudensäätimestä jalankulkijat tunnistavaan hätäjarrutusjärjestelmään, oikeanlainen vaarallisuudentunne on onnistuttu hienolla tavalla säilyttämään.

 

Koeajon aikana tuli useampaan kertaan pohdittua, olisiko Mustang parempi nelivetoisena. Se sotisi toki pahasti perinteitä ja auton luonnetta vastaan, mutta moni kuluttaja osaisi varmasti arvostaa voiman sivistyneempää jakamista neljälle pyörälle ja sitä kautta parempaa kiihtyvyyttä. Ei sillä, etteikö autolla nytkin pääsisi (ainakin paperilla) 4,3 sekunnin kiihtyvyyteen 0-100 km/h rutikuivalla asvaltilla, mikä on toki Kalifornian auringossa kiva, mutta Suomen talvessa nelivetoinen Mustang voisi olla varsin pirteä ilmestys. Ehkäpä sopiva kompromissi voisi löytyä uuden nelivetoisen BMW M5:n kaltaisesta voimalinjasta, jossa auto voidaan kytkeä napinpainalluksella 100 prosenttisesti takavetoiseksi.

Kaiken kaikkiaan Ford Mustang GT jättää kokemuksena todella vahvan muistijäljen. Autosta unelmointiin tuo aavistuksen karvaan jälkimaun se tosiasia, että lempeämmän verotuksen maissa tämänkin voisi saada noin puolet edullisemmin. 270 gramman hiilidioksidipäästöt takaavat sen, että suomalainen autoilija voi tyytyä maksamaan hyvin varustellusta Skoda Superbista samaa hintaa kuin monissa muissa maissa autoilija tällaisesta Mustangista.

Onneksi aina voi lohduttautua sillä, että lähemmäs sadantonnin Mustang GT:n hinnalla pääsee nauttimaan aika monta kertaa esimerkiksi Kalifornian auringosta avokattoisen Mustangin ratissa.

Ford Mustang GT 5.0 V8 – tekniset tiedot

Moottori:5-litrainen ahtamaton V8-bensiinimoottori

Vaihteisto:10-pykäläinen automaatti

Vetotapa:takaveto

Suurin teho:331 kW (450 hv)

Suurin vääntö:529 Nm

Kiihtyvyys 0-100 km/h:4,3 sekuntia

Huippunopeus:249 km/h

CO2-päästöt:270 g/km

Mitat:pituus 4789 mm / leveys 1916 mm / korkeus 1382 mm / akseliväli 2720 mm

Tavaratila:408 litraa

 

Jatka unelmointia tutustumalla myytäviin uusiin Ford Mustang -malleihin.

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin