Sähkövallankumous iskee nyt pakettiautoihin – ensifiilikset Citroën ë-Jumpy 75 kWh -mallista | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Sähkövallankumous iskee nyt pakettiautoihin – ensifiilikset Citroën ë-Jumpy 75 kWh -mallista

Tutustuimme Citroënin ja Peugeotin niin sanotun tonniluokan sähköisiin pakettiautouutuuksiin ë-Jumpyyn ja e-Expertiin.
Sähkövallankumous iskee nyt pakettiautoihin – ensifiilikset Citroën ë-Jumpy 75 kWh -mallista

Hyötyajoneuvoissa niin sanottu tonniluokka on Suomessa kaikista suosituin pakettiautojen kokoluokka. Koska pakettiautot ostetaan lähtökohtaisesti työkäyttöön, autohankinnassa elinkaarikustannukset nousevat yleensä keskiöön. 

Tietyllä tapaa pakettiautoissa ollaan juuri nyt sähköisen vallankumouksen äärellä, sillä Citroënia ja Peugeotia maahantuovan Auto-Bon Oy:n laskelmat osoittavat, että elinkaarikustannuksiltaan täyssähköinen pakettiauto on vastaavaa dieselmallia jopa hieman taloudellisempi.

elinkaarikustannukset sähkö vs. diesel

Auto-Bonin toimitusjohtaja Markus Vuolle toivoo, että julkiset toimijat, kuten kunnat, heräisivät näkemään täyssähköisen tavaraliikenteen tarjoamat edut paitsi omissa autohankinnoissaan, myös asuinympäristön viihtyvyyden kannalta. Sähköiset pakettiautot ovat paitsi hiljaisia, ne eivät myöskään tuota lähipäästöjä.

Tähän asti täyssähköisten pakettiautojen suurimmat haasteet ovat liittyneet toimintamatkaan ja hankintahintaan. Kooltaan automallit ovat olleet myös pienempiä kuin suostuin tonniluokka.

Citroën ë-Jumpy ja Peugeot e-Expert saapuvat markkinoille varsin herkulliseen aikaan, sillä kilpailu tässä kokoluokassa on vielä lähes olematonta. Maahantuoja kertookin myyneensä automalleja ennakkoon jo enemmän kuin mitä täyssähköisiä pakettiautoja on myyty Suomessa kaikkiaan vuosittain. Tavoitteena on olla Suomen johtava toimija sähköpakettiautoissa.

tavaratila citroen e-jumpy

Citroënin ja Peugeotin sähköpakettiautojen myyntivaltti tulee olemaan verrattain hyvät toimintamatkat, jotka saavutetaan kahdella eri kokoisella akkupaketilla. Auton voi valita joko 50 tai 75 kWh:n ajoakustolla. Toimintamatka pienemmällä on valmistajan ilmoituksen mukaan 230 kilometriä ja suuremmalla 330 kilometriä.

Lyhyellä 22 kilometrin ensikoeajollamme taajamaliikenteessä koeajokulutus asettui 24,9 kWh/100 km lukemaan, joka on hyvin linjassa valmistajan ilmoittaman WLTP-kulutuksen kanssa.

Toinen pakettiauton käytettävyyden kannalta oleellinen tekijä on se, että täyssähköisissä malleissa tavaratilan koot ovat kaikissa kolmessa eri korimallissa samat kuin perinteisissä polttomoottorimalleissa. Sähkömalleilla pystyy myös vetämään 1000 kg:n jarrullista kärryä tai 750 kg:n jarrutonta. Auton kantavuus itsessään on enimmillään 1250 kg.

citroen e-jumpy

Koeajo XL-korimallin Citroën ë-Jumpylla todisti saman, mitä aikoinaan ensimmäiset kokemukset täyssähköisillä henkilöautoilla: kun täyssähköistä mallia kerran kokeilee, paluu äänekkääseen polttomoottoriversioon tuntuu vaikealta.

Kiihtyvyys sähköpakettiautolla on vaivattoman lineaarista ja jarrutusenergiantalteenottoa tehostava B-ajotila vähentää jarrupolkimen käyttöä. Erilaisia ajotiloja autossa on kolme: Eco, Normal ja Sport.

mittaristo citroen sähköpakettiauto

Pikalataus Citroën ë-Jumpylla onnistuu 100 kW:n teholla, jolla 50 kWh:n akuston lataa 0-80 prosenttia 30 minuutissa ja suuremman 75 kWh:n akun 45 minuutissa.

Type 2 -laturi autossa on Suomeen tuotaessa 11 kW:n tehoinen ja kolmivaiheinen, joten kiinteällä koti-/toimistolaturillakaan auton lataamista ei tarvitse järin kauan odotella. Latausta ja esilämmitystä ja -jäähdytystä pystyy hallinnoimaan My Citroën -puhelinsovelluksen kautta. 

Täyssähköisten Citroën ë-Jumpyn ja Peugeot e-Expertin hinnat vaihtelevat korimallista ja akkupaketista riippuen 42 991 ja 49 067 euron välillä.

 

AUTOTALLI.COM

Tutustu uusiin myytäviin Citroën ë-Jumpy -sähköpakettiautoihin

Sammio
Alma MediaPartners Oy © Alma Mediapartners Oy
Autouutiset muissa Alma Median verkkopalveluissa
Iltalehti.fi autot | Kauppalehti.fi autot
Kilpailuta autohuolto
AutoJerry.fi
Vertaile ja varaa katsastus:
Katsastushinnat.fi