Tarkista nämä asiat ennen renkaanvaihtoa

Tarkista nämä asiat ennen renkaanvaihtoa
Talvirenkaiden vaihto alkaa olla jälleen ajankohtaista. Ennen toimeen ryhtymistä vaihdettavia renkaita kannattaa vilkaista hieman tarkemmin.

Ennen renkaidenvaihtoa kannattaa tarkistaa urasyvyydet sekä renkaiden ikä. Urasyvyyden tulee olla lain mukaan talvirenkaissa vähintään kolme millimetriä, mutta viisi millimetriä on yleinen suositus. Kesärenkaille minimi on 1,6 millimetriä ja turvallinen suositeltava raja neljä millimetriä. Urasyyvys vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi vesiliirto-ominaisuuksiin.

Urasyyvyksien lisäksi turvallisuuteen vaikuttaa olennaisesti myös renkaan ikä. Kumiseos kovenee iän myötä ja menettää ominaisuuksiaan sekä kesä- että talvirenkaissa. Kymmenen vuotta vanhat renkaat ovat jo käytännössä kokonaisikänsä loppupuolella ja kymmenen vuotta onkin yleinen suositus, joilloin renkaat olisi uusittava. Kokonaisiällä tarkoitetaan renkaan ikää valmistusajankohdasta alkaen. Käyttöiän suositus on yleisesti 6 vuotta ja tämä lasketaan siitä hetkestä, kun rengas on otettu käyttöön. 

Renkaan valmistusajankohdan voi tarkistaa renkaan kyljestä. Asia on ilmaistu yleensä DOT-merkinnällä, esim. DOT 2216 tai pelkkä 2216. Tässä tapauksessa numerosarja tarkoittaa viikkoa 22 vuonna 2016.

Renkaiden käyttöikään voi vaikuttaa oikeanlaisella varastoinnilla. Renkaat tulisi säilyttää viileässä, kuivassa ja pimeässä tilassa, jossa lämpötila pysyy tasaisena. Renkaiden ulkopintojen halkeilu on selvä merkki kumiseoksen vanhenemisesta.

 

Talvirenkaat on vaihdettava Suomessa viimeistään 1.12. ja niitä tulee käyttää helmikuun loppuun. Nastarenkaita voi käyttää 1.11. alkaen.

Tarkista nämä asiat ennen renkaanvaihtoa
Kommentit

Uusimmat autoartikkelit