Uusi Dacia Duster koeajossa - huima loikka ylöspäin | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Uusi Dacia Duster koeajossa - huima loikka ylöspäin

Uusi Dacia Duster koeajossa - huima loikka ylöspäin

Daciaa on totuttu pitämään halpana automerkkinä, joka ostetaan vain ja ainoastaan hintansa vuoksi. Muoviset ja rämisevät sisätilat eivät ole kutsuneet järin houkuttelevalle ajoelämykselle, mutta uuden Dusterin myötä tähän on saatu kaivattu muutos.

Vaikka Duster on säilyttänyt pitkälti edellisen sukupolven ulkomitat, auton ulkonäkö on kokenut suuria päivityksiä.

Yhtenä näkyvimpänä muutoksena ovat uudet led-päiväajovalot, jotka antavat koko autolle kummasti ryhtiä. Enää koirat eivät tälle autolle hauku, ja tuntuivat etenkin varttuneempien miesten päät kääntyvät ohi ajettaessa. Lienevätkö edellisen sukupolven Dusterin omistajia.

Kuljettajan istuimella oltavat ovat yllättävänkin mukavat. Jokseenkin upottavan pehmeä istuinosa on saanut lisää pituutta ja ohjauspyörästä löytyy nyt sekä korkeus- että syvyyssäädöt.

Kuljettajan istuimen korkeussäätöön on tullut lisäksi muutama sentti lisää säätövaraa, joten auto sopii varsin mukavasti pidemmällekin kuljettajalle. Etuistuimissa hieman erikoinen ominaisuus on selkänojan keinuminen, joka ei anna muuten hyvästä istuimesta kovin laadukasta ensivaikutelmaa.

Dacia Duster

Koeajamassamme parhaan varustetason Prestige-mallissa ohjaamon yleisilme on edelleen toki hieman muovinen, mutta mukaan on otettu keinonahkaa esimerkiksi ovien verhoiluun.

Muutenkin laatuvaikutelma on ottanut todella ison harppauksen eteenpäin. Yksityiskohdista täytyy mainita multimedianäytön alapuolelle sijoitetut painokytkimet, jotka ovat kuin suoraan Audin automalleista. Tyylikkäät ja käytännölliset ovat myös ilmastoinnin kolme suurikokoista pyörökytkintä, joiden keskelle on sijoitettu informaationäytöt.

Dacia Duster

Melutason suhteen Dacia kehuu Dusterin hiljentyneen merkittävästi, mikä varmasti pitääkin paikkansa. Karkeillakin tienpinnoilla äänimaailma tuntuu siedettävältä, joskin edelleen kojelaudan sisältä kuului koeajoautossamme ajoittain epämääräistä resonointia.

Huonoilla teillä kuin kotonaan

Koeajoimme uutta Dusteria nelivetoisena ja 125 heppaisella bensiiniturbomoottorilla varustettuna. Yksi koko auton parhaista puolista on juurikin kyseinen Renaultin moottori, jota voisi luonnehtia jopa pirteäksi. Vaihteiston erikoisuus liittyy ykkösvaihteeseen, joka on erittäin lyhyt ja korvaa näin ollen maastossa alennusvaihteen puuttumista. Myös matelevassa ruuhkassa lyhyt ykkönen osoittautui päteväksi.

Liikkeelle kannattaakin lähteä normaaliajossa kakkosvaihteella, ja moneen mutkaan, joihin normaalisti kytkisi kakkosen silmään, voi huoletta ajaa kolmosvaihteella. Etenkin alle moottoritienopeuksissa Duster kulkee ilahduttavan rivakasti.

Varsinaista maastoajoa emme Dusterilla päässet kokeilemaan, mutta kevätauringon sulattamat ja uudelleen jäätyneet metsätiet Nuuksiossa tarjosivat hyvän tilaisuuden kokeilla auton etenemiskykyjä. Käsijarrukahvan vierestä löytyvästä kytkimestä pystyy valitsemaan auton vetotavaksi joko etu- tai nelivedon sekä automaattiasennon, jolloin auto kytkee nelivedon päälle vain tarvittaessa.

Jopa kitkarenkailla auto lähtee todella nätisti liikkeelle jyrkästä jäisestä rinteestä. Sulavassa mökkitiellä etenemisessä auttaa suuresti mäkilähtöavustin, alamäkihidastin sekä multimedianäytön nelivetomonitori, josta pystyy seuraamaan auton kallistuksia sekä etenemissuuntaa.

Dusterin maavara on 21 senttimetriä ja lähestymis- ja jättökulmat ovat moneen muuhun katumaasturiin verrattuna huomattavasti maastokelpoisemmat.

Uusi neljään kameraan perustuva ympäristön tarkkailujärjestelmä on erityisen näppärä maastossa, mutta on siitä hyötyä myös kaupungissa. Eteen- ja taaksepäin suunnatut kamerat kytkeytyvät automaattisesti pysäköinnin yhteydessä päälle sen mukaan, onko vaihde kytkettynä eteen vai taakse. Lisäksi sivukameroista on helppo tarkistaa, etteivät vanteet osu korkeaan kanttikiveen, tai ettei maastossa ole esteitä, jotka voisivat raapia kylkiä.

Mitä se maksaa?

Koeajamamme autoyksilö edusti Duster-malliston parasta Prestige-varustetasoa, minkä lisäksi autoon oli valittu kaikki mahdolliset lisävarusteet nahkaverhoilua lukuun ottamatta. Siitä huolimatta tämän nelivetoauton hintalapussa komeilee vain 24 005 euroa, tämä vieläpä toimituskuluineen.

Auto on siis edelleen edullinen, mutta ulkomuodoltaan ja ominaisuuksiltaan autoa ei voi kutsua enää erityisen halvaksi. Dusterista on onnistuttu hiomaan pois niitä rosoisuuksia, jotka eivät ehkä kaikkia ärsytä, mutta saattavat kallistaa valinnan jonkin toisen laadukkaamman merkin malliin. Uutta Dusteria kannattaakin käydä koeajamassa ihan tuorein silmin ja unohtaa vanhat mielikuvat. Viikon koeajon jälkeen auto alkoi tuntua yllättävän hyvältä järkivalinnalta.

Dacia Duster TCe 125 4X4 Prestige - tekniset tiedot
Koeajoauton hinta: 24 005,70 euroa
Moottorin suurin teho ja vääntö: 125 hv / 205 Nm
Vetokyky: 1500 kg
Tavaratila: 414 / 1 444 litraa
Yhdistetty kulutus: 6,4 l/100 km
Yhdistetyt CO2-päästöt: 145 g/km

Katso Dacia Duster TCe 125 4x4 Prestige mallin uudet autot

Katso myytävät Dacia Duster vaihtoautot

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin