Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Aiotko ostaa käytetyn auton? Muista huomioida ainakin nämä asiat

Käytettyä autoa havittelevan kannattaa tarkastaa muutama asia ennen ostopäätöksen tekemistä, sillä hyvinkin siistin ulkokuoren alla voi piillä vakavia vikoja, joiden korjaaminen saattaa verottaa auton uuden omistajan lompakkoa raskaasti.
Aiotko ostaa käytetyn auton? Muista huomioida ainakin nämä asiat

Muutamia vuosia vanha auto kuuluu usein vielä takuun piiriin ja moni sellaisella ajava vaihtaakin uuteen takuun mennessä umpeen tai juuri umpeuduttua. Lyhyimmillään uuden auton takuu on yleensä 2-3 vuotta tai 100 000 km ja pisimmillään jopa 7 vuotta tai 150 000 km.

Hyväkuntoiselta vaikuttavan käytetyn auton voi saada markkinahintaa edullisemminkin, mutta silloin hinnassa voi piillä jokin vaara. Auto on ehkä ollut onnettomuudessa, eikä korikorjausta ole tehty kunnollisesti. Vaikka muutaman tuhannen euron säästö houkuttelee, niin hinnan ei kannata antaa ohittaa harkintaa. Autokuumeessa ei aina muisteta laskea auton kokonaiskuluja, vaan katsotaan pelkkää hintalappua.

Suomessa myydään käytettyjä autoja selvästi enemmän kuin uusia. Myös moniin autoliikkeestä ostettuihin käytettyihinkin autoihin saa takuun. Joka tapauksessa ostaessasi käytetyn auton autoliikkeestä saat siihen kuluttajansuojaan perustuvan takuun. Kannattaa kysyä myös auton mahdollisesta kuntotarkastuksesta.

Käytetyn auton ostajan on syytä kiinnittää huomiota myös polttoaineen kulutukseen, sillä pieni kulutus on nykyisin hyvä myyntiargumentti. Huoltokirjassa tulisi olla auton huolto-ohjelman mukaiset leimat. Pelkät kausittaiset öljynvaihdot eivät siis riitä.Autolla kannattaa ajaa myös kunnon testikierros. Jo kuljettajan paikalle istuessaan näkee ja kokee paljon. Millainen on näkyvyys? Onko pääntilaa tarpeeksi? Entä jalkatilaa? Saako ohjauksen ja istuimen säädettyä itselle sopivaksi? Myös käynnistyvyyttä kannattaa kuunnella. Radio kannattaa sulkea ennen ajoon lähtöä, jotta moottorin äänet kuuluvat selvästi ja kuljettaja pystyy keskittymään ajokokemukseen. Ajossa kannattaa turvallisesti testata ainakin ohjausta, kiihtyvyyttä, jarruja sekä vaihteiston ja jousituksen toimivuutta.

Vikailmoitukset

Nykyautojen sähköjärjestelmät ovat hienoja ja erittäin monimutkaisia. Mutta elektroniikalla on hintansa. Kun ilmenee sähköinen ongelma, voi sen pelkkä diagnosointi vaatia useiden tuntien työn. Korvaavat komponentit ovat usein kalliita ostaa ja vieläkin kalliimpia asentaa ja ohjelmoida. Tästä syystä käytetyn auton ostajan onkin syytä tarkistaa ajotietokoneesta mahdolliset varoitusvalot.

Huonolaatuiset korikorjaukset

Kolaroidun auton uuteen loistoon saattaminen voi joissain tapauksissa osoittautua liian vaikeaksi korikorjaamolle. Jos korikorjaus suoritetaan huolimattomasti, se saattaa johtaa koripeltien epätarkkaan istuvuuteen, ristiriitaiseen maalausjälkeen ja yhteen sopimattomiin ajovaloihin (toinen sumuinen, toinen kirkas). Jos autossa näkyy merkkejä huonosta korikorjausjäljestä, on aihetta olettaa, ettei myöskään pinnan alla kaikki ole kunnossa.


Ruostetta oven alahelmassa (kuvan auto vm. 2006 - mittarissa alle 50 000 km) 

Kilometrit ja auton kunto

Auton kuin auton tärkeät mekaaniset osat kuluvat käytössä. Autot joilla on ajettu paljon tarvitsevat ennen pitkää kalliita korjauksia. Mutta jos korjaukset on tehty, isojakaan mittarilukemia ei tarvitse pelästyä, mikäli auton kori on kunnossa.

Suomen keliolosuhteet ruostuttavat autoa. Käytetyn auton ostoa harkitseva voi helposti tutkia ainakin lokasuojien reunat sekä ovien pielet. Ruoste lähtee liikkeelle usein näistä paikoista ja alkaa hitaasti syödä auton metallirakennetta ja lopulta vaurioita on kallista korjata. Auton korin kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota - yleensä katsotaan, että korin osuus on 2/3 auton arvosta.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin