Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoarvio: Koeajossa Toyota Yaris 1.3 VVT-i Superior

Autoarvio: Koeajossa Toyota Yaris 1.3 VVT-i Superior

Pienemmistä ulkomitoistaan huolimatta Yaris on sisätiloiltaan vertailukelpoinen tärkeimpien kilpailijoiden kanssa. Takaistuimella on tilaa täysikokoiselle matkustajalle. Polvet ovat toki lähellä etuistuimen selkänojaa, mutta kaikkiaan tilankäyttö on ulkomittoihin verrattuna kiitettävää. Tilantuntua lisää osaltaan "kardaanitunnelin" puuttuminen. Pääntilaa on runsaasti huolimatta korkealle sijoitetuista istuimista. Takaistuin on mukavuudeltaan luokan parhaimmistoa.

Edessä tilat ovat leveyssuunnassa suunnilleen yhtä suuret kuin vaikkapa uudessa Civicissä. Etuistuimet ovat pienikokoiset ja muotoilultaan vaatimattomat. Myös pehmustus vaikuttaa ohuehkolta. Tällä on osaltaan tehty tilaa takapenkille. Linea Sol -mallissa on etuistuimen korkeussäätö, mutta Yariksessa on luontevaa istua korkealla. Myös ohjauspyörän pituussäätö on vain Solissa.

Tavaratila on se, joka erottaa Yariksen isoista pikkuautoista. Tila on sekä lyhyt että kapea. Tilavuudeksi ilmoitetaan 272 litraa, mikä sinänsä on samaa luokkaa kuin useimmissa kilpailijoissa. Käytännössä tilaa on niukasti. Tilannetta pystyy helpottamaan edeltävän mallin tapaan siirtämällä takaistuinta eteenpäin. Säätövaraa on 13 cm. Laajennettuna tilan pohja on tasainen. Tavaratilan pohjan alla on tilava lokero.

Näkyvyys on monien pikkuautojen tapaan hyvä. Keula tosin laskeutuu pois näkökentästä, mutta se ei lyhyyden takia ole suuri ongelma. Ulkopeilit ovat reilusti mitoitetut.

Yariksen moottorivalikoimassa on kolme vaihtoehtoa: 1,0- ja 1,3-litraiset bensakoneet ja 1,4-litrainen diesel. Koeajetussa autossa oli malliston pienin, joka on vaihtunut 3-sylinteriseksi. Vanhan Yariksen tavoin 1,0-litrainen tarjoaa poikkeuksellisen hyvän suorituskyvyn. Useimmat kilpailijoiden 1,2-litraiset tuntuvat vaatimattomilta tämän rinnalla. Moottori on pirteä puurtaja, josta puuttuu voimaa vain tyhjäkäynnin tuntumassa ja tiukoissa ohituksissa. Useimmissa ajotilanteissa moottori tuntuu vaivattomalta ja kokoistaan tehokkaammalta. Jonkin verran tuntemuksiin vaikuttavat herkkä kaasupoljin ja moottorin kohtuullisen hiljainen käyntiääni, joka peittyy rengasmelun alle.

Ajettavuudeltaan Yaris eroaa perinteisestä Toyota-linjasta. Nyt ajotuntumassa on uutta urheilullisuutta. Yaris reagoi jopa turhankin nopeasti pieniin ohjausliikkeisiin. Sähköinen ohjaustehostin on tunnoltaan kohtuullisen hyvä.

Jousitus on pikkuautomainen. Epämukavaksi sitä ei voi sanoa, mutta tien epätasaisuudet heiluttavat selkeästi autoa. Akselivälin lyhyys tuntuu. Turhia värinöitä tasaisella alustalla ei ole.

Melutaso on myös tavanomaista pikkuautotasoa. Kiihdytyksissä kuuluu moottorin innokas ääni, mutta sävyltään se ei ole häiritsevä. Alle 4000 kierroksen lukemilla maantieajossa moottorin ääni jää kuulumattomiin rengasmelun takia. Rengasmelun sävy kitkarenkailla on tavanomaisesta poikkeava suhina, joka sekään ei ole kaikkein häiritsevimpiä. Tyhjäkäynnillä kolmisylinterinen moottori väristää hieman.

Suorituskyky: 7,2

Yariksen 1,3-litrainen on kokoisekseen pirteä. Meno on sujuvaa pienilläkin kierroksilla. Maantiellä voimaa ei ole aivan niin paljon kuin olisi odottanut.

Mukavuus: 8,0

Takaistuimella on ulkomittoihin verrattuna hyvin tilaa. Istuimien muotoiluun ei ole paljon panostettu. Superior-varustelussa ei ole juurikaan merkittäviä puutteita.

Luotettavuus: 6,7

Törmäystestissä Yaris sai täydet 5 tähteä. Luotettavuus on Yariksen parasta antia, mutta tiepalvelua Toyota ei tarjoa.

Ajomiellyttävyys: 7,9

Ajettavuus vaatii totuttelua yliherkän ohjauksen takia. Jousitus on pikkuautomainen. Samaa voi sanoa melutasosta, vaikka ei Yaris pahimpia meluajia luokassaan ole.

Ulkonäkö: 7,4

Muotoilu on yllätyksetön, mutta omanlaisensa. Sisustus korostaa auton pikkuautomaisuutta, mutta on sinänsä linjakas.

Polttoaineen kulutus: 8,6

Yaris on keskimääräistä taloudellisempi luokassaan. Huoltovälit ovat lyhyet.

Valmistuslaatu: 6,5

Viimeistelyssä ei sinänsä ole puutteita, mutta jostakin syystä Yariksen sisustusta ei ole haluttu tehdä kovin tasokkaaksi.

Sisätilojen suunnittelu: 8,3

Tavaratila on pieni, mutta tilannetta saa kohennettua siirtämällä istuinta eteenpäin, jos takaistuimella ei ole pitkiä matkustajia. Muunneltavuus on kaikkiaa näppärää. Pikkutavaroille on paljon pieniä lokeroita.

Luokkansa paras: 9,3

Yaris on ensiluokkainen kaupunkiauto, joka ei pyri olemaan luokkaansa suurempi toisin kuin monet kilpailijat.

Toimituksen arviointiperusteisiin tästä.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin