Autoesittely Audi A3 CC 2012 | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Audi A3 CC 2012

Alemman keskiluokan premium-autot ovat osoittautuneet valmistajilleen tuottoisiksi ja vuodelle 2013 saadaan samaan aikaan uudet Audi A3, Volvo V40 ja Mercedes A. BMW:n ykkössarjakin on vielä tuore malli.
Autoesittely Audi A3 CC 2012

Kolmannen sukupolven Audi A3 on tehty aivan samoista lähtökohdista kuin edeltävät mallitkin: tekniikka on pitkälle yhtenevää Golfin kanssa ja persoonallisiin muotoihin rohkeus ei ole riittänyt. Perusmuoto on saman tyylinen kuin edeltäjässä ja siihen on yhdistetty uusimmat Audi-muotoilun elementit. Uutta ovat varsien päihin kiinnitetyt ulkopeilit, joista voi olla montaa mieltä. Tyylikäs ja nuorekas kokonaisuus toki näinkin. Aluksi on tarjolla vain 3-ovinen CC. Uutta on se, että vuoden 2013 alussa Suomeen saapuva 5-ovinen Sportback saa pidemmän akselivälin. A3:n painoa on onnistuttu pudottamaan 80 kiloa edeltäjään verrattuna.

3-ovisen mallin akseliväli on kasvanut pari senttiä eikä sisätiloissa ole olennaista eroa aikaisempaan. Takaistuimelle mahtuu joten kuten 185-senttinen matkustaja. Polvet ottavat tällöin etuistuimen selkänojaan, joka on valitettavasti kovaa materiaalia. Tästä ihmeellisyydestä Audi on joissakin muissa mallisarjoissaan päässyt eroon. Pääntilaa on kohtalaisesti ottaen huomioon, että auton korkeus on vain 142 cm. Useimmat halvemmat saman kokoluokan autot ovat A3 CC:tä tilavampia. Premium-malleista vain uusi A-sarja on takaistuimeltaan Audia tilavampi. Etutiloiltaan A3 on hyvinkin väljä ja avaruuden tunnetta lisää matala kojetaulu.

Istuimet ja näkyvyys

Istuimet ovat niin edessä kuin takana hyvät ja etuistuimien säätövarat runsaat. Edessä istuinosan kovuus on viety äärirajalle, mutta epämukavaksi sitä ei vielä voi moittia. Keskikonsolin korotettu reuna osuu kaasujalan polveen. Oven yläkarmi on melko matalalla kattoon nähden ja pidemmät joutuvat kallistamaan päätään totuttua enemmän. Takaistuimelle kulku on eteen siirtyvän istuimen ansiosta niin väljää kuin se tämän kokoisessa 3-ovisessa autossa voi olla.Tavaratila on äärimmäisen selkeämuotoinen ja kooltaan kohtalaisen suuri. Leveyttä on hyvin, pohjan alla ei ole juurikaan säilytystilaa. Sieltä löytyy kuitenkin ilahduttavasti varapyörä. Takaselkänoja taittuu lähes vaakasuoraan.

Selkeästä muotoilusta on hyötyä näkyvyyden osalta. Kulmien arviointi on helppoa ja näkyvyys taakse on parempi kuin monessa muussa nykyautossa. Myös etupilarit ovat kohtalaisen kapeat. Kääntöympyrän halkaisija on tämän kokoluokan normaalia tasoa.

Moottorivalikoima ei alkuvaiheessa ole kovin runsas. Perusmoottorina on konsernin kaikissa merkeissä keskeisessä roolissa oleva 1.4 TFSI (90 kW/122 hv). Toinen bensamoottori on 1.8 TFSI (132 kW/180 hv), jonka vääntöä on 7-vaihteisen DSG-vaihteiston takia rajoitettu tuntuvasti A4:ään verrattuna. Dieselmoottorit ovat 1.6 TDI (77 kW/105 hv) sekä teholtaan 150 hevosvoimaan (110 kW) nostettu 2.0 TDI. Perusdieselin päästölukema on painettu 99 grammaan. Kaikkien moottorien yhteyteen on tarjolla 6-vaihteisen manuaalin ohella DSG-automaatti eli Audin kielellä S tronic. Koeajettu 1.4 TFSI on kaupunkinopeudessa mainio. Voimaa on reilusti jo pienillä kierroksilla. Pienehkö teholukema alkaa tuntua lähinnä moottoritienopeudessa tehtävissä ohituksissa.

Ajo-ominaisuudet

Ajo-ominaisuudet ovat joka suhteessa luokkansa parhaimmistoa ja päihittävät esim. Focuksen ja BMW 1-sarjan. Auto reagoi herkästi ja istuu kaarteissa tukevasti tiessä. Ohjaus on sähköisesti tehostettu ja varsin kevyt, mutta tuntuma ja tarkkuus ovat moitteettomat. Suuntavakavuus on moitteeton.

Jousitusmukavuus on hyvällä tasolla, mutta se ei yllä luokan huipulle. Varsin jämäkän alustan puutteena on poikittaissaumojen aiheuttamat tärähdykset.

Melutaso on vain hieman Golf-luokan normaalia tasoa hiljaisempi. Vallitseva melunlähde on rengasmelu, joka vaihtelee selvästi tien pinnan karkeuden mukaan. Laadukkaaseen autoon kuuluu tietysti se, että minkäänlaisia kitinöitä ei esiinny ja tuulen suhinat on pidetty matkustamon ulkopuolella. Moottorin ääni kuuluu selkeästi kiihdytyksissä.

Varustelu

Audin tapaan vakiovarustelu ei ole erityisen runsas. Vakiona on mm. 16" aluvanteet, 2-alueinen automaatti-ilmastointi, sadetunnistin ja 6 turvatyynyä. Suomessa tilannetta parantaa Business-paketti, johon sisältyvät ksenonvalot, LED-huomiovalot, nahkainen monitoimiohjauspyörä, bluetooth ja vakionopeussäädin. Business Sport -paketissa on tämän lisäksi urheilualusta, 17" pyörät, kattospoileri ja urheiluistuimet.Lisävarustehinnat ovat varsin korkealla tasolla. Harkinnan arvoinen on lähinnä vajaan 600 euron arvoinen Comfort-paketti, jossa on peruutustutka sekä sähkökäyttöiset ristiseläntuet etuistuimille. Comfort-paketin päälle saa vajaalla 2 000 eurolla teknologiapaketin, jossa on mm. mukautuva vakionopeussäädin, kaistavahti ja kaukovaloassistentti. Metalliväristä joutuu maksamaan noin 1 000 euroa.

Sisustus on tyylillisesti lähellä edeltäjää. Laatuvaikutelma on luokan huippua. Business-malliin sisältyvän MMI-käyttöjärjestelmän näyttö kojetaulun päällä on muita Audeja sirompi ja käyttöliittymältään uusittu näyttävämmäksi. Perusversion näytössä tekstit ovat hieman sumeita. Hallintalaitteet ovat selkeitä ja vaihteensiirto toimii mainiosti. Säilytyslokerot ovat varsin pieniä ja hansikaslokero hieman hankalasti käytettävä. Päällimmäinen tunne sisustuksesta on arkisuudesta huolimatta laatu ja esim. ovet sulkeutuvat jykevästi.

Kilpailuasetelma

Uuden Golf-sukupolven modulaariselle perusrakenteelle tehty A3 saa tuoreiden, Audia persoonallisempien premium-mallien ohella pian kilpailijoikseen uuden Golfin ja Seat Leonin. Nähtäväksi jää, mitkä Audin kilpailuedut näihin edullisempiin sisarmalleihin verrattuna ovat. Audillakin tilanteeseen on reagoitu niin, että hintoja ei ole edeltäjään verrattuna nostettu. Tässä vaiheessa A3 voidaan nimetä luokan parhaaksi autoksi, mutta erot eivät tule olemaan suuria.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin