Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Audi A6 2004-2007

Euroopan eniten myytyjen isojen autojen listalla kilpailevat MB E-luokan perässä tiukasti hopeasijasta Audi A6 ja BMW 5-sarja.
Autoesittely Audi A6 2004-2007

BMW uusiutui viime vuonna ja nyt on Audin vastaus haasteeseen valmiina. A6:ssa on otettu käyttöön Audin uusi keula-look, joka tulee faceliftinä myös muihin mallisarjoihin. Muilta osin muotoilu on hyvin pitkästi edeltäjän linjoilla. Audin lippulaivan A8:n uusin malli on omassa luokassaan kilpailijoitaan urheilullisempi, mutta A6:ssa ei lähdetty samalle tielle.

Audi A6 on aina ollut saksalaiskilpailijoitaan tilavampi. BMW kavensi uudistuksessa etumatkan pieneksi, joten myös Audi kasvatti A6:tta huomattavasti. Mallin 492 cm:n pituus asettuu noin 10 cm luokan normaalitason yläpuolelle ja myös leveyttä on hieman kilpailijoita enemmän. Suuret ulkomitat näkyvät myös sisätiloissa, jotka ovat luokkansa suurimmat.

Etupenkillä tunnelma on poikkeuksellisen väljä. Tilan tuntua ei ole pyritty kadottamaan esimerkiksi tekemällä kojetaulusta massiivista. Etuistuimet ovat pehmustukseltaan jämäkät, jopa kovat. Sivutuki on hyvä, mutta istuinmukavuuden osalta jää pientä toivomisen varaa BMW:hen ja Volvoon verrattuna.

Takaistuimella tilaa on joka suuntaan muutama ratkaiseva sentti kilpailijoita enemmän. Mikään todellinen viiden hengen auto ei Audikaan kuitenkaan ole. Myös istuinmukavuus takana on puutteellinen: istuinosa isoon autoon varsin lyhyt ja liian vaakasuorassa. Tavaratilan monikäyttömahdollisuus sisältyy Comfort-pakettiin. Tavaratila on kooltaan eräs suurimmista sedanien tavaratiloista.

A6 tuntuu ajettaessa poikkeuksellisen suurelta autolta. Audin sopivuus esim. parkkiruutuihin alkaa olla äärirajoilla, onhan auto vaikkapa W124-sarjan Mersuun verrattuna 18 cm pitempi ja 11 cm leveämpi. Massiivinen keula näkyy kuljettajan paikalle, mutta peräpäätä on vaikeampi arvioida. Kääntöympyrä on auton kokoon nähden kohtuullinen, mutta takavetoisia saksalaiskilpailijoita suurempi.

A6:n moottorivalikoima on aluksi 3.2 V6 FSI, 4.2 V8 ja 3.0 V6 TDI. Syksyllä tulevat 2.4 V6 ja 2.0 TDI. Koeajettu 3.0 V6 TDI Common Rail -diesel esiteltiin viime syksynä A8:aan. Sen kulutus on suunnilleen sama kuin aikaisemman varsin epätaloudellisen 2.5 V6 TDI:n. Suorituskyky on kuitenkin kohentunut tuntuvasti, onhan tehoa tarjolla 225 hv ja vääntöä 450 Nm alueella 1400 - 3250 r/min. Voimaa onkin tarjolla kaikissa tilanteissa riittävästi samoin kuin BMW:n 530d:ssä.

Dieselissä on aina vakiona automaattivaihteisto, joka sinänsä toimii moitteettomasti ja vaihtaa pehmeästi, mutta moottorin ääni saa menon kuulostamaan siltä kuin voimaa olisi niukasti ja kierrokset pitäisi pitää sen takia korkealla. Vaihteisto on varustettu Tiptronic-toiminnolla, joka on monista kilpailijoista poiketen aina käytettävissä ratin takana olevilla kytkimillä ilman, että vaihteenvalitsinta täytyisi kääntää mihinkään erityiseen manuaaliasentoon.

Audi A6:n heikkouksia on perinteisesti ollut jousitusmukavuus. Nyt jousitusta on saatu parannettua sen verran, ettei jousituksen epämukavuus ärsytä. Nimismiehenkiharaa jousitus ei kuitenkaan selvitä niin hyvin kuin monessa halvemmassa autossa.

Vastapainona jousitukselle ajo-ominaisuudet ovat erinomaiset. Ohjautuvuus on täsmällistä, mutta suuntavakavuus ei ole aivan moitteeton. Ohjaus on tunnokas ja silti pysäköitäessä miellyttävän kevyt. Sorallakin Audi käyttäytyy mallikkaasti.

Äänieristystä on parannettu edeltäjään verrattuna. Rengasmelu on yhtä hiljainen kuin BMW 5-sarjassa. Moottoritienopeudessa kuuluu rengasmelun lisäksi lievää tuulen suhinaa. Moottorin ääni häiritsee kaupunkiajossa.

Audien varustelu ei perinteisesti ole sisältänyt kaikkea tarpeellista, vaan sitä on joutunut täydentämään kalliilla lisävarusteilla. Comfort-paketilla varustettuna A6:n varustelu on kuitenkin varsin hyvä. A6:ssa on vakiona alumiinivanteet, automaatti-ilmastointi, radio/CD, sadetunnistin ja kaikki tavanomaiset turvavarusteet. 1950 euron Comfort-pakettiin sisältyy vakionopeussäädin, valonpesimet, keskikyynärnoja edessä, alaslaskettava takaselkänoja sekä 6-kanavainen vahvistin ja 10 kaiutinta.

Lisävarusteista metalliväri maksaa peräti 1500 euroa, parkkitutka taakse 750 euroa, nahkaverhoilu 3760 euroa, jalopuusomisteet 990 euroa, navigointi ja CD-vaihtaja 5940 euroa, himmentyvä sisäpeili 340 euroa, varashälytin 860 euroa ja Xenon-valot 1670 euroa.

A6:n kojelautaa hallitsee 6,5" näyttö, joka vakiona on mustavalkoinen. Näytön kautta hoidetaan MMI-järjestelmän toimintoja. Pyöritettävän nupin lisäksi käyttöliittymässä on mm. 4 nuolinäppäintä ja Return-nappi. Radion äänenvoimakkuuden säätö onnistuu myös pyöritettävästä napista ja lisähintaan monitoimiohjauspyörästä. Seisontajarru on yleistyvän käytännön mukaan sähköinen. Jarrut ottavat kiinni terävästi ja vaativat totuttelua. Kaikkiaan ergonomia on erinomaisella tasolla.

Sisustuksen laadussa Audi on huipulla. Sisustusvärivaihtoehtoja on runsaasti.

Kilpailu laatuluokan isojen autojen paremmuudesta on tiukkaa. Audi, MB ja BMW ovat kaikki erinomaisia autoja.

Audi A6 3.0 TDI quattro Comfort maksaa 65 750 euroa, BMW 530dA 66 570 euroa ja MB E 320 CDI 72 000 euroa (hinnat 2004). Audin hinta on kilpailukykyinen toistaiseksi pakollisesta nelivedosta huolimatta ja myös lisävarustelistaa tarvitsee nyt ruksata aikaisempaa vähemmän.

Timo Nurmela / Automerkit.fi


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin