Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely BMW 5-sarjan GT 2011

BMW 5-sarjan Gran Turismo on nelivedolla varustettuna jopa hieman maasturimainen hatchback, jossa on paljon tilaa taka matkustajille. GT on auto, jota on vaikea asettaa oikein mihinkään selvään kategoriaan ja näin ollen myös kilpailijoita on vaikeampi määrittää.
Autoesittely BMW 5-sarjan GT 2011

 

Auto tuntuu maasturimaiselta myös ajossa, vaikka se ei maasturi olekaan. Mikä se sitten oikeastaan on? Nimellisesti se on osa 5-sarjaa, vaikka on lähtöhinnaltaan huomattavasti kalliimpi. Edestä se näyttääkin uudelta 5-sarjalaiselta, mutta sivusta ja takaa joltain kokonaan omanlaiseltaan. Vaikka etuilme näyttää uuden 5-sarjan kanssa samalta niin BMW:n mukaan se ei kuitenkaan ole identtinen.

GT jakaa paljon tekniikkaa 7-sarjan kanssa, kuten 3.07m pitkän akselivälin ja takapään ilmajousituksen, joka säätää perän tason automaattisesti. Näin alusta toimii optimaalisesti kuormituksesta riippumatta.

Lisävarustelista on pitkä


Koeajoauton voimanlähteenä oli 3,0-litrainen kuusisylinterinen dieselrivimoottori, joka tuottaa 245 hevosvoimaa ja vääntöä 540 Nm. Malli on siis xDrive-nelivedolla varustettu 530d Gran Turismo. Kuljettajan istuin jämäkkä ja tukea löytyy erittäin hyvin. Nopea vilkaisu lisävarustelistaan kertoo istuimen olevan 600 euron arvoinen lisävaruste.

Niin ikään lisävarusteita ovat myös avaimeton kulku ja ovien pehmeä sulkeutumisautomatiikka. Ovia ei siis tarvitse paiskoa kiinni vaan ainoastaan saattaa lähelle ja auto hoitaa loput. Painan käynnistysnappia ja diesel murahtaa käyntiin ja ilmastointi alkaa puhaltaa tehokkaasti. Aluksi jopa niin vahvalla puhalluksella että moottorin ääntä ei edes kuule. Kierroslukumittari kertoo kuitenkin moottorin käyvän. Parkkiruudusta peruutuksessa avustavat sivuille ja taakse kuvaavat kamerat, joiden kuva tulostuu keskinäyttöön. Tämän kokoluokan autossa kameroista on kyllä suuri apu. Tosin aivan ilmaiseksi sekään ei lähde (Surround View 730 euroa).



8-vaihteinen Steptronic-automaattivaihteisto toimii moitteetta niin kaupungissa kuin maantieajossakin. Mökkireissun pimeillä katuvalottomilla tieosuuksilla lisävarusteet näyttelevät jälleen suurta roolia. Kaukovaloassistentti vaihtaa pitkiä ja lyhyitä itsekseen aina kun autoja tulee vastaan. Takaa tulevien autojen häikäisy hoituu niinikään lisävarusteisella automaattisesti himmentyvillä ulko- ja sisäpeileillä.

Tilat matkustajia ajatellen

BMW:n mukaan koeajoauto kuluttaa keskimäärin 6,9-litraa sadalla ja CO2-päästöjä syntyy 183 g/km. Koeajon aikana lähelle tätä lukemaa ei päästy kuin pidemmällä maantiejaksolla. Muuten lukema pyöri yli kahdeksan litran tienoilla. Matka-ajossa GT onkin omassa elementissään kun taas kaupungissa se on hieman kankea. Matka-ajoa nakertaa kuitenkin kokoon nähden suhteellisen pieni tavaratila, joka toisaalta näkyy takamatkustajien todella väljissä tiloissa.

Tavaratilan mainostetaan oleva jopa farmarimallia suurempi eli 1700-litraa. BMW:n virallisten lukujen mukaan penkit kaadettuna GT:ssä todella on 30-litraa suurempi tavaratila, mutta kun penkit väännetään pystyyn muuttuu tilanne 120-litraa farmarin eduksi. Eli näin ollen GT:n tavaratila vetää 440-litraa, joka on myös sedania 80-litraa vähemmän. Neljän hengen matkaporukan kannattaa siis viedä pitkän viikonlopun mökkikamppeet ensin tupaan ja käydä vasta sen jälkeen kaupassa. Jos kuitenkin takapenkkiläisten matkustusmukavuudesta tingitään ja vetäistään takapenkit täysin etuasentoon saadaan tila kasvatettua 590-litraan. Silti vertailun vuoksi Volkswagen Jettaan mahtuu 510-litraa ja Toyota Corollaan 450-litraa.

Moottorit ja hinnat

Suomessa GT:hen on tarjolla kaksi bensiini- ja kaksi dieselmoottorivaihtoehtoa. Bensiinimoottoreihin kuuluu 3-litraisella kuutoskoneella varustettu 306 hevosvoimainen 535i ja kasikoneinen 4.4-litrainen 407 hevosvoimainen 550i. Jälkimmäisestä on tarjolla myös nelivetoinen xDrive malli. Dieselmallit ovat koeajossa ollut 530d ja 535d. Pienitehoisempi diesel tarjoilee enemmän kuin riittävää suorituskykyä (245 hv), mutta jos lisää kaipaa niin vastaus on 300 hevosvoimainen 535d. Dieseleistä xDrive nelivedon saa 530d-mallin yhteyteen. Niin bensiini kuin dieselvaihtoehdot ovat aina automaattivaihteisia.

Kulutuslukemat liikkuvat BMW:n mukaan 6.5-litran (530d) ja 11.2-litran (550i) välillä. Päästöt puolestaan 173 gramman ja 275 gramman välillä/km.

Gran Turismon hinnat liikkuvat ilman lisävarusteita noin 76.500 euron ja 130.000 euron välillä. Vertailuun otettiin Audi A5 Sportback 3,0 V6 TDI DPF 176 kW quattro S tronic-autom Hatchback ja Mercedes-Benz 350 CDI BE 4Matic A Sedan. Huomio kiinnittyi nopeasti kokoeroihin. Audi A5 on porukan lyhyin, mutta saman henkinen. Myös E Mersu on 5 GT Bemaria lyhyempi, vaikka ei heti uskoisi. GT on myös ”tavallista” 5-sarjan sedania kymmenen senttiä pidempi.

 


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin