Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Dacia Duster (2010)

Dacian päämarkkina-alueilla on tilausta katumaastureille. Niinpä merkin kolmanneksi mallistoksi kehitettiin Duster, joka on tarjolla etuvetoisena ja nelivetoisena. Perustekniikka on jälleen peräisin Renaultilta ja neliveto Nissanilta.
Autoesittely Dacia Duster (2010)

Kooltaan Duster asettuu hieman keskiluokan katumaasturien alapuolelle. Ulkomuodoltaan Duster on selvästi tunnistettavissa nykyautoksi, mutta silmiä hivelevää muotoilua on turha hakea. Perusmuoto on möhkälemäinen ja yksityiskohdissa on varsin erikoisia toteutuksia. Samalla rahalla olisi luullut saavan tyylikkäämpääkin muotoilua.

Kori ja sisätilat


Ulkomittoihin nähden Dusterissa on runsaasti sisätilaa. Takaistuintilat ovat verrattavissa vaikkapa Skoda Yetiin tai VW Tiguaniin, polvitilaa Dusterissa on jopa enemmän. Pääntila riittää pitkillekin matkustajille, mutta auton korkeuteen nähden sitä on yllättävän vähän. Istuin onkin sijoitettu mukavan korkealle. Istuimen muotoilu ja pehmustus eivät sen sijaan ansaitse erityisiä kehuja.

Myöskään etuistuimiin ei ole paljon panostettu. Pehmustus on ohut ja tukea on tarjolla heikosti. Ajoasento on sinänsä kohtuullinen ainakin ratin ja istuimen korkeussäädöllä varustetussa Laureate-mallissa.Tavaratila on luonnollisesti pienempi kuin mittavammissa katumaastureissa, mutta mukavasti tilaa Dusteriinkin on saatu aikaan. Korkeutta on runsaasti, vaikka pohja on nostettu keinotekoisesti lastausaukon tasalle. Leveyttä sen sijaan on vain metrin verran. Niin tavaratilan verhoilu kuin näkösuojakin ovat kevyttä ja halpaa materiaalia. Tavaratilan pohja on tasainen pelkästään selkänojat kaatamalla. 2-osainen selkänoja on vain Laureate-mallissa. Mitään muita tila-automaisia muuntelumahdollisuuksia ei ole.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Dusterin varustelu on samaa tasoa kuin muissa Dacian malleissa. Kaksi halvinta mallia edustavat markkinoiden köyhintä tasoa pikkuautot mukaan lukien ja kallein Laureate on sekin vielä niukka. Perusmallin kohokohtia varustelistauksessa ovat 2 turvatyynyä, tavaratilan valo, niskatuet kaikilla istuinpaikoilla ja ohjaustehostin. Ambiente-mallissa on lisäksi turvavyön kiristimet edessä, sumuvalot, sähkölasit edessä, keskuslukitus, sivuturvatyynyt edessä ja kattokiskot.

Laureatessa on vakiona mm. manuaali-ilmastointi, korin väriset puskurit, lämmitettävät ja sähköllä säädettävät peilit, istuinlämmittimet edessä, ajotietokone sekä kuljettajan istuimen, ratin ja etuturvavöiden korkeussäädöt. Radio/CD maksaa verottomana 180 euroa. Ajonvakautusjärjestelmän saa vain dieselmalliin 400 eurolla. Esimerkiksi pääturvatyynyjä tai xenon-valoja ei Daciaan ole saatavilla.Perusmallin sisustus on sanalla sanoen karu. Laureate-mallissakaan ei esim. oviin ole riittänyt kangasmateriaalia ja istuimissakin kangasta on vain varsinaisilla istuma-alueilla. Ovien vetokahvojen ja keskikonsolin kiiltävänruskeat koristeet tuovat kuitenkin Laureatessa piristystä ankeuteen.

Kojetaulun muotoilu on varsin moderni ja asianmukainen. Hallintalaitteet ovat selkeät. Sähkölasien katkaisimet on sijoitettu keskikonsoliin jälkiasenteisen radion alapuolelle ja peilien säätimet ovat istuimien välissä. Yllättäen säästölinjasta poiketen konepelti on varustettu kaasujousilla. Vaihteensiirto ei ole erityisen sujuva. Säilytyslokeroita on niukasti. Monet yksityiskohdat tuntuvat hieman hennoilta ja kevytrakenteisilta ovia myöten. Viimeistelyn laadussa ei sinänsä ole materiaaleja lukuun ottamatta suuria puutteita.

Moottori ja suorituskyky

Dusterin moottorivaihtoehdot ovat Suomessa Renaultin 1,6-litrainen bensamoottori sekä 1,5-litrainen diesel, joka edustaa varsin modernia tekniikkaa ja tarjoaa tehoa 81 kW/109 hv. Koeajetun bensakoneen teho on 77 kW/105 hv. Moottori on hieman laiskan luonteinen, mutta etenemistä helpottavat hyvin lyhyet välityssuhteet.

Suomessa vaihteita on kuusi, näistä ykkönen on eräänlainen maastovaihde. Liikkeelle pääsee kakkosella. 100 km/h nopeudessa kierroksia on jo yli 3 000 ja moottoritiellä moottori on meluisa. Huolimatta siitä, että moottori on maantiellä suurimman vääntönsä tuntumassa, ohituskiihtyvyys jää vaatimattomaksi.Kilpailuasetelma


Duster maksaa bensamoottorilla varustettuna Laureate-varusteinkin alle 20 000 euroa. Se on kilpailijoihinsa nähden ylivoimaisen halpa, mitä muut Dacia-mallit eivät Suomessa ole. Niinpä Duster tulee löytämään oman ostajakuntansa. Jopa köyhä perusmallikin saattaa löytää ostajia vaikkapa viranomaiskäytössä - jos ei Suomessa niin muualla.

Toimitusajat tuntuvat ainakin venyvän jo aloitusvaiheessa. Mukavuutta ja tiloja lukuun ottamatta Dusterin ominaisuudet jäävät selvästi jälkeen kilpailijoista. Tällä rahalla saa tämän verran ja jos haluaa enemmän joutuu uudesta katumaasturista maksamaan tuntuvasti enemmän. Dieselmallin lisähinta on kohtuullisen pieni ja suorituskyky tuntuvasti parempi, joten vähemmänkin ajavan Dusterin ostajan kannattaa harkita dieseliä.

Vertailuun otettiin edellä mainittujen VW Tiguanin ja Skoda Yetin edullisimmat versiot.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin