Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Fiat Panda 2008

Euroopan kokenein pikkuautojen valmistaja ei ole uudistanut mallistoaan kovin rivakkaan tahtiin, mutta nyt osaaminen on ladattu uuteen Pandaan, joka valittiin Vuoden Autoksi 2004.
Autoesittely Fiat Panda 2008

Pandan muotoilu on persoonallinen. Ikkunalinjaus on erikoinen ja auto näyttää kapealta ja korkealta. Esimerkiksi Yarisiin verrattuna Panda on 7 cm kapeampi ja 11 cm korkeampi. Takaylitys on lyhyt, mutta etuylitys samaa luokkaa kuin normaaleissa pikkuautoissa.

Edessä on pituussuunnassa tilaa isommillekin ihmisille. Istuimet ovat kuitenkin kooltaan pienet, mutta tarjoavat kohtuullisen sivutuen. Kapeassa autossa hartiat ottavat isokokoisilla ihmisillä toisiinsa.

Takaistuimella polvitilaa on luonnollisesti rajoitetusti, mutta polvet kiinni etupenkissä pystyy 185-senttisen kuljettajan takana matkustamaan saman pituinen matkustaja. Pääntilaa takana on riittävästi ja korkea istuin on varsin onnistunut. Reisitukea lyhyt istuinosa ei kuitenkaan tarjoa aikuisille.

Pandan tavaratila on pieni. Lastenvaunuja 206-litraiseen tilaan on turha yrittää sovittaa, mutta kauppakassit mahtuvat mukaan. Auton luonteeseen jotenkin sopisi, että säilytyslokeroita sisätiloissa olisi reilusti, mutta ei. Näkyvyys autosta on kiitettävä, mihin vaikuttavat pienet ulkomitat ja korkea istuma-asento. Kääntöympyrä on hieman pienempi kuin normaaleissa pikkuautoissa.

Pandan ainoa moottorivaihtoehto on Puntosta tuttu 1,2-litrainen 60-hevosvoimainen. Moottori on sitkeä puurtaja toisin kuin saman moottorin 80-hevosvoimainen kierroskoneversio. Pandan kiihtyvyys on vaatimatonta. Kun Pandalla pääsee maantiellä vauhtiin, nopeuden nostaminen onnistuu vaivattomasti ja ohituskiihtyvyys nelosella vastaa 1,6-litraista perheautoa viitosella. Eli ohi pääsee hyvässä paikassa. Aivan markkinoiden pienimpiin kuuluvia kulutuslukemia Panda ei tällä moottorilla saavuta.

Pandan suunnittelussa kaupunkiominaisuuksilla on varmasti ollut suurin paino. Siihen viittaa myös ylikeveäksi tehostettu ohjaus. Sähkötoimisessa tehostimessa on myös erillinen City-asento Punton tapaan, joten vakioasennossa ohjaus voisi hyvin olla hieman raskaampi ja jämäkämpi.

Maantiellä ohjauksen kanssa tulee kuitenkin hyvin toimeen. Pandalla on yllättävän hyvä ajaa moottoritiellä ja nopeus pyrkii nousemaan laittomiin lukemiin. Rampissa kaarrettaessa auto kallistaa rajusti.

Jousitus on myös kelvollinen pikkuautoksi, jopa Puntoa parempi. Maantien suuret heitot menevät ongelmitta, mutta pikkutäristys tulee läpi ja junankiskojen ylitys saa auton hyppimään levottomasti.

Myös melutasoa voi luonnehtia kohtuulliseksi luokassaan. Rengasmelu on voimakasta ja moottoritiellä tuulen suhina on melkoinen. Eikä moottoriakaan voi hiljaiseksi kehua. Mutta pahempiakin meluajia halvimmissa autoissa on.

Panda on tuotu Suomeen varsin kattavasti varusteltuna. Puutelistalle jää lähinnä keskuslukituksen kauko-ohjaus ja ilmastointi. Vakiona on mm. ABS-jarrut, 2 turvatyynyä, joista matkustajan puoleinen on poiskytkettävä, ohjaustehostin, ajotietokone, radio/CD ja keskuslukitus. Eli tavaraa on selvästi enemmän kuin samanhintaisessa Punton perusmallissa.

Hallintalaitteista vaihdekeppi on sijoitettu muutamien tila-autojen tyyliin korkealle kojelautaan. Kojelaudan pullistuma vaihdekepin ympärillä vie polvitilaa, mutta muuten sijoitusta ei voi moittia.

Kojetaulu on persoonallisesti muotoiltu. Toteutus on nuorekas, mutta kovin muovisen tuntuinen. Sisustusväreissä on paljon vaihtoehtoja - nuorekkaita ja hillittyjä. Myös ulkoväreistä on helppo löytää auton tyyliin sopivia vaihtoehtoja. Vakiovärejä on tarjolla peräti kuusi.

Kilpailijavertailu vuoden 2009 malleista.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin