Autoesittely Ford Fiesta | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Ford Fiesta

Pikkuautoissa on nousemassa esiin uusi sukupolvi. Sen tunnusmerkkejä ovat kehittyneet ominaisuudet ja ennen kaikkea korkea muotoilulinja.
Autoesittely Ford Fiesta

Suuntauksen ensimmäisiä edustajia ovat VW Polo, Ford Fiesta, Citroën C3, Skoda Fabia ja Honda Jazz. Uudet pikkuautot eivät enää ole välttämättä vain kaupunkiautoja tai kakkosautoja. Niissä on ainesta esimerkiksi kaupunkilaisperheen ykkösautoksi.

Uusi Fiesta on korkeudeltaan 14 cm edeltäjäänsä korkeampi. Fordit ovat perinteisesti olleet matalia, ensimmäinen korkea Ford oli Focus, joka on korkean suuntauksen edelläkävijä. Fiesta onkin selvästi tunnistettavissa Focuksen sukulaiseksi. Fiestan muotoilu on hieman Focusta pelkistetympi varsinkin peräpäästä. Aivan Mondeon tasolle muotojen pelkistämisessä ei kuitenkaan ole menty. Näkyvyys autosta on erinomainen joka suuntaan.

Joka suuntaan kasvaneet mitat antavat hyvän lähtökohdan suurien sisätilojen tekemiseen. Tilaa onkin joka suuntaan hyvin. Jopa tilapäistä kolmen henkilön kuljettamista takaistuimella voi harkita. Sisätilat ovat kokonaisuutena suunnilleen Nissan Almeran tasoa. Uusista pikkuautoista Honda Jazz on tilavampi. Polo ja Fabia ovat suunnilleen Fiestan suuruisia. 

Etuistuimet ovat hyvät, mutta pienikokoiset ja muodoiltaan laimeat. Ainakin lyhyellä matkalla istuimet eivät kuitenkaan juuri jätä toivomisen varaa. Istuimessa on oikeaoppinen korkeussäätö ja selkänojan säätö on portaaton. Suuri ongelma on tilanpuute jalkatilassa. Vasemmalle jalalle ei ole kytkimen vierellä tilaa eikä paikkaa.

Takaistuimen pääntuet painuvat selkänojan tasolle. Tällöin ne eivät haittaa näkyvyyttä tai takaselkänojan kaatamista. Istuminen takaistuimella on kuitenkin mahdotonta ellei pääntukia nosta, ja sen jälkeenkään ne eivät ole mukavat. Ranskalaisten ja italialaisten vastaavaan ratkaisuun päätyneiden autojen tavoin pääntuet jäävät yläasennossakin liian eteen ja painavat pitkän matkustajan yläselkää.

Myös tavaratila on luokan parhaimmistoa. Edelle menevät vain Citroën ja Honda. Tavaratila on Fordin tapaan aina lukittu. Onneksi Trend-mallin avaimessa on nappi myös tavaratilan avaamiseksi.

Fiestan modernissa 1,4-litraisessa moottorissa on tehoa 80 hv. Moottori antaa kaupunkiajossa pirteän vaikutelman. Kuitenkin maantieajossa totuus paljastuu Focuksen tavoin. Moottori ei ole kaikkein sitkeimpiä luonteeltaan, ja vaikutelmaa pahentavat moottorin voimavaroihin nähden pitkät välityssuhteet. Ohituksissa joutuu tarpeettoman usein vaihtamaan pienempää vaihdetta pitkän viitosen takia. Ongelma ei kuitenkaan ole niin suuri, että sen takia kannattaisi rahaa sijoittaa 1,6-litraiseen moottoriin. Sen sijaan täytyy varoittaa, että halvimman 1,3-litraisen Fiestan (70 hv) suorituskykyarvot ulkomaisissa lehdissä ovat masentavaa luettavaa. Mainittujen bensamoottorien rinnalla Fiesta-mallistossa on aivan uusi, yhdessä Peugeotin kanssa kehitetty 1.4 TDCi.

Ford on viimeisissä malleissaan onnistunut erinomaisesti alustan rakentamisessa, eikä Fiesta tee poikkeusta. Ohjaustuntuma on luokassaan erinomainen, muttei Focuksen ja Mondeon veroinen. Ohjaus myös reagoi miellyttävän nopeasti ja palauttaa toivotulla tavalla. Suuntavakavuus on moitteeton. Sen sijaan kaarteessa Fiesta kallistaa voimakkaammin kuin jäykästä alustasta kuvittelisi. Kokonaisuutena Fiesta tarjoaa ajamisen iloa enemmän kuin mikään muu pikkuauto Miniä lukuun ottamatta. Kaupungissa Fiesta on Polon tavoin erittäin ketterä.

Jousitus on jämäkkä. Suurissa heitoissa ja moottoritienopeuksissa se toimii miellyttävästi. Sen sijaan pikkuautolle tyypillisimmissä oloissa se on turhankin kova ja täristävä. Oma osuutensa asiassa on jälleen kerran tarpeettoman matalaprofiilisilla renkailla (195/50-15), jotka eivät kuitenkaan ole vakiovaruste.

Jousitusmukavuuden ohella melutaso on toinen asia, jossa Fiesta on jäänyt perinteiselle pikkuautotasolle. Pääasiallinen melun lähde on renkaat, mutta melua tulee myös moottorista ja tuulen suhinasta. Edellisen sukupolven pikkuautojen keulakuva Clio on paljon Fiestaa hiljaisempi.

Myös varusteissa Fiesta on samoilla linjoilla isompien Fordien kanssa. Perus-Ambienten yläpuolella on hieman urheilullinen Trend ja ylellisempi Ghia. Jo Ambienten varustelu on luokassaan keskimääräistä parempi. Ambienten vakiovarusteita ovat mm. ABS-jarrut, keskuslukitus ilman kauko-ohjausta ja 4 turvatyynyä. Trendissä on Ambienten lisäksi radio/CD-soitin, sumuvalot, keskuslukituksen kauko-ohjaus ja korinväriset puskurit ja muita koristeita. Erot ovat siis melko vähäisiä, mutta hintakin on vain 1000 euroa kalliimpi. Puutelistalle jää mm. sähköpeilit, lukuvalot ja ilmastointi, jonka lisähinta on korkeahko 990 euroa. Lämmitettävät sähköpeilit maksavat Trendiin 250 euroa ja lämmitettävä tuulilasi 260 euroa.

Hallintalaitteet ovat tavanomaiset ja selkeät. Polttoainemittari muodostuu nestekidenäytön 9 palkista, ja on näin ollen vain suuntaa-antava. Lasinpesimen käyttölogiikka on edelleen Fordmaisen ihmeellinen. Sen sijaan konepellin avausvipu on löytänyt oikean paikkansa. Ulkopeilit ovat pienehköt. Suurinäppäiminen kojelautaan istutettu radio on selkeä ja tyylikäs. Jälkiasennetun vaikeakäyttöisen autoradion aika on ohi myös pikkuautossa!

Sisustusmateriaalit ovat pikkuautoluokassa laadukkaat, ja sisustuksesta jää jopa parempi vaikutelma kuin Mondeossa. Ainoastaan ovipaneelien muotoilu ei näytä tyylikkäältä.

Fiesta 1.4 Trendin perushinta on 5-ovisena 17 990 euroa (v.2002). Polo 1.4 Trendline maksaa 18 330 euroa, 90-hevosvoimainen Clio 1.4 Expression 18 000 euroa ja selvästi köyhemmin varustettu 206 XR 1.4 ABS-jarruilla 16 780 euroa. Hinnoissa ei siis ole suurta eroa. Polon ja Fiestan ominaisuuksissa ei ole ratkaisevia eroja. Fiesta on hieman parempi ajaa, mutta Polossa on mukavampi jousitus ja parempi äänieristys. Jälleenmyyntiarvon kannalta Polo on varmin valinta. Honda Jazz tulee olemaan ominaisuuksiltaan vahva kilpailija, mutta muut kilpailijat jäävät joissakin ratkaisevissa ominaisuuksissa jälkeen. Pikkuautoluokan markkinat ovat jakautumassa uusiksi.

Vertailussa volkswagen polo ja Citroen C3


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin