Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Hyundai i30 2007-2011

Syyskuussa 2007 Suomessa esitelty Hyundai i30 oli merkin ensimmäinen suoraan Golf-luokkaan sijoittuva malli. Se jakoi perustekniikkansa Kia Cee’din kanssa.
Autoesittely Hyundai i30 2007-2011

Hyundai oli kuitenkin hieman Kiaa mukavuuspainotteisempi, mikä näkyi mm. jousitusmukavuudessa ja melutasossa. Autojen ulkokuoressa ei ollut yhteneviä osia, mutta mitat vastasivat toisiaan muutaman sentin tarkkuudella.

Pääosin Saksassa suunnitellun i30:n ulkonäkö oli ajanmukainen, mutta hieman vaatimaton. Myös sisustus oli asiallisen tavanomainen, mutta ei jättänyt kovin laadukasta vaikutelmaa. Takaistuintilat olivat luokan parhaimmistoa ja korkealle sijoitetulla takapenkillä myös matkustusmukavuus oli hyvä. Myös edessä istuimet olivat korostetun korkealla, reisituki heikko ja pehmustus ohut. Tavaratila oli kooltaan luokan normitasoa. Myös istuinosat kääntyivät laajennettaessa, mutta pohjassa oli silti pieni kynnys.

Moottorivalikoimasta löytyivät 1,4-, 1,6- ja 2,0-litraiset bensamoottorit sekä kaksi 1,6-litraista ja yksi 2,0-litrainen diesel. Pienitehoisempaa 90 hv dieseliä ei löytynyt Cee’din valikoimasta. Se vastasi mekaanisesti 115 hv versiota, eroa oli vain ahtopaineessa ja moottorinohjauksessa. Perusdieselkin oli ominaisuuksiltaan pätevä ja selätti 1,6-litraisen bensamoottorin, josta voimaa löytyi vain kierroksia käyttämällä. 1,6- ja 2,0-litraisiin bensaversioihin sekä 115-hevosvoimaiseen dieseliin sai vanhanaikaisen, epätaloudellisen 4-vaihteisen automaattivaihteiston. Manuaalivaihteistot olivat 5-vaihteisia 2,0-litraisen dieselin 6-vaihteista lukuun ottamatta.



Varustetasoja oli kolme ja ne olivat sidoksissa moottoreihin. Pienitehoisimman bensa- ja dieselmoottorin yhteydessä varustetaso oli Classic. Siinä oli 6 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, murtohälytin, manuaali-ilmastointi, ajotietokone, radio/CD ja kauko-ohjattava keskuslukitus. Comfortissa oli lisäksi mm. ajonvakautus, stereoiden säätimet ratissa, keskikyynärnojat edessä ja takana, nahkaratti ja sumuvalot. 2,0-litraisten varustetaso oli varsin hintava Style, joka sisälsi mm. vakionopeussäätimen, kangas/nahkaverhoilun ja sadetunnistimen.

Vuoden 2008 alussa myyntiin tullut farmarimalli i30 cw poikkesi mitoitukseltaan kilpailijoista. Perä oli lyhyt ja 5 cm viistoperää pitempi akseliväli oli käytetty takamatkustajien polvitilan hyväksi. Tavaratilan tilavuus perusasennossa jäikin 415 litraan. Välipohjan avulla tavaratilan pohja oli tasainen.

Vuoden 2009 lopusta lähtien Suomeen tuotiin 1,4- ja 1,6-litraisista Blue-versioita, joissa oli sammutusautomatiikka (ISG) vakiona. 1,6-litraisiin dieseleihin tuli 6-vaihteinen vaihteisto vakioksi. 2,0-litraiset moottorit poistuivat valikoimasta.

Kevään 2010 minimaalisessa uudistuksessa keulaan tuli hieman suuremmat aukot ja alempi aukko levenee uudistetussa mallissa alas päin. Uusien puskurien johdosta auton pituus kasvoi 35 mm. Classic-varusteluun lisättiin ajotietokone, etusumuvalot ja saattovalotoiminto.

Syksyllä 2010 tuli Premium-malli, jossa Comfortin lisäksi oli mm. automaatti-ilmastointi, peruutustutka ja 15” kevytmetallivanteet. Toinen uusi varustetaso oli tarjousmalli Air, jonka varustelusta oli Classiciin verrattuna karsittu 2-kaiutinta.



Hyundai i30 oli ennen kaikkea helppo auto. Se oli luotettava, hallintalaitteet olivat selkeät ja ajaminen vaivatonta. Ajo-ominaisuudet olivat kelvolliset tunnottomasta ohjauksesta huolimatta. Jousitusmukavuus ja melutaso olivat keskinkertaiset. Moottorit olivat varsin taloudellisia ja dieselit vääntäviä aivan pieniä kierroksia lukuun ottamatta. Lämmityslaitteen teho oli keskinkertainen ja Kiaa vaatimattomampi. Törmäystestissä i30:n oli tyytyminen neljään tähteen.

Ensimmäiset i30:t tuotiin Koreasta, mutta keväällä 2009 valmistus siirtyi Tsekkiin. Vi Bilägare -lehden ruosteenestoanalyysissa korealainen i30 arvioitiin keskiarvoautoa paremmin suojatuksi. Käytännössä takaluukut ovat osoittautuneet helposti ruostuviksi. Jakopää on ketjukäyttöinen lukuun ottamatta 2,0-litraisia moottoreita. Huoltokustannukset ovat kohtuulliset. Brittiläisen Auto Express -lehden tutkimuksessa i30:n omistajat olivat kaikkein tyytyväisimpiä autoonsa vuonna 2010.

Vikahavaintoja i30:sta on kertynyt vähän. Useimmat liittyvät etuakseliston niveliin, erityisesti koiranluihin ja ohjausakselin kolinaan. Lisäksi joissakin yksilöissä palaa polttimoita nopeaa tahtia ja lasinpesulaitteissa ja ilmastointilaitteen kompressoreissa on ollut vikaa. Istuimien kolinat ja napsumiset ovat laskettavissa pikemminkin ominaisuudeksi. Maalipintaan tulee helposti naarmuja ja kiveniskemiä. Jarrulevyt kieroutuvat helposti.

Suomessa i30:n myynti käynnistyi nihkeästi, mutta vuosien mittaan hintakilpailukyky parantui ja suosio lisääntyi ja vuonna 2011 malli oli rekisteröintitilaston sijalla 16. Myynti jakautui melko tasaisesti viistoperän ja farmarin kesken. Bensaversioita myytiin dieseleitä enemmän. Toisen sukupolven i30 tuli myyntiin huhtikuussa 2012.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin