Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Jaguar F-Type 2013

Vuonna 1961 Jaguar esitteli E-Typen, jonka kauneutta ihailtiin automaailmassa. Nyt yli viisi vuosikymmentä myöhemmin, oli uuden F-Typen vuoro kerätä ensiesittelyssään, Pariisin autonäyttelyssä 2012, positiivisia kannanottoja ulkoisesta olemuksestaan.
Autoesittely Jaguar F-Type 2013

Jaguarin uuden 4,47-metrisen roadsterin keulasta lähtee pitkä kaari, joka lähtee laskemaan ovessa ja katoaa takalokasuojaan. F-Typen silhuetissa on kieltämättä samaa kauneutta, jota E-Type edusti omana aikakautenaan. Ulkoisesti uutuus muistuttaa lähinnä viimevuotista C-X16 -konseptiautoa. Alumiinikorista huolimatta painoa on kertynyt noin 1600 kg.

Perän muodot antavat vaikutelman, kuin Jaguar olisi lähdössä loikkaamaan eteenpäin. Takaa on helpointa tunnistaa, mikä moottori autossa on. Kuusisylinterisissä on keskellä kaksoispakoputki alkuperäisen E-Typen tapaan. Väkevimmässä V8-moottorilla varustetussa mallissa on kaksi kaksoispakoputkea.



Varusteet ja turvallisuus

Tänä päivänä normaaliksi katsottavien turvavarusteiden lisäksi F-Typessä on muun muassa erillinen talviasetus ajonvakautuksessa, takalukitusmahdollisuus kauko-ohjattavassa keskuslukituksessa ja jalankulkijoiden loukkaantumisriskiä törmäystilanteessa vähentävä aktiivinen konepelti.

Istuimet ovat osittain nahkaverhoillut ja niissä on sähkösäätö kuuteen suuntaan. Myös ohjauspyörän asennon saa mieleisekseen sähkösäädöllä. Autoon asetuttua kangaskaton voi laskea alas sähköllä (12 sekunnissa).

Autossa on automaatti-ilmastointi. Mittarit on toteutettu digitaalisesti ja niiden välissä on 5-tuuman tietoruutu. Keskikonsolissa on 8-tuumainen kosketusnäyttö, josta näkee vaikkapa ajotietokoneen antamaa infoa. Kaikki ajotietokoneen valikot, kuten myös navigaattorin (lisävaruste) opastus ovat käytettävissä myös suomenkielisinä. Perusvarustukseen kuuluu myös avaimeton käynnistys sekä dynaamisen- ja talviajon ohjelmat.

F-Type S tuo mukanaan edellisten lisäksi tekniikkapuolelle tehokkaammat jarrut, joissa on suuremmat etujarrulevyt ja mustat jarrusatulat. Vakiomallin urheilualusta on S-mallissa mukautuva. Se säätää pyöräkohtaista iskunvaimennusta jopa 500 kertaa sekunnissa ja autossa on tasauspyörästön lukko. S-mallin urheilullisesta Dynamic-i valikosta voi seurata auton suorituskykyyn liittyviä tietoja, G-voiman näyttöineen ja ajanottokelloineen. Ulkoa S-mallin erottaa runsaammasta kiiltävän mustan värin käytöstä jäähdyttäjän säleikössä, puskurissa ja muuallakin korissa.



Huippumallissa (V8 S) on vielä lisäksi sähköisesti ohjattu tasauspyörästönaktiivilukko ja myös takajarrulevyt ovat vakiomallia suuremmat. Ulkoisista eroista suurin on edellä mainittu pakoputkien ulostulo, minkä lisäksi korissa on V8 S -merkkejä ja muita pieniä tunnusmerkkejä. Ohjaamossa istuimet on verhoiltu kokonaan nahalla.

Perinteinen takavetoinen etumoottorinen urheiluauto

Lähtötason moottori on varustettu kompressorilla. Sen avulla 3,0-litrainen V6 kehittää 250 kW (340 hv) ja 450 Nm vääntömomentin, joka on käytettävissä käyntinopeusalueella 3 500 – 5 000 r/min. Kiihdytykseen 0-100 km/h tarvitaan 5,3 sekuntia ja huippunopeus on 260 km/h. Yhdistetty kulutus on 9,0 l/100 km.

Malliston keskimmäisessä F-Type S -mallissa on sama 3,0-litrainen V6-moottori, mutta siitä otetaan irti 275 kW (380 hv) ja vääntömomenttikin on hivenen suurempi 460 Nm. Lisävoiman avulla kiihdytysaika painuu alle viiden sekunnin (4,9 s) ja huippunopeus on 275 km/h. Kulutus on desin korkeampi.



Malliston huipulla on F-Type V8 S, jonka mallimerkintä kertoo moottorin rakenteen. Viisilitrainen moottori kehittää 364 kW (495 hv) ja 625 Nm vääntömomentin käyntinopeusalueella 2 500 – 5 500 r/min. Moottori takaa avoautolle jo melkoisen suorituskyvyn, sillä kiihdytysaika 0-100 km/h on 4,3 sekuntia ja huippunopeus tasan 300 km/h. Väkevä voima vaatii myös enemmän polttoainetta, joten yhdistetty kulutus on 11,1 l/100 km.

Kaikissa malleissa on 8-vaihteinen Quickshift-automaattivaihteisto. Vaihteistossa on ohjelmat normaalin lisäksi talviajoon ja urheilulliseen liikkumiseen. Vaihteisto voi käyttää myös käsin joko vaihteenvalitsimesta tai ohjauspyörän siivekkeistä.

F-Type tulee varmasti kilpailemaan esimerkiksi Porsche Boxsterin kanssa. Hinnaltaan se 340-hevosvoimaisena perusversiona on hieman vastaavan Boxster S:n yläpuolella.

Jaguar F-Typen hinnat alkavat 117 934,64 eurosta. Tehokkaimman V8 S:n hinta nousee 179 819,93 euroon.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin