Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mazda 6 2002-2007

90-luvun aikana Mazdan myynti Euroopassa romahti murto-osaan entisestä. Keväällä 2002 esitelty Mazda 6 muutti suunnan.
Autoesittely Mazda 6 2002-2007

Kuutonen oli nuorekas ja hieman sporttinen. Ulkomitoiltaan Mazda oli muutamia senttejä Mondeota pienempi, mutta samankokoinen kuin Vectra tai Passat. Kuutosesta tulikin heti myyntimenestys ja toimitusajat venyivät jopa puolen vuoden mittaisiksi. Osaltaan kiinnostusta autoon Suomessa lisäsi räväkkä mainonta.

Alusta oli täysin uusi ja akseliväli oli kasvanut edeltävään 626:een verrattuna 65 mm. Etupyörien ripustuksessa joustintukiratkaisu oli korvattu päällekkäisillä kolmiotukivarsilla. Ohjaus oli tehostettu sähköhydraulisesti. Tuntoa ja tarkkuutta ohjauksesta löytyi kiitettävästi.

Korimalleja oli kolme. 5-ovista viistoperää kutsuttiin Sportiksi ja farmaria Sportwagoniksi. Farmari ei ollut tavaratilaltaan aivan luokkansa tilavimpia. Takaselkänojan alaslaskeminen sujui kaikissa korimalleissa näppärästi jousivoimalla tavaratilan vivuista. 5-ovisen lisähinta oli 650 euroa ja farmarin 1000 euroa.

Bensamoottorit olivat Mazdan uutta sarjaa, joka oli otettu käyttöön myös Ford Mondeossa. 1,8-litraisessa oli tehoa 120 hv ja 2,0-litraisessa 141 hv. Bensamoottoreista tehokkain oli 2,3-litrainen (166 hv), jolle Suomessa oli annettu mallimerkintä GT. Dieselit olivat myös Mazdan omia 2,0-litraisia teholtaan 120 hv ja 136 hv. Vääntöä oli molemmissa 310 Nm. Suomessa keskityttiin lähinnä pienitehoisempaan.

Sisustus oli moderni ja se oli saanut vaikutteita Alfa Romeosta. Erottuva yksityiskohta oli alumiininvärinen keskikonsoli. Perusmalli oli Suomessa nimetty Classiciksi Varustelu oli kokonaisuutena runsas, kaikissa malleissa oli vakiona mm. ilmastointi ja 6 turvatyynyä. Ajonvakautusjärjestelmä oli useimmissa malleissa lisävarusteena.



Classicissa oli tingitty muutamasta yksityiskohdasta. Lämmitettävät peilit, ajotietokone, etu- ja takaistuimen keskikyynärnojat ja istuinlämmittimet puuttuivat. Istuinlämmittimen sai Suomessa asennettuna kuljettajalle, mutta matkustajalle sen jälkiasennuksen esti turvatyynyjen istuintunnistin. Radio oli vakiona, mutta kasettisoitin tai CD-soitin lisävarusteita.

Elegancessa oli lisäksi myös vakionopeussäädin, stereoiden säätimet ratissa ja ristiselän tuen säätö. Ilmastointi oli Elegancessa automaattinen.  2,3-litraisessa GT:ssä oli ajonvakautusjärjestelmä, Bose-stereot ja CD-vaihtaja, 17" aluvanteet ja Xenon-valot. Classicin musta verhoilukangas oli hieman vaatimaton ja arkinen. Elegancen harmaa tai beige plyysi oli tyylikkäämpi. GT:n verhoilu oli Classicia tasokkaampi musta.

Vuoden 2002 lopussa mallistoa täydensi nelivetoinen farmarimalli, joka tunnettiin mallimerkinnällä AWD. Nelivetojärjestelmä oli etuvetopainotteinen. Taakse siirrettiin tarvittaessa enintään 50 % voimasta. Moottorina oli 2.3. Samalla 2,3-litraisiin sai 5-vaihteisen automaattivaihteiston. Aikaisemmin automaattivaihteisena oli saanut ainoastaan 2,0-litraisen bensaversion.

Vuonna 2004 mallistoa täydensi uusi varustetaso Touring, joka vastasi varusteiltaan suunnilleen GT:tä. Aluvanteet olivat kuitenkin 16-tuumaiset.  Sisustus oli myös sama kuin

GT:ssä. Moottori Touringissa oli 2,0-litrainen bensakone. Samaan aikaan värivalikoima uusittiin suurelta osin.

Vuoden 2005 alussa esiteltiin Mazda 6 MPS, joka oli varustettu 260-hevosvoimaisella 2,3-litraisella turbomoottorilla ja nelivedolla. Kori oli 50 % vakiomallia jäykempi ja konepelti korotettu ahtoilman jäähdyttimen vaatiman tilan takia. Vakiovarusteena oli mm. 18" pyörät, xenon-valot, ajonvakautusjärjestelmä, CD-vaihtaja, sähkösäätöiset etuistuimet ja musta nahkasisustus.

Kesäkuussa 2005 esiteltiin uudistuneet kuutoset. Ulkoasun muutos oli hillitty. Keulassa ylempi ja alempi säleikkö olivat muuttuneet hunajakennomaisiksi ja samalla muuttaneet hieman muotoaan. Uutta muotoa olivat saaneet myös takavalot, puskurit, kevytmetallivanteet ja räväkämmän näköiset pakoputket. Sisällä kyynärnoja oli pehmeämmin verhoiltu ja oviverhoilu oli uusi. Keskikonsolin alumiinin värinen koristelu oli korvattu titaanin värisellä.



Koria oli vahvistettu, mutta EuroNCAP-tulos jäi edelleen niukasti neljään tähteen. Äänieristystä oli saadun palautteen takia hieman parannettu. Ajonvakautusjärjestelmä ja hätäjarrutustehostin olivat nyt vakiovarusteita kaikissa malleissa. Bensamoottoreita oli viritetty aikaisempaa taloudellisemmiksi. Ilmoitetut kulutuslukemat olivat pudonneet 0,4-0,7 litraa. 1,8-litraisia lukuun ottamatta manuaalivaihteisissa oli nyt 6 vaihdetta. 2,0-litraisen teho oli noussut 147 hv:aan.

Dieselmoottorit olivat saaneet lisää vääntöä ja myös hieman lisää tehoa. (121 hv/320 Nm ja 143 hv/360 Nm). Myös dieselien kulutus oli pienentynyt. Molemmissa oli vakiona hiukkassuodatin.  2,0- ja 2,3-litraisten bensakoneiden yhteydessä sai uuden 5-vaihteisen automaattivaihteiston.

Varustevaihtoehdot olivat entiset Classic, Elegance, Touring ja GT. Kolmessa ensimmäisessä oli sama uusi verhoilu. Classiciin sen sai vain mustana, muihin myös harmaana.

Classicissakin oli nyt vakiona istuinlämmittimet, CD-soitin, takaistuimen keskikyynärnoja ja lämmitettävät ulkopeilit. Eroiksi Eleganceen jäi lähinnä vakionopeussäädin, automaatti-ilmastointi, ajotietokone ja ohjauspyörään sijoitetut stereoiden säätimet.

Touring-varustelussa oli Elegancen lisäksi hivenen muodokkaammat istuimet (ei vuonna 2007), xenon-ajovalot, sadetunnistin, Bose-audio CD-vaihtajalla, etusumuvalot ja 16" aluvanteet. Eleganceen sai Pack 1 -varustepaketin, jossa oli näistä aluvanteet, sadetunnistin ja sumuvalot. GT:ssä oli erilainen verhoilu. 17" pyörät olivat myös vakiona. GT-varustelun sai 2,3-litraisen lisäksi myös tehokkaampaan dieseliin.

Kesällä 2006 tarjottiin Mazda 40-vuotta Suomessa -juhlamalleja, joissa oli Classic/Elegance-varustelun lisäksi ainoastaan 15" aluvanteet ja talvirenkaat.

Vuoden 2007 alussa tulivat Eleganceen perustuvat 75 Year Edition -mallit, joissa oli vakiona 15" aluvanteet. Samaan aikaan Elegance-malleihin sisällytettiin edellä kerrottu Pack 1. Moottorivalikoimasta poistui pienitehoisempi diesel.

Huhtikuussa 2007 tulivat Active-mallit, joissa oli Touring-varusteiden lisäksi metalliväri, kromiset ulko-ovenkahvat, Piano Black -kojelautapanelointi ja Active-istuinverhoilu.

Lokakuussa 2007 poistuivat kaikki muut mallit GT:tä ja MPS:ää lukuun ottamatta ja tilalle tulivat Limited ja Limited Plus -mallit. Limited vastasi Elegancea ilman Pack 1:tä ja Limited Plus Activea, mutta metalliväristä perittiin lisähinta.



Mazda 6 palautti lähes unohduksiin joutuneen automerkin varteenotettavien tekijöiden joukkoon. Ominaisuudet olivat kokonaisuutena luokan kärkitasoa ja muotoilu miellytti useimpia. Ajo-ominaisuuksia kiitettiin. Alusta oli melko jämäkkä, mikä heikensi jousitusmukavuutta. Sisätilat olivat luokan parhaimmistoa. Viistoperäisessä mallissa pääntila takaistuimella oli kuitenkin rajallinen. Farmarimallin tavaratila ei aivan yltänyt luokan kärkeen, muiden mallien tavaratila kylläkin. Varusteita oli suosituimmassa eli Elegancessa enemmän kuin kilpailijoiden suosituimmissa versioissa. Esimerkiksi vakionopeussäädin oli kilpailijoissa melko harvinainen.

Bensamoottorit olivat suorituskykyisiä ja taloudellisia. Kulutus pieneni edelleen vuoden 2005 uudistuksessa. Dieselit ovat ominaisuuksiltaan aikanaan keskitasoisia ja ääneltään karkeakäyntisiä. Rengasmelu oli eristetty puutteellisesti. Etenkin takaistuimella möly oli voimakasta. Tähänkin saatiin hieman parannusta faceliftin yhteydessä. Lämmityslaite osoittautui melko heikkotehoiseksi.

Kuutosen myynti pysyi koko malli-iän tasaisena. Rekisteröintitilastoissa se oli sijoilla 10-13. Yllättäen viimeisen vuoden eli 2007:n tilastossa se nousi sijalle 8 Limited-mallien edullisen hinnoittelun ansiosta. Dieselinä Mazda 6:tta myytiin Suomessa erittäin vähän. Sen osuus myynnistä oli 5-10 %. Korimalleista sekä sedania että Sport Wagonia myytiin noin 40 % ja viistoperän myynti jäi 20 %:iin.

Kuutonen on erittäin luotettava ja käyttövarma auto, jossa on yksi vakava puute. Ruosteenesto on eräs markkinoiden huonoimmista. Ruostetta esiintyy jo parin vuoden ikäisissä autoissa monissa paikoissa. Ruostevaurioita myös korjattiin ala-arvoisesti ainakin Kaivokselassa, johon pääkaupunkiseudun ruostekorjaukset oli keskitetty ja näkyvät vauriot palasivat muutamassa kuukaudessa. Katsastuksessa hylkyjä tulee kuutosille jarruista.

Toisen sukupolven kuutoset esiteltiin Suomessa tammikuussa 2007. Ensimmäisen sukupolven farmari säilyi myynnissä vielä kevään ajan.



Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin