Autoesittely Mazda3 HB Skyactiv-G 2.0 (120) Premium | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mazda3 HB Skyactiv-G 2.0 (120) Premium

Mazda3 esiteltiin ensimmäisen kerran tasan 10 vuotta sitten ja nyt on vuorossa kolmas sukupolvi. Toki mallin historia ulottuu 323-aikaan ja kauemmaksikin. Kolmonen on Mazdan tärkein mallisarja, mutta kaksi edellistä sukupolvea jäivät hieman Mazda 6:n varjoon - niissä ei ollut samaa houkuttelevuutta.
Autoesittely Mazda3 HB Skyactiv-G 2.0 (120) Premium

Nyt uusi malli on hyvin läheistä sukua kuutoselle ja CX-5:lle. Akseliväli on 6 Wagoniin verrattuna 5 cm lyhyempi. Myös ulkonäkö on hyvin saman tyylinen. Kolmosen erottaa parhaiten maskiin sijoitetusta rekisterikilvestä. Muoto on onnistuneella tavalla menevä, mutta samalla riittävän pelkistetty. Myös kolmonen on noin 70 kg edeltäjäänsä kevyempi.

Ulkomitoiltaan kolmonen on kasvanut luokan pisimmäksi. Viistoperämallissa pituutta on 4,46 metriä. Kattolinja takana laskee voimakkaasti. Takapenkille on silti saatu istuinta madaltamalla juuri riittävästi pääntilaa. Matalan istuimen takia takana istutaan polvet pystyssä. Polvitilaa on pitkän akselivälin ansiosta runsaasti. Myös leveyttä on moneen kilpailijaan verrattuna hyvin, mutta mikään viiden hengen auto kolmonenkaan ei tietysti ole. Istuimet ovat varsin pehmeät ja varsinkaan edessä istuinosa ei tarjoa kaivattua tukea. Sivutukea on riittävästi ja etuistuimien mitoitus on reilua. Selkänojan säätö on portaallinen.Tavaratilan koko on luokassaan keskitasoa. Takaselkänoja kaatuu nykytyyliin kahdessa osassa istuinosan päälle. Selkänoja asettuu esimerkillisesti lähes vaakasuoraan.

Näkyvyys eteen on pääosin hyvä. Sisäpeili on jopa tarpeettoman suuri pieneen takalasiin verrattuna. Myös ulkopeilit ovat suuret. Ne ovatkin tarpeen, sillä näkyvyys niin taakse kuin takaviistoon on heikko. Kääntöympyrän halkaisija on aivan samaa luokkaa kuin kilpailijoissa.

Moottoritekniikassa Mazda kulkee omilla linjoillaan. Skyactiv-G:ksi nimettyjä bensamoottoreja on kaksi: 1,5-litrainen (74 kW/100 hv) ja 2,0-litrainen (88 kW/120 hv) . Molemmat ovat vapaastihengittäviä ja niiden luvataan tarjoavan kilpailijoiden ahdettuja moottoreja vastaavan taloudellisuuden ja suorituskyvyn. Moottorien puristussuhde (14:1) on ennätyksellisen korkea. Tehokkaampaa 2,0-litraista (121 kW/165 hv) ei ainakaan toistaiseksi tuoda Suomeen. Ainoa diesel on järeä 2,2-litrainen (110 kW/150 hv). Sekä manuaali- että automaattivaihteistot ovat 6-vaihteisia. Dieselissä automaatti nostaa ilmoitettujen lukemien mukaan tuntuvasti kulutusta.

Koeajettu 2,0-litrainen lunastaa pääosin lupaukset. Veto on pienillä kierroksilla vahvaa ja moottori on varsin kierrosherkkä. Ahdettujen moottorien räväkkyys jää kuitenkin puuttumaan ja ohituskiihtyvyys on vain tyydyttävä kilpailijoiden ahdettuihin 1,2-litraisiin verrattuna. Merkittävin haitta suuresta iskutilavuudesta on kuitenkin Suomessa korkeampi vakuutusmaksu, josta kertyy pari sataa euroa vuodessa ylimääräistä.Kolmosen jousitus tuntuu jämäkältä jo 16-tuumaisilla pyörillä varustettuna. Pintakovuutta ei ole onnistuttu välttämään ja poikittaissaumat tulevat selvästi läpi. Ajettavuus on pitkälti sitä, mitä perheauton ostaja toivoo. Ohjaus on kohtalaisen tunnokas, mutta reagointi ohjausliikkeisiin rauhallista. Suuntavakavuus on moitteeton eikä auto turhaan kallistele kaarteissa.

Äänieristys on Mazdan perinteisiä kompastuskiviä, mutta viimeisimmissä malleissa on päästy lähelle kilpailijoiden tasoa. Moottorin ääni on miellyttävä. Rengasmelua on enemmän kuin olisi toivottavaa ja nastojen ropina kuuluu selkeästi.

Varustetasoja on yhteensä viisi, mutta ne on kytketty moottorivaihtoehtoihin. Jostakin syystä malliston tehokkaimpaan eli dieseliin ei saa kahta parasta varustelua. Vain 1,5-litraiseen tarjottava Active sisältää mm. radion, ajotietokoneen ja manuaali-ilmastoinnin. Premium tuo siihen verrattuna paljon lisää. Premium-varusteita ovat mm. vakionopeussäädin, 2-alueinen automaatti-ilmastointi, kosketusnäyttö, CD-soitin, sähköllä säädettävät ja lämmitettävät peilit, sumuvalot, nahkaverhoiltu monitoimiratti, bluetooth, kevytmetallivanteet ja Smart City Brakeksi nimetty jarrutusavustin.

Premium Plus tuo noin 1 800 euron lisähinnalla ksenonvalot, LED-päivävalot auto-asennolla, sadetunnistimen, katvevahdin ja parkkitutkan taakse. Luxuryssa on tämän lisäksi 18” pyörät, avaimeton käynnistys ja lukitus, HUD-näyttö, Bose audio ja parkkitutka myös edessä. Luxury Plus -varusteita ovat nahkaverhoilu, kuljettajan istuimen sähkösäätö sekä turvavarustepaketti, jossa ovat kaistavahti, aktiivinen vakionopeussäädin, kaukovaloautomatiikka ja adaptiivinen kaarrevalo.Lisävarustevalikoima rajoittuu navigaattoriin ja metalliväriin. Ainoa perushintainen väri on valkoinen. Metallivärivalikoimassa on japanilaisautoksi hyvä valikoima nykyisin suosittuja värejä.

Kojetaulu on selkeä ja moderni, mutta ei erityisen tyylikäs tai laadukas. Kosketusnäyttö toimii viiveettä. Päivällä se on hieman himmeä. Sen lisäksi vaihdekepin takapuolella on selkeästi toimiva säätöpyörä kalliimpien saksalaisautojen tapaan. Lämmityslaitteen säätimille on onneksi erilliset perinteiset kytkimet. Myös käsijarrun osalta luotetaan perinteiseen malliin. Vaihteensiirto on tavanomaista sujuvammin toimiva. Kytkin on tunnokas, mutta jarrut ottavat ainakin uutena kiinni terävästi. Säilytystilaa on kohtalaisesti.

Mazda3 nousee ominaisuuksiltaan lähelle luokan kärkeä ja puhuttelee nuorekkaita ja urheilullisia asiakkaita. Selkeimmin kehitystä kaivattaisiin jousitusmukavuuteen. Ajettavuus ja moottori eivät ole huippua, mutta riittävän hyviä. Kokonaisuus nousee miellyttävälle tasolle. Hinnoittelu on kohtuullista. Myyntiä rajoittaa farmarimallin puute sekä hieman myös moottorivalikoiman suppeus.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin