Autoesittely Mazda5 | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mazda5

Mazdan ensimmäinen keskiluokan tila-auto Premacy jäi Suomessa varsin harvinaiseksi mm. alkuvaiheen korkeahkon hintansa takia.
Autoesittely Mazda5

Premacyssä ei myöskään ollut samaa uutta Mazda-henkeä kuin myöhemmin esitellyissä malleissa. Uusi Mazda5 on ainakin lähtökohdiltaan edeltäjäänsä lupaavampi tulokas. Alustarakenne on läheistä sukua Fordin C-Maxille ja ulkomuoto on puhdaslinjainen, joskaan ei erityisen persoonallinen. Erikoisuutena tässä kokoluokassa on liukuovet takana.

Mazda5 on edeltäjäänsä selvästi kookkaampi ja viitisen senttiä uutta Zafiraa pitempi. Leveys tosin on hyvinkin kohtuullinen 176 cm, mutta liukuovet säästävät tilaa ja takaistuintilat leveyssuunnassa ovatkin kilpailijoiden tasolla. Halvinta versiota lukuun ottamatta Viitosessa on vakiona lisäistuin. Kolmannen rivin tilat riittävät kilpailijoiden tavoin vain lapsille niin pääntilan kuin polvitilankin osalta. Käynti on kuitenkin varsin helppoa eteen liukuvien keskirivin istuinten ansiosta. Keskirivin keskimmäisen paikan istuinosa taittuu sivulle ja sen tilalle saadaan säilytyslokero mukitelineineen. Keskimmäisen paikan istuin on kapea. Muilta osin keskirivillä on hyvin tilaa isoillekin matkustajille.

7 hengen asennossa tavaratila jää minimaaliseksi. Lastausaukko on niin suuri kuin mahdollista, mutta avattuna luukku jää liian alhaalle. Erikseen työntämällä luukkua saa tosin nostettua vielä hieman. Takimmainen istuinrivi taittuu suunnilleen Zafira-tyyliin lattian alle ja laajennetun tavaratilan pohja on tasainen. Laajennettuna tilaa on runsaasti.

Etuistuimet ovat kovahkot, mutta mukavat. Istuin sijaitsee hyvin korkealla lattiasta, joten autoon ei tarvitse laskeutua. Pieniä puutteita on istuintyynyn liian vähäisessä kallistuskulmassa ja sivutuessa. Selkänoja on varsin leveä, joten kapeaharteisella sivutuet jäävät liian etäälle.

Etupilarit haittaavat näkyvyyttä vähemmän kuin esim. Zafirassa, mutta sisäpeili on pahoin näkökentässä. Matalat takasivu- ja takaikkunat heikentävät näkyvyyttä. Viisto keula ei tietenkään näy kuljettajan paikalta. Kääntöympyrä on pienehkö.

Koeajetun auton 2,0-litrainen on sama kuin uudistuneessa kuutosessa. Vaihteita tosin Mazda5:ssa on "vain" viisi. Tehoa löytyy 107 kW/145 hv, ja jo pienillä kierroksilla voimaa on enemmän kuin kuutosen 1,8-litraisessa. Meno on kaikissa tilanteissa vaivatonta. Suurin vääntö sijoittuu 4500 r/min lukemaan ja kierroksia käyttämällä auto kulkeekin iloisesti. Tällöin tosin moottorin ääni nousee selvästi kuuluviin. Tärkeämpää on se, että normaalisti käytettävillä kierroslukualueilla voimaa löytyy toivotulla tavalla. Perusmoottori on 1,8-litrainen (85 kW/115 hv) ja myöhemmin Suomeen saadaan myös 2,0-litrainen diesel.

Ajettavuus on uusien Mazdojen suurimpia vahvuuksia eikä Mazda5 tee poikkeusta. Ohjaus on kevyt, mutta varsin tunnokas. Moottoritienopeudessa ohjaus vaatii kuitenkin hieman tottumista. ESP on vakiovaruste kaikissa malleissa. Kokonaisuutena viitonen tuntuu heti alusta alkaen käteen sopivalta ajettavalta etenkin kaupungissa.

Jousitus on enimmäkseen hyvinkin mukava ja suuretkin epätasaisuudet ylittyvät hillitysti. Jostakin syystä joissakin terävissä koloissa iskunvaimennus antautuu odotettua enemmän. Kuormalla saattaa tulla ongelmia kantavuuden kanssa. Ominaispiirteisiin kuuluu myös lievät kolahdukset töyssyissä.

Melutaso on ainakin kolmoseen verrattuna selvästi kohtuullisempi, mutta karkealla tienpinnalla rengasmelu nousee kuuluviin. Tuuli ei suhise häiritsevästi. Kokonaisuutena melutaso on hieman korkeampi kuin useimmissa uusissa kilpailijossa.

1,8-litraisen Classicin vakiovarusteluun sisältyy mm. ESP, 6 turvatyynyä, manuaali-ilmastointi, radio/CD ja kauko-ohjattava keskuslukitus. 7 hengen versiossa on lisäksi mm. korin väriset ulkopeilit, ovenkahvat ja kylkilistat, ristiselän tuen säätö, stereoiden säätö ratissa ja lentokonepöydät etuistuinten taustoissa. Elegance-varustelu tuo lisäksi mm. automaatti-ilmastoinnin, kattokaiteet, nahkaratin ja sähkölasit myös takaoviin. 1100 euron lisähinnalla Eleganceen verrattuna tarjoaa Touring mm. xenon-valot, 17" aluvanteet, sumuvalot ja ajotietokoneen.

Eleganceen saa 1000 eurolla Pack 2:n, johon sisätyy mm. 16" aluvanteet, ajotietokone ja sumuvalot. Touringiin verrattuna siis huonompi tarjous. Tehdasasenteisia lisävarusteita on metallivärin (450 euroa) lisäksi vain DVD-viihdejärjestelmä (1300 euroa) ja navigointijärjestelmä+peruutuskamera (3400 euroa). Värivalikoima on japanilaisautoksi laajahko. Elegancen verhoiluunkin on kaksi värivaihtoehtoa.

Hallintalaitteet ovat japanilaistyylisen kevyet. Erityisesti kytkinpoljin on toimii tavanomaista kevyemmin. Vaihdekeppi sijaitsee tila-autotyyliin korkealla ja vaihteensiirto on tarkka ja kevytkäyttöinen. Kaasupoljin on ahtaasti sijoitettu isokenkäisiä ajatellen. Pikkutavaroille on paljon lokeroita. Tyylikkäistä lämmityslaitteen säätimistä ei näe valittua asentoa, vaan tiedot tulevat kojelaudan yläosassa olevaan näyttöön, josta ne päivänvalossa erottuvat hieman huonosti.

Sisustus on tyylikäs ja selkeälinjainen. Kojelaudan keskiosaa piristävät alumiiniosat, jotka näyttävät olevan mielenkiintoisesti hieman koholla pinnasta. Tarkemmin tarkasteltuna materiaalien laatu ei ole aivan huipputasoa.

Mazda5 on onnistunut kokonaisuus. Se tarjoaa runsaat ja muunneltavat tilat, hyvät ajo-ominaisuudet ja mukavuuden sekä tyylikkään ulkonäön sekä ulkona että sisällä. Hinnaltaan se on hieman huokeampi kuin muut luokan parhaimmistoon kuuluvat mallit. Myyntiä rajoittaa toistaiseksi dieselvaihtoehdon puuttuminen tuontiohjelmasta.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin