Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mercedes-Benz A-sarja 2004-2007

Mercedeksen A-sarja esiteltiin vuonna 1997, mutta turvallisuusongelmien vuoksi toimitukset pääsivät käyntiin vasta seuraavana vuotena.
Autoesittely Mercedes-Benz A-sarja 2004-2007

A-sarjan tilankäyttö oli tehokasta, mutta ajo-ominaisuuksissa ja jousituksen toiminnassa oli selkeitä puutteita. Myöskään sisustuksen laatutaso ei vastannut Mercedekseltä odotettua viimeistelyä. Auton menestys oli kuitenkin riittävä siihen, että auto sai seuraajan joka on vieläpä ulkonäöltään hyvin edeltäjänsä kaltainen. Uudessa mallissa on pyritty poistamaan edeltäjän heikkouksia ja myös hinnaltaan auto on hieman aikaisempaa kilpailukykyisempi.

Edeltävässä mallissa oli tarjolla lyhyt ja pitkä akseliväli. Uudesta mallistosta sen sijaan löytyy yksi akseliväli ja 3- ja 5-oviset korimallit. Ulkomitat ovat lähellä aikaisempaa Lang-mallia, mutta Langin huikeiden takaistuimen polvitilojen sijasta tilaa on jaettu tasapuolisemmin eri kohtiin. Ulkomuodoltaan auto näyttää aikaisempaa leveämmältä ja matalammalta.

Sisätilat ovat edelleen hyvät. 3,8-metrinen auto tarjoaa Golf-luokan parhaimmistoa vastaavat takaistuintilat eli neljälle matkustajalle on hyvin tilaa. Edessä tunnelma on hieman ahtaampi.

Tavaratilan tilavuudeksi ilmoitetaan 435 litraa, mikä on selvästi suurempi kuin Golf-luokan autoissa. Tila on myös esimerkillisen selkeän muotoinen. Monikäyttöisyydestä sen sijaan on hieman tingitty, sillä takaistuimessa ei enää ole pituussäätöä. Tavaratilan laajentaminen on aikaisempaa helpompaa ja tavaratilan pohjasta saadaan 5-ovisessa mallissa laajennettuna tasainen. Tavaratilan välipohjan alla on vielä lisää säilytystilaa. Tavaratila on kokonaisuudessaan 5-hengen tila-autojen tasolla. Tavaratilan peite on lisävaruste.

Istuimet ovat parantuneet aikaisempaan malliin verrattuna. Pitkät istuinosat miellyttävät ainakin suurikokoisia ja muutenkin istuimet ovat reilusti mitoitetut. Ajoasento on korkealla olevan lattian ja ohjauspyörästä puuttuvan pituussäädön takia yhtä ihmeellinen kuin ennenkin. Istuimet ovat korkean pohjan takia lattiaan nähden matalalla mikä mm. vaikeuttaa etuistuinten alustojen hyödyntämistä takamatkustajien jaloille.

Näkyvyydessä on puutteita: keulaa ei näy lainkaan kuljettajan paikalta ja loivassa asennossa olevat etupilarit haittaavat näkyvyyttä enemmän kuin ensinäkemältä kuvittelisi. Myöskään taakse näkyvyys ei ole kovin hyvä. Toisaalta näkyvyyttä auttaa istuminen tavanomaista korkeammalla tien pintaan nähden ja pienten ylitysten ansiosta kulmienkin arvaaminen on isompaa autoa helpompaa. Kääntöympyrä on suurempi kuin auton olemuksesta voisi päätellä.

Bensamoottorien tilavuuksia on kasvatettu desilitralla eli mallit ovat nyt 150, 170 ja 200. Ensi vuonna tulee 200 Turbo. Lisäksi tarjolla on kolme 2,0-litraista dieseliä (82-140 hv). Koeajetussa 170:ssa on tehoa 116 hv ja venttiileitä edelleen perinteiset kaksi sylinteriä kohti. Kiihtyvyys paikaltaan on normaalien 1,6-litraisten tasoa, mutta sitkeyttä ei voi kehua.

Ohituskiihtyvyys niin nelosella kuin viitosella jää laimeaksi. Tunnetta kiihtyvyydestä parantaa moottorin sivistynyt ääni, jolloin moottoria voi mukavasti kierrättää tavanomaista suuremmille kierroksille. Kierrosherkkyyttä koneesta kyllä löytyy. Ilmoitetut kulutuslukemat ovat varsin pieniä.

Jousituksen arviointia vaikeuttivat koeajetun auton 45-sarjalaiset 17" pyörät. Näillä renkailla jousitus kuitenkin selviytyi pienten epätasaisuuksien tasoittamisesta yllättävän hyvin, joten jousitus täytynee olla tehtävänsä tasalla. Suurissa heitoissa auto tuntuu hieman pieneltä. Renkaiden takia koeajossa havaitun uraherkkyyden arvostelu täytyy myös tehdä varauksin.

Myös äänieristystä on parannettu huomattavasti. Moottorin ääni on edelleen sävyltään miellyttävä, vaikkakin kuuluva. Rengasäänet on eristetty luokan parhaimmiston veroisesti. Toki ne moottoritiellä nousevat epämiellyttävälle tasolle, mutta hiljaisia tässä kokoluokassa ei ole. Kokonaisuutena A on hieman esim. Golfia hiljaisempi.

Vakiona kaikissa malleissa on mm. ESP, 4 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, sähkölasit edessä, kauko-ohjattu keskuslukitus ja ajotietokone. Noin 3000 euron arvoiset Elegance ja Avantgarde painottuvat tuttuun tapaan koristeisiin: niissä on mm. kevytmetallivanteet, kromilistoja, nahkaratti ja sumuvalot.

Lisävarusteiden hinnat ovat onneksi osittain MB-tason alapuolella. Ilmastoinnin ja radion+CD:n saa kuitenkin Comfort-pakettina 850 eurolla. Järjellisellä tasolla on lisävarustehinnoista mm. metalliväri 780 euroa, ikkunaturvatyynyt 450 euroa, rengaspainevaroitin 100 euroa ja vakionopeussäädin 490 euroa.

Kalliita ovat sen sijaan pysäköintitutka 1090 euroa, keskikyynärnoja edessä 380 euroa, ilmastointiautomatiikka 2550 euroa ja Easy-Vario-Plus eli irroitettavat istuimet 590 euroa sekä nahkaverhoilun ja kevytmetalivanteiden kaltaiset ylellisyysvarusteet.

Kojetaulu muistuttaa tyyliltään C-sarjaa. Hallintalaitteista totuttua MB:tä on vasemman käden monitoimiviiksi, johon on ahdettu kaikki mahdolliset toiminnot. Kytkin on uudessa mallissa saatu toimimaan sivistyneesti.

Uusi A-sarja saa vastaansa BMW 1-sarjan ja Audi A3:n. Hinnaltaan A on samalla tasolla myös esim. Volvo S40/V50:n kanssa. Monelle A on myös esim. Golfin vaihtoehto. Golfiin verrattuna A 170 on noin 4000 euroa kalliimpi. Dieselinä A on selvästi hintakilpailukykyisempi. A on toki edelleen persoonallinen vaihtoehto ja perhekäytössä käytännöllinen. Kaupungissa A on aina ollut kotonaan, mutta nyt ominaisuudet riittävät myös maantielle.

Kilpailijavertailu


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin