Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mercedes-Benz A-sarja 2010-2011

Mercedeksen A-sarja esiteltiin vuonna 1997, mutta turvallisuusongelmien vuoksi toimitukset pääsivät käyntiin vasta seuraavana vuonna. A-sarjan tilankäyttö oli tehokasta, mutta ajo-ominaisuuksissa ja jousituksen toiminnassa oli selkeitä puutteita.
Autoesittely Mercedes-Benz A-sarja 2010-2011

Myöskään sisustuksen laatutaso ei vastannut Mercedekseltä odotettua viimeistelyä. Auton menestys oli kuitenkin riittävä siihen, että auto sai seuraajan joka on vieläpä ulkonäöltään hyvin edeltäjänsä kaltainen. Uudessa mallissa on pyritty poistamaan edeltäjän heikkouksia ja myös hinnaltaan auto on hieman aikaisempaa kilpailukykyisempi.

Edeltävässä mallissa oli tarjolla lyhyt ja pitkä akseliväli. Uudesta mallistosta sen sijaan löytyy yksi akseliväli ja 3- ja 5-oviset korimallit. Ulkomitat ovat lähellä aikaisempaa Lang-mallia, mutta Langin huikeiden takaistuimen polvitilojen sijasta tilaa on jaettu tasapuolisemmin eri kohtiin. Ulkomuodoltaan auto näyttää aikaisempaa leveämmältä ja matalammalta.

Sisätilat ja näkyvyys

Sisätilat ovat edelleen hyvät. 3,8-metrinen auto tarjoaa Golf-luokan parhaimmistoa vastaavat takaistuintilat eli neljälle matkustajalle on hyvin tilaa. Edessä tunnelma on hieman ahtaampi.

Tavaratilan tilavuudeksi ilmoitetaan 435 litraa, mikä on selvästi suurempi kuin Golf-luokan autoissa. Tila on myös esimerkillisen selkeän muotoinen. Monikäyttöisyydestä sen sijaan on hieman tingitty, sillä takaistuimessa ei enää ole pituussäätöä. Tavaratilan laajentaminen on aikaisempaa helpompaa ja tavaratilan pohjasta saadaan 5-ovisessa mallissa laajennettuna tasainen. Tavaratilan välipohjan alla on vielä lisää säilytystilaa. Tavaratila on kokonaisuudessaan 5-hengen tila-autojen tasolla. Tavaratilan peite on lisävaruste.Istuimet ovat parantuneet aikaisempaan malliin verrattuna. Pitkät istuinosat miellyttävät ainakin suurikokoisia ja muutenkin istuimet ovat reilusti mitoitetut. Ajoasento on korkealla olevan lattian ja ohjauspyörästä puuttuvan pituussäädön takia yhtä ihmeellinen kuin ennenkin. Istuimet ovat korkean pohjan takia lattiaan nähden matalalla mikä mm. vaikeuttaa etuistuinten alustojen hyödyntämistä takamatkustajien jaloille.

Näkyvyydessä on puutteita: keulaa ei näy lainkaan kuljettajan paikalta ja loivassa asennossa olevat etupilarit haittaavat näkyvyyttä enemmän kuin ensinäkemältä kuvittelisi. Myöskään taakse näkyvyys ei ole kovin hyvä. Toisaalta näkyvyyttä auttaa istuminen tavanomaista korkeammalla tien pintaan nähden ja pienten ylitysten ansiosta kulmienkin arvaaminen on isompaa autoa helpompaa. Kääntöympyrä on suurempi kuin auton olemuksesta voisi päätellä.

Alusta, melutaso ja varusteet

Jousituksen arviointia vaikeuttivat koeajetun auton 45-sarjalaiset 17" pyörät. Näillä renkailla jousitus kuitenkin selviytyi pienten epätasaisuuksien tasoittamisesta yllättävän hyvin, joten jousitus täytynee olla tehtävänsä tasalla. Suurissa heitoissa auto tuntuu hieman pieneltä. Renkaiden takia koeajossa havaitun uraherkkyyden arvostelu täytyy myös tehdä varauksin.

Myös äänieristys on parantunut huomattavasti. Moottorin ääni on edelleen sävyltään miellyttävä, vaikkakin kuuluva. Rengasäänet on eristetty luokan parhaimmiston veroisesti. Toki ne moottoritiellä nousevat epämiellyttävälle tasolle, mutta hiljaisia tässä kokoluokassa ei ole. Kokonaisuutena A on hieman esim. Golfia hiljaisempi.Vakiona kaikissa malleissa on mm. ESP, 4 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, sähkölasit edessä, kauko-ohjattu keskuslukitus ja ajotietokone. Vakiovarustelun lisäksi tarjolla on Elegance ja Avantgarde varustetasot. Kojetaulu muistuttaa tyyliltään C-sarjaa. Hallintalaitteista totuttua MB:tä on vasemman käden monitoimiviiksi, johon on ahdettu kaikki mahdolliset toiminnot.

Moottorit ja hinnat

Tarjolla on neljä eritehoista bensiinimoottorivaihtoehtoa mallinimiltään 160, 180, 200 ja 200T. Moottorit ovat tilavuuksiltaan 1.5, 1.7 ja 2.0-litraisia. Dieselmoottoreita on kolme eritehoista 2.0-litraista. Tehot liikkuvat välillä 80-190 hv.

Koeajetussa 180:ssa oli tehoa 114 hv ja venttiileitä edelleen perinteiset kaksi sylinteriä kohti. Kiihtyvyys paikaltaan on normaalien 1,6-litraisten tasoa, mutta sitkeyttä ei voi kehua. Ohituskiihtyvyys niin nelosella kuin viitosella jää laimeaksi. Tunnetta kiihtyvyydestä parantaa moottorin sivistynyt ääni, jolloin moottoria voi mukavasti kierrättää tavanomaista suuremmille kierroksille. Kierrosherkkyyttä koneesta kyllä löytyy. Ilmoitetut kulutuslukemat ovat varsin pieniä. Bensakoneilla 6.0-7.9-litraa/100km yhdistetyssä ajossa ja dieselmoottoreilla 4.9 – 5.7-litraa.A-sarjan kilpailijoiksi voisi mainita, vaikka uuden Audi A1 ja Toyota Yariksen. A1:n korin leveys on 1,74, korkeus 1,42 ja pituus 3,95 metriä. Se on siis pidempi, mutta matalampi kuin A-sarjalainen. Yaris on puolestaan vain hitusen A-sarjaa pienempi kaikilta mitoiltaan. Hinnaltaan A on samalla tasolla kuin Volvo S40/V50. Monelle A on myös esim. hieman isomman Golfin vaihtoehto.

Dieselinä A on selvästi hintakilpailukykyisempi. Se on persoonallinen vaihtoehto ja perhekäytössä käytännöllinen. Kaupungissa auto on aina ollut kotonaan, mutta ominaisuudet riittävät myös maantielle.

Päivitetty 11.8.2010


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin