Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Mercedes-Benz SLS AMG 2012

Mercedes-Benz SLS AMG on lujasti kiinni perinteissä. Mallin esikuva on 1950-luvun 300 SL-malli, josta muistuttavat muun muassa auton puhdaspiirteisen selkeä muotoilu ja lokinsiipiovet.
Autoesittely Mercedes-Benz SLS AMG 2012

Nykyaikaa ja tulevaisuutta autossa edustavat systemaattiseen keveyteen tähtäävä rakenne. SLS AMG on ensimmäinen Mercedes-AMG:n täysin itsenäisesti kehittämä automalli yhtiön 40-vuotisen historian aikana.

SLS AMG:n korimuotoilun tunnistettavimpia piirteitä ovat SL 300 –henkinen pitkä keula ja konepelti, matala matkustamo, lyhyt takaylitys ja pitkä akseliväli. Esikuvan mukaan myös keulamaski on leveä, ja etupyörän koteloiden takana aukeavat haineviä muistuttavat poistoilman aukot. Edessä on kaksoisksenon-ajovalot, takavalot on puolestaan toteutettu led-tekniikalla.

Alusta on suojapaneloitu ilmanvastuksen ja taka-akselille kohdistuvan pyörteilyn vähentämiseksi. Samasta syystä takaluukkuun on integroitu ilmanohjain, joka nousee automaattisesti esiin 120 kilometrin tuntinopeudessa.

Matkustamon muotokieleen on haettu inspiraatiota ilmailuteollisuudesta. Keskipisteenä on kojelauta, jonka leveyttä korostaa lentokoneen siipeä muistuttava profiili. Keskeltä konsolia löytyy E-Select -vaihteenvalitsin. Auton lokinsiipiovet aukeavat ylös 70 asteen kulmaan helpottamaan sisään astumista. Ovet mahtuvat aukeamaan ylös asti jopa normaalikokoisessa autotallissa. Molemmissa istuimissa on painoa säästävä, mutta äärimmäisen luja magnesiumrunko.



Kevyt alumiinirunko

SLS AMG on ensimmäinen Mercedesin ja AMG:n automalli, jossa käytetään painoa säästävää alumiinikotelopalkkirunkoa. Koko rungosta vain 4 prosenttia on terästä, sillä lujinta ultralujuusterästä on käytetty turvallisuuden maksimoimiseksi A-pilareissa. Koko runko painaa 241 kiloa. Auton teho-paino-suhde on 2,97 kiloa moottorin yhtä hevosvoimaa kohden.

Auton sydän on AMG:n vapaasti hengittävä 6,3-litrainen V8-moottori, joka on sijoitettu mahdollisimman alas etuakselin taakse. Suoritusarvot ovat: 571 hv ja 650 newtonmetriä vääntöä. SLS AMG kiihtyy 0–100 km/h 3,8 sekunnissa, ja huippunopeus on rajoitettu 317 kilometriin tunnissa.



M 159 -moottori painaa 205 kiloa (0,36 kg/hv) ja täyttää EU 5 -päästöstandardit. Yhdistetty polttoaineen kulutus on 13,2 litraa/100 kilometriä CO2-päästöjä syntyy 308g/km. Jarrutuksessa auton liike-energiaa käytetään hyväksi akun lataamisessa. Generaattori kytkeytyy pois päältä kiihdytyksen aikana.

Autosta on tehty myös sähköinen konseptiversio. SLS AMG Electric Drive on neljällä erillisellä sähkömoottorilla varustettu päästötön urheiluautokonsepti. Moottorien yhteisteho on 392 kW ja vääntö 880 newtonmetriä. Auto kiihtyy 0–100 kilometriin neljässä sekunnissa.

Vaihteisto: neljä ajotapaohjelmaa

V8-moottorin voiman taka-akselille välittää 4,7 kiloa painava hiilikuituinen vetoakseli, joka pyörii moottorin käyntinopeudella keskitunnelin kardaaniputkessa. Seitsenvaihteinen kaksoiskytkentävaihteisto on sijoitettu taakse ja se on yhteydessä moottoriin kardaaniputken kautta.



AMG Speedshift DCT 7 –vaihteiston vaihteensiirrot tapahtuvat alle 100 millisekunnissa, ja kuljettaja voi valita neljästä ajotapaohjelmaa: C (Controlled Efficiency), S (Sport), S+ (Sport plus) tai M (Manual). Automaattinen kaksoiskytkentä on aktiivinen S, S+ ja M-vaihtoehdoissa. Vaihtamistapa valitaan pyöritettävällä AMG Drive Unit –valitsimella. Race Start –toiminto tarjoaa optimaalisen pidon, samoin vaihdelaatikkoon integroitu mekaaninen tasauspyörästön lukko.

Hammastanko-ohjaus ja ESP

Hammastanko-ohjaus takaa välittömän ajotuntuman, sillä ohjauksen välityssuhde on kiinteä 13.6:1. Ohjaustehostus muuttuu ajonopeuden mukaan siten, että kovimmillakin nopeuksilla auto on suuntavakaa.

ESP-järjestelmä on kolmivaiheinen: ESP On, ESP Sport sekä ESP Off. Toiminnot valitaan nappia painamalla. ESP Off –asennossakin jarrupolkimen painaminen palauttaa kaikki ESP-toiminnot ennalleen. Vetoluistonesto toimii kaikissa kolmessa ESP -vaihtoehdossa. Jos joku pyöristä menettää pidon, jarrupainetta käytetään välittömästi pidon palauttamiseen yhdessä vakiovarusteisiin kuuluvan mekaanisen tasauspyörästön lukon kanssa.

Turvallisuus ja mitat


Kaksipaikkaisen SLS AMG:n matkustajat on suojattu kolmipisteturvavöillä ja voimanrajoittimilla sekä yhteensä kahdeksalla turvatyynyllä, joista kaksi suojaa matkustajien jalkoja. Lyhyt pysähtymismatka kovimmistakin nopeuksista on varmistettu komposiittirakenteisilla jarrulevyillä. Lisävarusteena autoon saa myös tehokkaammat keraamiset komposiittijarrut, joiden levykoko on normaalia suurempi. Lisäksi ne ovat 40 prosenttia kevyemmät kuin normaalit jarrulevyt.

AMG -kevytmetallivanteiden joiden koko edessä on 9,5 x 19 tuumaa ja takana 11x 20 tuumaa. Vakiovanteet ovat 7-puolaiset, mutta autoon saa lisävarusteena myös 5- tai 10-puolaiset vanteet. Rengaskoko on edessä 265/35 R 19 ja takana 295/30 R 20. Kaikkien neljän renkaan kuntoa tarkkailee rengaspaineen valvontajärjestelmä. SLS AMG:n akseliväli on 2680 mm, pituus 4638 mm, leveys 1939 mm ja korkeus 1262 mm.

Roadster

Mercedes-Benz esitteli avomallisen SLS AMG Roadsterin Frankfurtin autonäyttelyssä 2011. Luonnollisesti lokinsiipiovet joutuivat väistymään avokattoisessa versiossa.



SLS AMG Roadsterin teknologiset kohokohdat ovat suoraan modernin urheiluautorakentamisen A-B-C-oppikirjasta: kevyt ja luja alumiinikotelopalkkirunko, 6,3 litran V8-AMG-moottori, 7-vaihteinen taakse sijoitettu kaksoiskytkentävaihteisto ja urheilualusta päällekkäisillä kolmiotukivarsilla.

SLS AMG Roadsterissa hyödynnetään kevyttä, mutta lujaa ja vääntöjäykkää alumiinikotelopalkkirunkoa, joka paina 243 kiloa. Kokonaispaino on 1660 kiloa eli 40 kiloa Coupé-mallia enemmän. Teho-paino-suhde on 2,9 kiloa moottorin yhtä hevosvoimaa kohti. Paino jakautuu etu- ja taka-akselille suhteessa 47/53.

Kolmikerroksinen, pehmeä kangaskatto perustuu magnesium-teräs-alumiini-rakenteelle. Kattoon on integroitu lämmitettävä takalasi. Katto sulkeutuu ja avautuu 11 sekunnissa aina 50 km/h tuntinopeuteen asti. Kun katto on auki, se painuu Z-kirjaimen muotoon istuinten taakse. Tavaratilan suuruus on aina 173 litraa eli noin 3 litraa vähemmän kuin SLS AMG Coupéssa. Tarjolla on kolme eri kattoväriä: musta, punainen ja beige.

Lisävarusteena saatavan AMG Ride Control – urheilujousituksen valitsin on sijoitettu keskikonsoliin. Tarjolla on kolme alusta-asetusta: Comfort. Sport ja Sport plus. Lisävaruste on myös AMG Performance Media –varustepaketti, joka tarjoaa kuljettajan käyttöön urheiluautomaailmasta tuttuja reaaliaikaisia telemetriatietoja, esimerkiksi öljyn ja jäähdytysnesteen lämpötilat, rengaspaineet, moottorin teho- ja vääntölukemat sekä ratakierrosajat sektoriaikoineen. Android-käyttöjärjestelmän kautta tarjolla on myös nopea internet-yhteys.

SLS AMG Coupé maksaa Suomessa yli 362.000 euroa ja Roadster lähes 379.000 euroa.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin