Autoesittely Opel Ampera 2012 | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Opel Ampera 2012

Opel Ampera on sähköauto, jonka akusto ei rajoita toimintamatkaa, kuten tavallisessa sähköautossa. Perinteisistä täyssähköautoista Opel Ampera poikkeaa siinä, että se voi olla pitkienkin välimatkojen asuinalueilla perheen ainoa auto. Teoriassa sillä voi ajaa yhdellä latauksella ja tankillisella 500 kilometriä, minkä jälkeen auton voi ladata tai tankata ja jatkaa matkaa.
Autoesittely Opel Ampera 2012

Mukavuus ja turvallisuus

Amperan mukavuusvarustelu on kattava aina nahkaverhoilua myöten. Osaltaan mukavuutta ja turvallisuutta lisää myös puhelimen kädet vapaana varustus. Audiojärjestelmään voi liittää myös oman soittimen. Lisävarusteena saa 1340 euron hintaan turvallisuuspaketin, jossa on mm. kaistavahti, törmäysvaroitin, liikennemerkkitunnistin ja pysäköintiapupaketti.

Amperan sai Euro NCAP:n testissä viisi tähteä. Amperan kori on rakenteeltaan erittäin jäykkä osittain sen ansiosta, että siinä käytetään 80 prosenttisesti eritasoisia suurlujuusteräksiä. Kehitysohjelman aikana tehtiin kymmeniä törmäyskokeita, joilla varmistettiin myös se, että korkeajännitevirta tai akut eivät aiheuta vaaraa matkustajille tai ulkopuolisille. Lisäksi Amperassa on muun muassa polviturvatyyny sekä kuljettajalle että etumatkustajalle.

Perinteisen mittariston tilalla on kaksi 7-tuumaista näyttöruutua, jotka antavat kaiken tarpeellisen tiedon. Hallintalaitteet toimivat normaaliautoista tutulla tavalla. Takamatkustajille on tarjolla yhtenäisen takapenkin sijaan kaksi erillistä istuinta. Viisiovisen korin takaluukku on takaistuimien ollessa käytössä 310 litraa ja se kasvaa selkänojat taittamalla kuutiometrin kokoiseksi.

Neljä ajo-ohjelmaa

Kuljettaja voi valita ajotilanteen mukaan parhaan ohjelman neljästä, jotka ovat Normal, Sport, Mountain ja Hold-charge.

Normal-ohjelma sopii nimensä mukaisesti tavalliseen ajoon. Kun akkujen lataustila vähenee määritellyn tason alapuolelle, järjestelmä käynnistää pidennetyn toimintamatkan järjestelmän, jolloin bensiinimoottori lataa sähkömoottorin kautta akkuja ja mahdollistaa ajon jatkumisen. Sport-ohjelma ei sinällään lisää moottorin tehoa, mutta se tekee ajosta tavallista dynaamisempaa auton reagoidessa nopeammin kuljettajan toiveisiin. Mountain-ohjelmaa käytettäessä bensiinimoottori antaa koko ajan voimaa sähkömoottorille, joka on puolestaan ajomoottorin apuna.Hold-charge-ohjelmaa voi käyttää, mikäli haluaa säästää akkujen kapasiteettia, sillä se käynnistää bensiinimoottorin toimimaan generaattorina. Tämä ohjelma on hyödyllinen, mikäli halutaan säästää akkujen virtaa vaikkapa sellaiseen kaupunkiin, missä ajo on sallittu vain sähköllä. Kun Hold-charge-ohjelma kytketään pois päältä, bensiinimoottori sammuu ja matka jatkuu sähköllä.

Kolme moottoria

Amperassa on kaksi sähkömoottoria ja yksi polttomoottori. Ajomoottorina toimiva tehokkaampi sähkömoottori kehittää 111 kW (150 hv) ja 370 Nm vääntömomentin, joka on käytössä heti liikkeelle lähtiessä. Nollasta 100 km/h auto kiihtyy yhdeksässä sekunnissa. Huippunopeus on 161 km/h. Yhdistetty kulutus on 1,2 l/100 km ja sen mukaiset CO2-päästöt 27 g/km.

Toinen sähkömoottori, jonka teho on 54 kW, toimii generaattorina kun akkuja ladataan polttomoottorin avulla. Virtaa syöttämässä on Opelin 1,4-litrainen Ecotec-bensiinimoottori, joka kehittää 63 kW (86 hv) ja 130 Nm vääntöä. Täyteen ladatuilla akuilla voi ajaa 40 – 80 kilometriä olosuhteista ja ajotavasta riippuen.

Amperan voi ladata tavallisesta verkkovirtapistokkeesta ja monista sähköautoista poiketen sille riittää virtapistoke, jossa on 6A sulake. Useimmat täyssähköautot vaativat 16A sulakkeella varustetun virtapistokkeen. Akkujen lataaminen täyteen vie neljä tuntia, kun käytössä on 16A sulakkeella varustettu pistoke. Pienemmällä sulakkeella lataus kestää pidempään.

Virran kulku

Opel Ampera toimii neljällä eri tavalla. Elektroniikka säätelee kolmen moottorin käyttöä. Planeettapyörästö, jonka kautta voima välitetään, on merkittävässä osassa moottorien käytössä.

Ampera toimii alhaisemmissa nopeuksissa päämoottorilla käyttäen pelkästään akkuihin ladattua sähköä. Suuremmissa nopeuksissa toinen sähkömoottori tulee avuksi, jolloin päämoottorin käyntinopeutta voidaan alentaa ja siitä saadaan enemmän vääntöä vähemmällä energian käytöllä. Elektroniikka päättää kaiken aikaa sähkömoottorien käytöstä auton nopeuden ja kaasupolkimen asennon perusteella.Akkujen latauksen vähentyessä bensiinimoottori käynnistyy varmistamaan matkan jatkumisen. Se antaa voimaa generaattorina toimivalle sähkömoottorille, joka puolestaan antaa virtaa ajomoottorille. Samalla ladataan mahdollisella jarrutusenergialla akkuja. Heti kun akkuihin saadaan virtaa, auto toimii jälleen pelkästään niiden voimalla.

Ajokustannukset ja hinta

Opelin mukaan yksi lataus maksaa noin kaksi euroa, mikä riittää 40 – 80 kilometrin ajoon. Sähköautoilla on tämän lisäksi erikoisetuja, kuten ilmaisia latauspistokkeella varustettuja pysäköintipaikkoja pääkaupunkiseudulla ja ainakin Helsingissä pysäköintitunnuksen saa puoleen hintaan.

Opel Ampera Cosmo E-REV 1,4 maksaa 48 767 euroa. Hintaan sisältyy normaalitakuun lisäksi akuille kahdeksan vuoden tai 160 000 kilometrin takuu. Amperan ostaja saa myös myAmpera-palvelun, johon kuuluvat henkilökohtainen huoltopalvelu, kotilatauksen tukipalvelut ja 24/7 matkan jatkumisturva.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin