Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Saab 9-3 2002-2007

GM pyrkii positioimaan Saabia markkinoilla Audin ja BMW:n kilpailijaksi eli hieman urheilulliseksi premium-luokan autoksi.
Autoesittely Saab 9-3 2002-2007

Niinpä myös uusi 9-3 on selvästi aikaisempaa kalliimpi ja samalla myös laadukkaamman oloinen tuote. Urheilullisuutta tuodaan myös viestinnässä aikaisempaa voimakkaammin esille ja jopa korimalli on nimetty Sport Sedaniksi.

Korimalli on siis 9-3:n perinteistä poiketen tavanomainen sedan. Muotoilu on perinteistä Saabia ja kokonaisuus on turhankin yllätyksetön. Ulkomitoiltaan uusi Saab on suurentunut vain hieman. Olennaisempaa on akselivälin 7 sentin pidentyminen, vaikka akseliväli jääkin edelleen kilpailijoita lyhyemmäksi.

Sisätiloiltaan premium-luokan mallit ovat jostakin syystä halvempia keskiluokan autoja ahtaampia. Saab on kiinnittänyt hieman kilpailijoitaan enemmän huomiota tiloihin. Takaistuimen polvi- ja pääntilat ovat saman hintaluokan kilpailijoita hieman suuremmat. Mondeon tiloista ollaan kuitenkin vielä kaukana. Tavaratila (425 litraa) on kooltaan tavanomainen, mutta aukko on kilpailijoita suurempi ja näin ollen tavaratila on käyttökelpoisempi. Selkänoja kääntyy kahdessa osassa ja lisäksi on vielä suksiluukku. Etuistuimet ovat paremmat kuin edellisessä 9-3:ssa, mutta eivät niin mukavat kuin Volvossa. Takaistuimen selkänoja on tavanomaista pystymmässä.

Näkyvyys eteen on moitteeton. Perää ei näe kuljettajan paikalta, koska takaikkunan alareuna on korkealla ja tavaratilan kansi laskee selvästi.  Lisäksi ainakin koeajetussa autossa hattuhyllyn vaalea verhoilu heijastuu häiritsevästi takaikkunaan. Takapylväät ovat varsin leveät.

9-3:n kaikki bensamoottorit ovat aivan uusia 2,0-litraisia turbomoottoreita. Perusrakenne on sama kuin Opelin (ja muiden GM-autojen) 2,2-litraisessa, mutta iskun pituutta on lyhennetty. Saab haluaa korostaa suurta panostaan moottorien kehittämisessä.

Perusmoottorina on 1.8t, joka mallimerkinnästään huolimatta on 2,0-litrainen teholtaan 150 hv. Koeajetussa 2.0t:ssä tehoa on 170 hv. Moottorien ero perustuu tiettävästi lähinnä ahtopaineen kasvattamiseen. Huipulla on 2.0T Aero, jossa on suurempi ahdin ja tehoa 210 hv. Aero-nimi on annettu varsin pienitehoiselle mallille ja varsinaista tehoversiota jäädään odottelemaan.

2.0t tuntuu ajossa varsin joustavalta moottorilta, kunhan on ensin päästy liikkeelle. Moottori nimittäin sammuu liikkeellelähdössä ilman eritystä yrittämistä. Myös hieman tyhjäkäyntiä suuremmilla kierroksilla voimaa on rajoitetusti. 1500 kierroksen tienoilta ylöspäin moottorissa on puhtia odotetusti. Ohituskiihtyvyys on kiitettävä.

Ajo-ominaisuuksista on ennakkomarkkinoinnissa luotu kovia odotuksia. Ohjaus on keskialueella turhan kevyt ja hieman tunnoton. Ratkaisun etu on se, ettei melko tehokkaassakaan etuvetoisessa autossa ohjaus vetele käsille.

Muilta osin ajettavuudesta ei löydy moittimista. Auto tuntuu käteen sopivalta ensimetreistä lähtien. Alusta toimii hyvin myös soralla. Kaarreominaisuudet ovat moitteettomat ainakin Vectorin 17" pyörillä.

17" pyöriin nähden jousitusmukavuudessa on onnistuttu hyvin. 15" tai 16" pyörillä jousitus lienee luokkansa parhaimmistoa. Nytkin voi moittia vain pientä värinää epätasaisella asfaltilla.

Melutaso on samalla tasolla kuin Volvossa ja MB:ssä. Audi ja BMW ovat äänekkäämpiä. Saabissa moottorin käyntiääni on miellyttävä. Rengasmelut vaihtelevat ainakin 17" pyörillä tavanomaistakin enemmän tienpinnan laadun mukaan. Sileällä renkaat ovat äänettömät ja karkealla asfaltilla meluisat. Tuulen suhinoita on kilpailijoita enemmän.

Perusmallin eli Linearin varustelu on nykytyyliin melko runsas. Vakiona on mm. luistonesto, radio ohjauspyöräpainikkein ja manuaalinen ilmastointi. Arcissa on 16" aluvanteet, nahkaverhoilu, puusomisteet ja vakionopeussäädin. Koeajetussa urheilullisimmassa Linearissa on tyylikkäät 17" aluvanteet, nahka-kangasverhoilu sekä alumiinipaneelit. Metallivärin lisähinta on korkeahko 950 euroa. ESP maksaa tavanomaiset 1000 euroa ja ilmastointiautomatiikka 700 euroa. Bi-Xenon -valojen lisähinta on sen sijaan kohtuullinen 1000 euroa ja sport-paketti ESP:n kanssa maksaa vain 1400 euroa. 850 euron VIP-paketissa saa peruutustutkan, varashälyttimen ja sadetunnistimen. Audiovarustuksiin on runsaasti vaihtoehtoja. Perushintaan ei sisälly CD-soitinta.

Kojetaulun näkymä on paljon aikaisempia Saabeja miellyttävämpi ja avarampi. Kojetaulu ei myöskään 9-5:n tavoin vie kuljettajan jalkatiloja. Tyylikkäitä sisustuksia on toki premium-luokassa muillakin eikä Saab nouse Volvon tasolle. Tyyliseikkojen lisäksi myös viimeistelyn tasosta tuntuisi puuttuvan viimeinen silaus. Myös käytettyjen muoviosien laatuun olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota.

Kaikki hallintalaitteet toimivat moitteitta. Esimerkiksi jarrutusvoiman annostelu kevyeen jarrutukseen on helpompaa kuin useimmissa nykyautoissa. Virtalukon poikkeavasta sijoituksesta voi toki esittää kielteisiäkin mielipiteitä. Jo perinteistä Saabia on Night Panel, jolloin vain nopeusmittari on yöllä valaistu.

Saab 9-3 Sport Sedan on hyvä auto, selvästi edeltäjäänsä parempi. Ominaisuudet ovat kilpailukykyiset verrattaessa Audi A4:ään, BMW 300-sarjaan ja Volvo S60:een. Missään ominaisuudessa Saab ei kuitenkaan ole selkeästi näitä parempi. Lähinnä jäin kaipaamaan viimeistä silausta ohjaustuntumaan sekä alakierroksilla sitkeämmin vetävää (suurempitilavuuksista) moottoria, vaikka 2.0t sinänsä tarjoaakin joustavaa suorituskykyä ja ilmeisesti melko pienen kulutuksen. 9-3:n hinnat on asetettu samoiksi kuin vastaavantehoisten Volvo S60-mallien.

Vertailu

Saab - YLEISIMMÄT MALLIT


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin