Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Toyota Avensis 2010

Eurooppalaisia varten suunniteltu keskiluokan Toyota eli Avensis on ehtinyt kolmanteen sukupolveensa. Suomessa Avensiksen asema on ollut vahva varsinkin yksityisostajien keskuudessa.
Autoesittely Toyota Avensis 2010

Avensiksen kilpailijoiksi voidaan tällä hetkellä lukea Opel Insignian ja Ford Mondeon ja Mazda6:den, ainakin viimevuoden ensirekisteröintitietojen perusteella.

Korimalleista Liftback on pudotettu pois, mutta sen merkitys varsinkin Suomessa on ollut vähäinen.

Avensiksen muotoilu on yllätyksetön. Perusmuoto on selvästi edeltäjää linjakkaampi. Tuulilasi on loivassa ja sivuprofiili on Lexusmainen.

Sisustuksen muotoilu on selkeälinjaista, mutta modernia. Muovit tuntuvat entistä tasokkaammilta. Mittarit ovat tyylikkäät. Hallintalaitteet ovat pääosin perinteiset japanilaiset eli selkeät. Ajovalot pitää kiertää pitkiä valoja tarvittaessa vilkkuviiksestä.

Pari taka-askeltakin on otettu: sähköinen käsijarru on piilotettu ratin taakse ja vakionopeussäädin on omassa viiksessään oikealla alhaalla. Polttoainemittari on suurpiirteinen digitaalipalkkiversio, samoin hetkellistä kulutusta näytetään. Vaihteensiirto toimii sujuvasti. Viimeistely on hyvää tavaratilaa myöten. Moottoritilan kotelointi on tyylikäs.

Tilat ja näkyvyys

Ulkomitat on säilytetty maltillisina eli niin pituutta kuin leveyttä on lähes 10 cm vähemmän kuin Mondeossa tai Insigniassa. Tästä huolimatta takaistuintilat ovat asialliset. Polvitilaa on runsaasti, mutta luokan kärkeen tällä mitoituksella ei päästä. Pääntila on sedanissa matalan istuimen ja voimakkaasti kallistetun selkänojan ansiosta riittävästi alle 185-senttisille. Etuistuimien muotoilu on edeltäjää parempi, mutta täysin ei ole onnistuttu tälläkään kerralla.

Tavaratila on sedanissa matalahko, mutta leveyttä ja pituutta on mukavasti. Tavaratilan kansi on hyvin lyhyt, joten aukon pienuus rajoittaa kuljetuskapasiteettia. Kaadetut selkänojat jäävät tavaratilan pohjaa korkeammalle.

Näkyvyys eteen on hyvä. Loivista etupilareista huolimatta katve jää kohtuullisen pieneksi. Takaikkunasta avautuvia näkymiä ei voi kehua, mutta ulkopeilit ovat hyvät. Kääntöympyrä on normaalikokoinen.

Varustetasot ja turvallisuus

Varustelussa tuttujen Linea Terra ja Linea Sol -tason yläpuolella on nyt Linea Sol Plus, Luxury ja Premium, joten valinnanvaraa riittää. Perusmallien sisältö on hyvin pitkälle sama kuin edeltävässä korimallissakin. Linea Terrassa on mm. manuaali-ilmastointi, 7 turvatyynyä (kuljettajalla on polviturvatyyny), radio/CD, ajotietokone ja etusumuvalot.

Linea Solissa on 2-alueinen automaatti-ilmastointi, sadetunnistin, bluetooth ja useimpien moottorien yhteydessä vakionopeussäädin. Sol Plus tarkoittaa mm. parempaa äänentoistoa, CD-vaihtajaa, 17" aluvanteita ja avaimetonta sisäänkäyntiä. Luxury tarjoaa lisäksi xenon-valot, sähkösäätöiset etuistuimet ja nahkaverhoilun. Premiumissa on pysäköintitutka takana, CD-vaihtajan tilalla 40 GB:n kovalevy ja navigaattori sekä Wagonissa lasikatto. Varapyörä on Avensiksessakin korvattu paikkaussarjalla.

Lisävarustetarjonta on niukkaa. Metalliväri maksaa 550 euroa. Sol Plussaan saa xenon-valot 1 200 eurolla. Värivalikoima muodostuu pääosin erilaisista harmahtavista sävyistä. Verhoilukangas on kahdessa halvimmassa mallissa aina tummanharmaa.

Moottorit ja hinta

Moottorit on kehitetty aikaisemmin käytettyjä parantamalla. Ilmoitetut kulutus- ja päästölukemat ovatkin parantuneet selkeästi ja ovat kilpailijoihin verrattuna alhaisia. Bensamoottoreissa on venttiilien ajoituksen säädön lisäksi säätyvä imuventtiilien nousu BMW:n tapaan.

Teholukemat ovat 1,6-litraisessa 97 kW/132 hv, 1,8-litraisessa 108 kW/147 hv ja 2,0-litraisessa 112 kW/152 hv. Dieselien tehot ovat ennallaan. Keskimmäiseen eli 2,2-litraiseen 110 kW/150 hv:n versioon on siis tarjolla 6-vaihteinen automaatti kovalla lähes neljän tuhannen euron lisähinnalla. Bensamoottoreista kahteen suurempaan saa portaattoman CVT-automaatin 2 000 eurolla.

Tärkeimpiä ominaisuuksia, kuten ajettavuutta on saatu merkittävästi kehitettyä edeltäjään verrattuna. Aivan nappiin Toyotan viimeisimpien mallien kehitys ei kuitenkaan ole mennyt. Pikkuasioissa on tarpeettoman paljon puutteita. Silti kokonaisuus on vahva ja kamppailee luokkansa kärkisijoista. Hinnoittelu on ilahduttavasti edeltävän mallin tasolla ja muutamat malliversiot ovat jopa hivenen entistä halvempia.

Avensiksen saa halvimmillaan 1,6 litran bensakoneella varustettuna vähän yli 24.000 eurolla.

Päivitetty: 18.01.2010


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin