Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Toyota Yaris 2012

Yaris on koko 12-vuotisen historiansa ajan ollut eniten myyty Toyota-malli Euroopassa. Kolmannen sukupolven Yaris on tehty jälleen Toyotan tapaan ilman mullistavia uudistuksia. Lukuunottamatta tietenkin Hybridiversion liittymistä mallistoon.
Autoesittely Toyota Yaris 2012

Kasvaneista ulkomitoista huolimatta käytännöllisyys on tallella ja 3,89 metrin pituudeltaan se on edelleen luokkansa lyhyimpiä. Muotoilu on hieman jäntevämpää ja särmikkäämpää kuin pehmeän pyöreissä edeltäjissä.

Takaistuimella on entistä enemmän tilaa, mutta erityisen väljää ei ole missään suunnassa. Pikemminkin tiloja voi kuvailla juuri riittäviksi 180-185 -senttiselle. Ensimmäisenä pulaa on pääntilasta. Takaistuimessa ei ole enää pituussäätöä. Takana ei ole "kardaanitunnelia", mutta etuistuimien välistä taakse työntyvä tavaralokerorakennelma vaikeuttaa jalan pujottamista keskipaikalle mentäessä. Ovet ovat väljät ja kulkeminen on helppoa. Istuma-asento on lähes tila-automaisen korkea. Etuistuimet antavat edeltäjää paremman tuen ja nyt istuimella viihtyy pitemmänkin matkan. Kuljettajan istuimeen on kahdessa kalleimmassa varustetasossa kiinnitetty hyvin kapea kyynärnoja. Ohjauspyörän pituussäätövara taaksepäin on kovin niukka. Takaistuin on mukavuudeltaan ja tueltaan pikkuautojen parhaimmistoa.

Tavaratila on litroina mitattuna luokassaan normaalin kokoinen, mutta melko lyhyt. Tavaratilan laajennus sujuu tavanomaiseen nykytyyliin: pelkät selkänojat kääntyvät ja ne jäävät hieman vinoon. Tavaratilan pohja on nostettu irrotettavan välipohjan avulla selkänojien tasolle. Tavaratilan nostokynnys on varsin matala.

Näkyvyys on monien pikkuautojen tapaan hyvä. Keula tosin laskeutuu pois näkökentästä, mutta se ei lyhyyden takia ole suuri ongelma. Takaikkuna on suurempi kuin monessa muussa uutuudessa, mutta leveät takapilarit jättävät tietysti katvetta takaviistoon. Ulkopeilit ovat reilusti mitoitetut. Kääntöympyrä on kohtalaisen pieni.Moottori ja suorituskyky

Yariksen moottorivalikoimassa on kolme vaihtoehtoa: 1,0- ja 1,33-litraiset bensakoneet ja 1,4-litrainen diesel. Isompi bensamoottori (73 kW/99 hv) on selvästi malliston suosituin vaihtoehto. Kierrosherkän moottorin veto tyhjäkäynnin tuntumassa on vaisua ja vie osan Yariksen tarjoamasta vaivattomuuden tunteesta. Liikkeelle lähdettäessä on oltava tarkkana ja kadunkulmissa tarvitaan kakkosta. Kierroksia käyttämällä kiihtyvyys on teholukemaa vastaavaa. Vaihteita on kuusi, mutta ohituskiihtyvyys on vaisua viitosellakin. Vaihtoehtona tässä moottorissa on portaaton automaattivaihteisto. Hiljattain Yarisin voimanlähdevalikoima kasvoi hybridiversiolla, jonka teholukemaksi ilmoitetaan 100 hevosvoimaa ja päästöarvoksi 79 grammaa/km. Kulutus yhdistetyssä ajossa on valmistajan mukaan 3.5-litraa/100km.Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustevaihtoehtoina on perinteisten Terran ja Solin yläpuolella keskenään suunnilleen samanhintaiset Comfort ja Style. Varustelu ei noudattele aivan kilpailijoiden tarjontaa, vaan mukana on harvinaisempaa extraa, mutta toisaalta jotakin puuttuu. Terrassa on vakiona mm. manuaali-ilmastointi, lämmitettävät sähköpeilit, radio/cd usb-liitännällä, 2-osainen takaselkänoja, ajonvakautus, 7 turvatyynyä ja aktiivinen pääntuki. Solin merkittävin varuste on kosketusnäytöllä varustettu navigaattori. Lisäksi siinä on mm. peruutuskamera, bluetooth, korinväriset peilit ja nahkaratti. Stylessä on Solin lisäksi mm. takaspoileri, 16" kevytmetallivanteet, sumuvalot ja kuljettajan kyynärnoja. Comfortissa ei ole näitä varusteita käsinojaa lukuun ottamatta. Sen sijaan siinä on 2-alueinen automaatti-ilmastointi ja sähkölasit myös takana. Vaikka Yaris valmistetaan Ranskassa, lisävarusteita tehtaalta ei ole tarjolla metallivärin (n. 450 euroa) ja ainoastaan 1.33 Sol -versioon tarjottavan vakionopeussäätimen lisäksi.Yariksen kojetaulu ja hallintalaitteet ovat hyvin tavanomaiset lukuun ottamatta kojetaulun etuosan paneelia. Muutamilla pienillä muotoiluratkaisuilla toteutukseen on saatu hieman persoonallisuutta. Kokonaisuus on selvästi korkeatasoisempi kuin edeltäjässä. Pinnat ovat edelleen lähes pelkästään kovamuovia, mutta pinnan kuviointi parantaa vaikutelmaa. Laatuvaikutelmaa heikentävät kuitenkin monet pienet yksityiskohdat. Erilaisiin sovituksiin ja kiinnikkeiden piilottamiseen ei ole kiinnitetty riittävää huomiota. Hallintalaitteet navigaattori mukaan lukien ovat helppokäyttöiset. Vaihteensiirto on tarkka ja sujuva, mutta vaihdekeppi voisi olla korkeammalla. Säilytystilaa on melko vähän.

Kilpailuasetelma

Yaris on aikuistunut mallikkasti. Tiloiltaan se on edelleen pikkuautoluokkaa, mutta muuten heppoisia pikkuautomaisuuksia on karsittu onnistuneesti. Kahdesta tuoreesta pikkuautosta Kia Rio vaikutti tutustumisen perusteella Yarista houkuttelevammalta, mutta ajokokemus parsi Yariksen asemia Rioon verrattuna. Yaris 1.33 Sol on hinnoiteltu monen kilpailijan kanssa hyvin tarkoin samaan hieman yli 17.000 euron lukemaan. Ainakin aikaisemmin Yariksen valtteja kilpailussa ovat olleet luotettavuus ja hyvä jälleenmyyntiarvo. Hybridiversioiden lähtöhinnat liikkuvat 21.000 - 24.000 euron välillä riippuen varustetasosta.

Vertailussa Yaris, Kia Rio ja Ford Fiesta.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin