Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

BMW laski: näin paljon ekologisempi täyssähköinen iX3 on dieseliin nähden koko elinkaarensa ajalla

BMW iX3 -täyssähköauto saapuu markkinoille kuluvan vuoden aikana. Samalla X3-katumaasturimallisto laajenee myös pistokkeesta ladattavalla hybridillä.
BMW laski: näin paljon ekologisempi täyssähköinen iX3 on dieseliin nähden koko elinkaarensa ajalla

Sähköautoilun saralla saksalainen BMW näyttää nopealla vilkaisulla jääneen hieman paitsioon. Todellisuudessa BMW on kuitenkin tuottanut täyssähköautoja sekä pistokkeesta ladattavia hybridiautoja jo useiden mallisukupolvien ajan.

Tämän vuoden aikana myyntiin tuleva X3-katumaasturin täyssähköinen malliversio BMW iX3 edustaa itse asiassa jo valmistajansa viidennen sukupolven sähköistä voimalinjaa. Kyseinen voimansiirto on alusta asti BMW:n itsensä kehittämä, ja sekä sähkömoottori että auton suurjänniteakut valmistetaan yhtiön omissa tuotantolaitoksissa. Syynä on valmistajan mukaan laadun varmistaminen.

Toinen erityisen mielenkiintoinen seikka uudessa voimalinjasukupolvessa on se, että ensimmäistä kertaa BMW on onnistunut toteuttamaan sähkömoottorin käyttämättä siinä harvinaisia maametalleja. Myös akkujen valmistuksessa koboltin määrää on pystytty vähentämään kolmanneksella. 

Sähköautoja moititaan usein siitä, että akkujen valmistaminen on epäekologista, minkä myötä koko sähköauton ekologisuus on asetettu kyseenalaiseksi. BMW on kuitenkin laskenut, että perinteiseen BMW X3 sDrive 20d -dieselmalliin verrattuna täyssähköisen iX3:n koko elinkaaren aikaiset päästöt ovat yli 30 prosenttia pienemmät eurooppalaisella keskivertosähköllä mitattuna.

Vastaavasti, jos iX3 ladataan kestävästi tuotetulla sähköllä, ero sähköauton hyväksi on noin 60 prosenttia. Elinkaaren aikaisilla päästöillä tarkoitetaan raaka-aineiden hankinnasta, auton valmistuksesta, ajamiseen kuluvasta energiasta ja auton kierrättämisestä aiheutuvia päästöjä.

BMW iX3:n sähköinen voimalinja tuottaa 210 kW:n (286 hv) enimmäistehon ja 400 newtonmetrin väännön. Samaa voimalinjaa tullaan hyödyntämään myös 2021 esiteltävissä BMW i4- ja BMW iNext -malleissa. BMW iX3:n ajoakun kapasiteetiksi kerrotaan 74 kWh ja WLTP-syklin mukaiseksi toimintamatkaksi 440 kilometriä.

Kuva: BMW

AUTOTALLI.COM

Lue BMW X3 20d -automallin koeajo.

Katso uudet myytävät BMW X3 -mallisarjan autot.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin