Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Citroën C5 X - hintaluokkansa parasta mukavuutta

Premium-tason mukavuudesta ei aina tarvitse maksaa premium-tason hintaa. Citroën C5 X on tästä loistava esimerkki.
Citroën C5 X - hintaluokkansa parasta mukavuutta

Kenelle tämä auto sopii?

Citroën C5 X on ihanteellinen auto mukavuutta arvostavalle ja sopii hyvin aina perhekäyttöön saakka. Kotilatausmahdollisuus olisi syytä lataushybridiä ostavalta löytyä.

Tutustu myös näihin

Vastaavaa pehmeyttä ei samasta hintaluokasta löydy, sillä esimerkiksi Mercedes-Benzin E-sarjan All-Terrain lähtee noin 70 000 eurosta.

Lexus ES kestäisi vertailun Citroëniin, mutta siitä ei ole tarjolla  farmaria.

Jos sähköauto on vaihtoehto, tästä hintaluokasta löytyy mainio Hyundai Ioniq 5, mutta aivan samanlaista mukavuutta sekään ei tarjoa.

Paluu tuttuihin vahvuuksiin

Ranskalaisvalmistaja Citroën on pyrkinyt palaamaan mukavuuden alttarille osittaisen vuoden 2010 molemmin puolin tapahtuneen hapuilun jälkeen. Esimerkiksi C4 ja C5 Aircross tarjoavat omissa luokissaan erittäin mukavat vaihtoehdot.

Nyt markkinoille tuodaan kolme eri autoluokkaa yhdistelevä tuote, joka muistuttaa hieman Audi A6 Allroadin ja Volvo XC70:n tapaisia korotettuja mökkitiefarmareita. Iltalehti koeajoi uutuuden jo aiemmin ulkomailla.

Muotoilu on ranskalaisen rohkeaa ja, vaikka varmaankin suurimman osan mielestä onnistunutta, takuulla mielipiteitä jakavaa. Lopputulosta joko ihailee tai vihailee – aivan kuin sinihomejuustoakin. Aivan alkuperäisen CXperience-konseptiauton eleganssiin ei kylläkään ylletty.

Yllättävän mukava

Tämän auton kohdalla on pakko aloittaa ajokokemuksesta. Citroën C5 X on jopa yllättävän mukava.

Lataushybridissä Citroën Advanced Comfort -jousitus on varustettu ensimmäistä kertaa säätyvällä iskunvaimennuksella. Muissa malleissa säätyvää iskunvaimennusta ei ole.

Erityisesti Comfort- ja Normal-ajotiloissa auto tekee pitkittäissuunnassa suuria liikkeitä. Se niiaa jarrutuksissa ja nojaa kiihdytyksissä.

Useimmiten C5 X ylittää suuret heitot kuin taikamattona, mutta toisinaan keula ja perä eksyvät eri vaiheisiin. Jälkimmäinen tuntuu korin keinahteluna.

Sivuttaissuunnassa kallistelu ei ole tavallisissa ajotilanteissa niin korostunutta ja kaarreajo sujuu asiallisesti. Auton tosin saa keinumaan laidalta toiselle, mikäli rattia heiluttaa kuin hullu heinäseivästä.

Korin liikkeet pysyvät paremmin kontrollissa valitsemalla Sport-ajotilan, mutta harva halunnee ajaa pidempiä matkoja auto täydessä säntäämisvalmiudessa kaasupoljin herkäksi säädettynä. Siksi on sääli, että jousituksen säätöä ja ajotilan muita asetuksia ei voi valita erikseen.

Poikkeuksellisesti jousituksen kaikki säätövaihtoehdot tuntuisivat nimittäin käyttökelpoisilta ja osa saattaisi pitää jopa kaikkein jämäkintä Sport-asetusta parhaana – tai peräti mukavimpana.

Ohjaus on kevyt, mutta ei täysin tunnoton. Ajettavuudeltaan vaivaton kumppani sopii hyvin mukavuusteemaan. Sporttista tuntumaa hakeville tämä auto ei sovi.

Lue koko koeajoraportti tähtiarvosteluineen Iltalehdestä.

 

Kirjoittanut IL autotoimittaja Henri Posa


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin