Citroën panostaa jälleen mukavuuteen – testissä uusi Berlingo | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Citroën panostaa jälleen mukavuuteen – testissä uusi Berlingo

Ranskalaisen Citroënin automallit on tunnettu vuosikymmenten ajan mukavuuspainotteisuudestaan. Pienen harhailukauden jälkeen mukavuus on otettu jälleen yhdeksi merkin keihäänkärjistä.
Citroën panostaa jälleen mukavuuteen – testissä uusi Berlingo

Vanajanlinnan edessä koeajoja odottavat uudet Citroën Berlingo -tila-autot näyttävät ilahduttavan pirteiltä oranssein ja valkoisine tehosteväreineen. 5- ja 7-paikkaisena myytävää täysin uutta Berlingoa voi pitää melkoisena tilaihmeenä alkaen valtavan suuresta 597 tai 850 litran tavaratilasta, riippuen valitseeko M- vai XL-pituisen korimallin.

Koeajamamme lyhyempi M-mallin auto tuntuu viisipaikkaisena ja 4,4 metrin pituisena valtavan suurelta, ja tilantuntua korostaa läpi matkustamon ulottuva Shine-varustetasoon vakiona kuuluva panoraamakattoikkuna. Vaikka tila-autoon saatetaan liittää näin katumaastureiden luvattuna aikana hieman nukkavieru mielikuva, Citroën Berlingo vaikuttaa ensikoeajon perusteella kaikin puolin pirteältä ja monikäyttöiseltä kulkupeliltä.

Autossa on panostettu ihailtavan paljon arkikäytettävyyteen. Suuren ja selkeämallisen tavaratilan lisäksi auton matkustamosta löytyy peräti 28 erillistä säilytystilaa, jotka haukkaavat 186 litran edestä pientavaroita. PSA:n suunnitteluosastolla on selvästi osattu ajatella auton monikäyttöisyyttä monelta kantilta uusiksi, sillä lisätilaa on löydetty varsin yllättävistäkin paikoista.

Esimerkiksi toisen penkkirivin lattian alta löytyy kaksi avattavaa lokerikkoa, joihin kumpaankin mahtuu esimerkiksi kaksi puolen litran vesipulloa. Myös etumatkustajalle on suunniteltu suuri ja syvä kojelautaan sijoitettu kannellinen tila varsinaisen hansikaslokeron yläpuolelle. Lisäksi panoraamakattoikkunan yhteydessä olevan led-tunnelmavalon yläpuolelta löytyy tilaa kevyille tavaroille, ja tavaratilan päältä löytyy avattava lisätavarahylly.

Käynti takapenkeille on helppoa kahden leveän liukuoven ansiosta ja aluksi kömpelön suurikokoiselta vaikuttavan tavaratilan luukun voi avata vain takaikkunan osalta. Tämä soveltuu erityisen hyvin päivittäisiin kuljetustarpeisiin, kun kantavan tavaratilan peitteen laskee puoliväliin konttia.

Automaattivaihteisto houkuttelisi 

Ajettavuudeltaan 130 hevosvoimainen dieselmoottori on ennen kaikkea vaivaton ja riittävällä puhdilla vääntävä. Pieni puute kuitenkin löytyy manuaalivaihteisen auton kytkinpolkimesta. Sen asettelu on varsin erikoinen ja vaatii joko polkemista varpaiden päillä, tai tyytymistä siihen, että poljinta käytettäessä varpaat ottavat polkimen tukivarteen ikävästi kiinni. Ehkäpä uusi kahdeksanportainen automaattivaihteisto sopisi tähän automalliin kaikin puolin paremmin. Automaattivaihteisto maksaisi tähän malliversioon 2500 euroa enemmän. Moottoritienopeuksissa korkea kori ottaa varsin herkästi kiinni tuuleen ja autoa saa paimentaa jonkin verran.

Mutta entä se paljon puhuttu mukavuus? Citroënilla on nykyään ohjenuoranaan auton suunnittelussa erityinen Advance Comfort -ohjelma, jonka painopisteitä ovat: jousitus, istuimet, helppokäyttöisyys, säilytystilat, tilantunne, materiaalit, ilmanlaatu ja akustiikka.

Berlingon kohdalla näistä edellä mainituista on onnistuttu erityisen hyvin helppokäyttöisyydessä, säilytystiloissa ja tilantunteessa. Jousitus- ja alustatuntumaa ei voi niitäkään moittia, Berlingo tuntuu suodattavan tien epätasaisuudet pääasiallisesti miellyttävästi. Materiaalien osalta pisteitä voi antaa omaperäisistä mutta tyylikkäistä yksityiskohdista, joskin yleisilme ohjaamossa säilyy varsin muovisena. No, hintaluokka huomioiden tämäkin on varsin helppo hyväksyä. Paljon kehutusta akustiikasta on vaikea sanoa sen suuremmin, mikäli autoa vertaa sisarmalleihinsa Peugeot Rifteriin ja Opel Combo Lifeen. Ajomelu pysyy perushyvällä tasolla ja puhuminen vierustoverin kanssa on vaivatonta vielä reiluissa moottoritienopeuksissakin.

 

Citroën Berlingo tarjoaa monilta osin jopa saksalaisia parempaa käytettävyyttä persoonallisella ilmeellä maustettuna. Autokaupoilla kannattanee kokeilla myös kahdeksanvaihteista automaattivaihteistoa ja vertailla kahden koripituuden eroja. Lisäksi Shine-varusteluun ehdottoman suositeltava lisävaruste on alle 200 euron hintainen korkea keskikonsoli.

Joka tapauksessa Berlingo-malliston 22 339 – 33 983 euron hinnasto tarjoaa takuuvarmasti vastinetta rahoille, valitsipa omaan käyttötarpeeseen minkä tahansa koripituuden, varustetason ja moottori-vaihteistoyhdistelmän.

Katso myös myytävät Berlingo-mallisarjan vaihtoautot.

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin