Frankfurtin autonäyttely 2013: BMW | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Frankfurtin autonäyttely 2013: BMW

BMW:llä on tänä syksynä paljon uutta tarjottavaa. Sähköautot i3 ja i8, kolmannen sukupolven X5 ja 4-sarjan Coupé ovat uusia mallisarjoja ja myös 5-sarjan facelift luettiin vielä uutuudeksi.
Frankfurtin autonäyttely 2013: BMW

BMW:llä on Frankfurtin autonäyttelyssä perinteisesti oma 10 000 neliön hallinsa, johon jälleen oli rakennettu 300 metriä pitkä ajorata katsomoineen. BMW ilmoittaa, että 90 % messurakenteista hyödynnetään uudelleen seuraavassa IAA:ssa tai muissa näyttelyissä.

X5 valmistetaan edelleen USA:ssa. Mitat ovat lähes ennallaan, akseliväli on täysin sama kuin ennenkin. Painoa on saatu kuitenkin pudotettua noin 90 kg. Ulkonäkö on tyylikäs ja sopivasti edeltäjästä tuoreistettu. Muiden uusimpien mallien tapaan valot on vedetty kiinni maskin munuaisiin. Takaluukku on jälleen kaksiosainen, mikä ei tässäkään tapauksessa ole kaikkein käytännöllisimpiä ratkaisuja. Takaistuin taittuu kolmessa osassa.  Kolmas penkkirivi on lisävaruste kuten edellisessäkin sukupolvessa.

Istuma-asentoa on hieman korotettu edeltäjästä ja etuistuimet ovat mainiot. Näkyvyys ulos on hyvä. Takaistuimella tilanne ei ole aivan yhtä hyvä. Tilankäyttö ei selvästikään ole kovin tehokasta, koska tilat jäävät jälkeen esim. ML:stä. Polvitilaa takaistuimella ei ole juuri Golf-luokan parhaimmistoa enempää ja käynti takaistuimelle on yllättävän ahdasta. Kojetaulu on tyyliltään aivan samankaltainen kuin merkin muissa uusimmissa malleissa. Näyttelyautojen viimeistelyssä oli muutamia pieniä puutteita, jotka luultavasti saadaan poistettua sarjatuotantoautoista.

X5 tulee myyntiin vuoden lopussa. Perusversioksi tulee pelkästään takavetoinen, nelisylinterinen sDrive 25d. Muut mallit eli 35i, 50i, 30d, 40d ja M50d ovat aina nelivetoisia. Konseptivaiheessa esiteltiin X5 eDrive, joka on plug-in-hybridi, jolla parhaimmillaan voidaan ajaa 30 km pelkällä sähköllä 70 kW sähkömoottorilla. Bensamoottori on ahdettu 4-sylinterinen. Tämä versio tulee tuotantoon vasta 2015.Uusi 4-sarjan Coupé ei poikkea 3-sarjan sedanista sen enempää kuin aikaisemmin 3-sarjan Coupé. Esimerkiksi keula on lähes samanlainen toisin kuin 3-sarjan GT:ssä, johon on tehty oma ilmeensä. Coupéen tämä matalalle kaartuva keula ehkä sopiikin paremmin kuin 3-sarjaan. Ulkomuoto on kaikkiaan ennalta-arvattava - ihan kiva, mutta ei sävähdyttävä. Sedanista poikkeavaa ilmettä tuovat lähinnä muhkeammat takalokasuojat. Peräpää on kaikkiaan dynaamisempi. Korkeutta Coupéssa on 6 cm vähemmän, mikä jää helposti huomaamatta.

Myös kojetaulu on lähes samanlainen kuin 3-sarjassa. Siihenkin olisi kaivannut samankaltaista eroa kuin 5- ja 6-sarjan välillä on. Edes Coupé-malleihin BMW voisi tuoda hieman piristystä ylipelkistettyihin mittareihin ja nappularivistöihin. Etuna läheisestä kolmossarjayhteydestä on esim. varsin hyvä näkyvyys. Nelossarjan ensimmäiset yksilöt ovat jo ehtineet liikkeisiin Suomessa. Tämän vuoden puolella mallivalikoima kattaa versiot 420i, 428i, 435i, 420d, 430d ja 435d. Kaikki versiot paitsi 430d on saatavana myös nelivetoisina.BMW:n kaupunkeihin suunnattu sähköauto i3 edustaa aivan uudenlaista autokonseptia ja haluaa jo muodollaan kertoa edustavansa tulevaisuuden autoa. 4,0-metrinen malli on rakennettu suurelta osin hiilikuituvahvisteisesta muovista ja alumiinista. Niinpä paino jää 1200 kiloon.

125 kW sähkömoottorin avulla se kiihtyy nollasta sataan 7,2 sekunnissa. Sähköä akuissa riittää parhaimmillaan 200 kilometrin ajoon. 5000 euron lisähintaan on saatavissa Range Extender eli 650 cm3 moottoripyörän moottori, jolla ajoa voi jatkaa sähkön loppuessa. Bensatankki tosin on kooltaan vain 9 litraa.

Etuovien ohella i3:ssa on kapeat kaappariovet takapenkille sekä keskipilariton rakenne. Avautuvasta raosta pystyy joten kuten pujottautumaan takapenkille, mutta lisäksi etuselkänojan voi 2-ovisen auton tapaan kääntää tieltä. Takapenkkitilaa on saman verran kuin 4,0-metrisissä autoissa yleensäkin, mutta vain kahdelle.

Myös sisustus on hyvin persoonallinen. Esimerkiksi verhoilupaneeleissa on käytetty muovista villakankaan näköistä - mutta ei tuntuista materiaalia. Kuljettajan paikalta tarkasteltuna keula näyttää pitkältä, mitä ei ulkoa katsoen uskoisi. Hansikaslokero on kovin pieni. Rengaskoko i3:ssa on vakiona 155/70R19, mikä riittää autoon, jonka huippunopeus on 150 km/h. Hinnaltaan i3 jää alle Toyota Prius Plug-Inin.BMW:n sähköautosarjan toinen edustaja i8 sijoittuu aivan eri autoluokkaan. Saksassa 126 000 euroa maksava ylös nostettavilla ovilla varustettu urheiluauto on myös tulossa tuotantoon vielä tänä vuonna. Voimanlähteinä i8:ssa on ahdettu 1,5-litrainen bensamoottori (170 kW/231 hv) sekä 96 kW sähkömoottori. 1500-kiloisen i8:n pitäisi näillä avuin kiihtyä 4,4 sekunnissa sataseen. Sähköllä pääsee maksimissaan 35 kilometriä, kun nopeus pysyy alle 120 km/h:n. Pääasiallisena materiaalina i8:n rakenteessa on hiilikuituvahvisteinen muovi.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin