Inhimillinen Audi ilman inhimillisiä ajovirheitä | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Inhimillinen Audi ilman inhimillisiä ajovirheitä

Autovalmistajat käyvät kovaa kamppailua autonomisten, eli itsestään ajavien autojen kehityksessä. Robottiautot osaavat jo nykyisellään välttää varsin hyvin omasta ajosta johtuvat virheet, mutta miten välttää muiden kuskien törmäykset?
Inhimillinen Audi ilman inhimillisiä ajovirheitä

Jack-lempinimellä kulkeva autonominen Audi A7 osaa ottaa huomioon nyt entistä paremmin myös muut tielläliikkujat. Autolle on opetettu pieniä eleitä, jollaisia kuljettajat yleensä tekevät muun muassa ollessaan aikeissa vaihtaa kaistaa. Jack-A7 muun muassa asettautuu kaistaviivan tuntumaan ja laittaa suuntavilkun päälle hyvissä ajoin ennen kaistanvaihtoa. Auto osaa myös tunnistaa rekat ja ohittaa ne ajamalla normaalia enemmän kaistan vasenta laitaa, jolloin autojen väliin jää suurempi turvaväli. Robottiautoista yritetään näin ollen tehdä mahdollisimman inhimillisiä, mutta ilman inhimillisiä virheitä. 

Autonominen Audi A7 osaa myös päästää moottoritielle liittyvät muut autot sujuvasti liikenteen virtaan. A7 joko hidastaa tai kiihdyttää riippuen valitusta ajotilasta, ja luo tilaa moottoritierampilta tuleville autoille. 

Audi on testannut itsestään ajavia autoja jo useamman vuoden ajan niin moottoriteillä, syheröisillä vuoristoreiteillä kuin myös kilparadoilla. Autonomiseen ajamiseen vaaditaan ennen kaikkea hyvin ja nopeasti toimivaa sensoriteknologiaa ja tekoälyä, ja esimerkiksi Audi rakentaa tiedonsiirtotekniikkaansa tulevan 5G-verkon ympärille. Autojen nopea kommunikointi keskenään on turvallisuuden näkökulmasta tärkeää. 

Nähtäväksi jää, miten suomalaiset yritykset tulevat olemaan mukana autonomisten autojen kehityksessä. Esimerkiksi NVIDIA kehittää Suomessa autoiluun sovellettavaa tekoälyä, Rigthware tuottaa jo nyt Audille virtuaalisia mittaristoja, eikä sovi myöskään unohtaa Nokian 5G-verkkoteknologiaa. 

Kuva: Audi

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin