Kannattaako auto ostaa omaksi? Tämä kuvaaja paljastaa kannattavuusrajan ja arvonaleneman nopeuden | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Kannattaako auto ostaa omaksi? Tämä kuvaaja paljastaa kannattavuusrajan ja arvonaleneman nopeuden

Kannattaako auto ostaa käteisellä, rahoituksella vai kiinteän kuukausihinnan yksityisleasingilla? Jo lähes puolet suomalaisista kuluttajista on kiinnostunut autoilusta ilman jäännösarvoriskiä.
Kannattaako auto ostaa omaksi? Tämä kuvaaja paljastaa kannattavuusrajan ja arvonaleneman nopeuden

Omistusautolla on vankka suosio Suomessa, mutta omistamiseen liittyy aina myös riskejä ja epävarmuuksia. Oman auton tarjoaman liikkumisen vapauden voi halutessaan saavuttaa myös auton pidempiaikaisella vuokraamisella, eli yksityisleasingilla, jossa autosta maksetaan kiinteää kuukausihintaa. Auton hankinnan yhteydessä ei makseta käsirahaa, ja vastaavasti autosta luopuessa ei tarvitse murehtia jälleenmyyntiarvosta. 

ValueClinicin helmikuussa 2020 tekemän kyselytutkimuksen mukaan jo 48 prosenttia suomalaisista kuluttajista on kiinnostunut auton yksityisleasingista. Lapsiperheistä peräti 64 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut kiinteähintaisesta autoilusta.

– Tuloksista näkee, että omistamisen kulttuuri on murroksessa myös Suomessa. Autoilun ja asiakkaiden tarpeiden muuttuessa perinteisten rahoitusmuotojen rinnalle tarvitaan tuoreita vaihtoehtoja, toteaa Nordea Autorahoituksen johtaja Kristian Ajanto.

Ajannon mukaan harva hahmottaa autoilun kokonaiskustannuksia, sillä laskuista unohtuu helposti esimerkiksi huolto- ja korjauskulut sekä arvonalenema, joka muodostaa auton kuluista merkittävän siivun.

Nordea on jo pitkään ollut suomalaisille tuttu autorahoituksen tarjoaja, mutta uutena aluevaltauksena pankkikonserni on lähtenyt mukaan yksityisleasingiin omalla Autoleasing-tuotteellaan.

Auton arvo voi pienentyä nopeammin kuin velka

Uuden auton keskimääräistä arvoa kuvaava käyrä saattaa helposti järkyttää, joskin osa automerkeistä pitää arvonsa toisia paremmin. Ensimmäisen vuoden aikana uuden auton hinnasta voi sulaa jopa 20-30 prosenttia.

auton arvonalenema

Kun esimerkkinä käytetään noin 30 000 euron arvoista suomalaisten suosimaa perheautoa, Autovistan tuottaman jäännösarvoennusteen mukaan arvosta on jäljellä kolmen vuoden kuluttua 16 000 euroa. Esimerkkiauto on hankittu kuuden vuoden rahoituksella ilman käsirahaa ja 6000 euron suuruisella viimeisellä erällä.

– Autojen osamaksusopimukset tehdään pääsääntöisesti viideksi tai kuudeksi vuodeksi, mutta rahoitus päättyy yleensä kolmen vuoden kohdalla, kun asiakas haluaa vaihtaa autoa, Ajanto sanoo.

Jos auton osamaksukauppaa käydään ilman käsirahaa, esimerkkiauton jäännösarvo ja jäljellä oleva velka kohtaavat vasta neljän vuoden kohdalla.

Suomessa pitkät maksuajat eivät ole vielä suuressa kuvassa muodostuneet ongelmaksi, mutta varoittavan esimerkin voi löytää Yhdysvalloista, missä etenkin kalliiden autojen myyntiä vauhditetaan yhä pidemmillä maksuajoilla ja pienemmillä kuukausihinnoilla.

– Juttelin Yhdysvaltojen automarkkinoita tutkivan Edmunds-yhtiön edustajan kanssa. Heidän mukaansa maaliskuussa 2020 Yhdysvalloissa oltiin tilanteessa, jossa peräti 36,3 prosentissa uusien autojen kauppoja jäljellä oleva velan määrä oli vaihtoautossa suurempi kuin sen arvo. Keskimääräinen erotus oli peräti 5255 euroa, Ajanto kertoo. 

Yksityisleasingin kulut on helppo hahmottaa

Auton yksityisleasingia verrataan monesti viihteen suoratoistopalveluihin, joissa palvelusta maksetaan kiinteää kuukausihintaa ilman piilokuluja. Kuluttajan kannalta kuukausihintaiseen autoiluun siirtyminen tarjoaa ennen kaikkea autoilun kulujen helpompaa hahmottamista ja jäännösarvoriskin jättämistä autoliikkeen tai leasingpalvelutarjoajan huoleksi.

Leasing-palveluja vertailtaessa huomiota kannattaa kuitenkin kiinnittää siihen, mitkä kaikki oheispalvelut autoon kuuluu, ja kuinka paljon autolla saa sopimusajan puitteissa ajaa. Hintavertailua voi helpottaa Suomen ainoassa leasing-autojen kilpailutuspalvelussa Autotalli.comissa, jossa yksityisleasing-autosta voi pyytää tarjoukset yhdellä lomakkeella usealta palveluntarjoajalta.

– Suomeksi sanottuna yksityisleasing tarkoittaa autoilua ja liikkumista ilman omistamisen murheita. Asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden monipuolistuessa runsas valikoima erilaisia rahoitusvaihtoehtoja auttaa ihmisiä parantamaan sekä autoilun taloudellista turvallisuutta että oman taloutensa hallintaa, Ajanto summaa.

Kilpailuta yksityisleasing-auto helposti Autotalli.comissa.

Lue Nordean Kristian Ajannon blogi-artikkeli aiheesta.

 

Artikkelin kuva: Teemu Granström / Grafiikka: Nordea

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin