Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Tesla Model 3 Suomen talvessa – jättää lähes sanattomaksi

Tesla Model 3 osoittautui talvisessa koeajossa ajettavuudeltaan huippuluokan tuotteeksi. Auto on kiistattomasti Tesla-malliston mielenkiintoisin.
Koeajo: Tesla Model 3 Suomen talvessa – jättää lähes sanattomaksi

Automaailmaa monellakin tapaa kohahduttaneen Teslan edullisin automalli Model 3 on rantautumassa Suomeen ensimmäisten asiakastoimitusten myötä lähiviikkoina. Pääsimme koeajamaan automallin Performance-versiota ennakkoon Suomen sydäntalvessa. 

Hyvin minimalistisesti etenkin ohjaamon osalta suunniteltu Model 3 aiheuttaa poikkeuksellisuudellaan monelle puistatuksia pelkästään kuvia katsomalla. Itsekin suhtauduin ennakkoon hieman skeptisesti siihen, voiko auto olla käytettävyydeltään turvallinen ja helppo, kun lähes kaikki auton toiminnot on viety suuren vaakasuuntaisen kosketusnäytön taakse. Ohjauspyörässä on ainoastaan kaksi rullasäädintä, minkä lisäksi oikeanpuoleisesta viiksestä valitaan vaihde ja vasempaan on sijoitettu vilkku sekä tuulilasinpyyhinten toiminnot.

Suuren 15-tuumaisen teräväpiirtokosketusnäytön vasempaan laitaan on varattu tila mittaristolle, eli siinä näytetään nopeus, valittu vaihde sekä Autopilot-tutkajärjestelmän havaitsema liikenne. Valtaosaa näytöstä hallitsee suuri karttakuva, jonka päälle tuodaan kuljettajan valinnan mukaan näytön alalaidasta painamalla esimerkiksi auton asetukset, musiikkisoitin ja ilmastoinnin säädöt. Jo muutaman nopean selailun jälkeen järjestelmä on muistissa ja sen käyttäminen on helppoa. Valikot muistuttavat käyttölogiikaltaan erehdyttävästi Applen tuotteita, kaikki on yksinkertaistetun helppoa.

Penkinsäädöt löytyvät perinteisestä paikasta istuimen reunasta, mutta peilit ja ohjauspyörän säädöt valitaan ensin kosketusnäytöltä, minkä jälkeen ratin rullalla hoidetaan liikuttelu. Säätövarat ovat poikkeuksellisen hyvät myös ohjauspyörässä ja Model 3 on helppo hyväksyä myös pitkän kuljettajan valinnaksi. Koko matkustamoa halkovasta lasikatosta huolimatta päätilaa on etuistuimilla hyvin myös pitkille matkustajille.

Liikkeelle lähdetään 20-tuumaisilla kitkarenkailla, jotka osoittautuvat moottoritiellä hieman meluisiksi, mutta ei siinä määrin etteikö asian kanssa voisi elää. Model 3:n neliveto on toteutettu molemmille akseleille sijoitetuilla sähkömoottoreilla, jolloin matkustamon tilaa ei ole tuhlattu kardaanitunneliin. Takapenkeillä jalkatilaa onkin mukavasti ja edessä keskikonsoli kätkee hämmästyttävän suuret kaksi säilytyslokeroa. Kyynärnojan alla on tilaa keskinkertaisesti, mutta mukitelineiden eteen kahden kannen alle sijoitettu tila on todella syvä. Kyseiset kannet vaikuttavat aavistuksen heppoisilta, mutta muuten laatuvaikutelma matkustamossa on erittäin hyvällä tasolla.

Tesla Model 3 on puhuttanut ainakin tuotannon alkuvaiheessa laatupoikkeamilla, mutta koeajoyksilömme viimeistelyn taso vaikuttaa jopa paremmalta kuin esimerkiksi Model X -katumaasturissa. Vaikka virheitä yrittää etsimällä etsiä, sellaisia ei nopealla silmäilyllä löydy. Jäisen auton karmittomien ovien saumat pitävät pakkasella pientä natinaa, mutta saman voi havaita myös perinteisten premium-merkkien autoissa.

Model 3 toimii talviautona

Ensimmäiset kilometrit Model 3:n ratissa pistävät hiljaiseksi. Auto on yksinkertaisesti upea ajaa.

Nelivetoinen sähköauto kiihtyy liukkaalla tienpinnallakin todella vaivattomasti ja mutkissa luistonesto antaa miellyttävästi tilaa kuljettajan käskytykselle. Model 3:a on pakko päästä viemään vielä jossain vaiheessa kunnon jääradalle.

Suuren vaikutuksen tekee myös ohjaustunto, joka on poikkeuksellisen jäykkä Sport-asennossa. Yhtä jämäkkää tuntumaa on jäänyt monessa muussa autossa kaipaamaan. Comfort-asetuksella ohjauspyörää pystyy pyörittelemään yhdellä sormella, joten valinnanvaraa on. Tuntuma tiehen on hyvä ja ohjaus keskittää hienosti. Keskialueen tunnottomuutta ei esiinny edes kitkarenkaiden kanssa. Moottoritiellä Model 3 kulkee täsmällisesti suoraan, ja mutkat auto painaa ilman ylimääräisiä ohjausliikkeitä koko kaarteen läpi.

 

Ohjauspyörä kääntyy ainoastaan kaksi kokonaista kierrosta, mikä tarkoittaa melkeinpä mikroautomaista ajotuntumaa. Pienillä ohjausliikkeillä ja rivakasti reagoivalla kaasupolkimella Model 3:a on ilo viedä mutkaisilla teillä. Koska koeajo sattui sopivasti lumiseen talveen, autoa oli myös pakko kokeilla syvässä tiiviiksi pakkautuneessa lumessa. Sähkömoottoreilla ryömittäminen onnistui helposti ja luotto Tesla Model 3:n talvikykyihin kasvoi nopeasti.

Kuva: Avain mahtuu lompakkoon. Ovet avataan näyttämällä avainkorttia b-pilariin sijoitetulle lukijalle.

Model 3:n koeajoa edeltävänä päivänä koeajettavaksi osui uusi BMW 3-sarjan sedan, joten takapuolituntuma oli kalibroitu ajettavuudeltaan yhdellä parhaina pidetyistä automalleista. Omaksikin yllätykseksi on pakko myöntää, että Tesla Model 3 kestää vertailun saksalaisiin premium-autoihin sekä Teslan muihin omiin automalleihin. Jos valinta pitäisi tehdä Tesla Model S:n ja Model 3:n välillä, pelkästään ajettavuuden puolesta valinta osuisi ehdottomasti jälkimmäiseen.

Kooltaan Model 3 on Model S:ää pienempi, mutta rehellisesti sanottuna Model 3:n tilasuunnittelu vaikuttaa onnistuneemmalta. Auto täyttää hyvin odotukset perheauton tiloista ja esimerkiksi tavaratila vie voiton aiemmin mainitusta BMW 3-sarjan sedanista. 

Kallis vai kilpailukykyinen? 

Tesla Model 3:sta valmistetaan tällä hetkellä vain niin sanottua pitkän toimintamatkan nelivetoista mallia, jonka hinnat alkavat Suomessa noin 62 000 eurosta. Koeajamamme kyseisen Long Range -mallin tehokkaampi Performance-versio maksaa noin 73 500 euroa, joten mistään koko kansan menopelistä ei voida puhua. Hinta kannattaa kuitenkin suhteuttaa auton tehoihin, sillä kuivalla asvaltilla Model 3 Performancelle luvataan 3,7 sekunnin kiihtyvyys nollasta sataan.

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen koeajo Tesla Model 3:lla yllätti positiivisesti ja isosti. Kuvissa hieman karun näköinen auto osoittautuikin todella maukkaaksi ajettavuudeltaan ja yhtäkkiä äärimmäisen yksinkertainen ohjaamo vaikuttaakin täysin luonnolliselta. Perusasiat, kuten ajoasento ja tilasuunnittelu, on toteutettu autossa pieteetillä, joten eihän tähän voi olla ihastumatta.

Palaamme autoon myöhemmin keväällä pidemmän koeajon kera, jolloin pääsemme perehtymään tarkemmin sähkönkulutukseen, lataukseen sekä tietoviihdejärjestelmään.

Kuva: Ovi avataan ylälaidan painikkeesta painamalla. Mekaaninen hätäavaus löytyy ikkunapainikkeiden edestä kahvasta nostamalla.

Tesla Model 3:n mitat

Pituus: 4,694mm

Leveys: 2,088mm

Korkeus: 1,443mm

Akseliväli: 2,875mm

Maavara: 140mm

Istuinpaikkoja: 5

Tavaratila kokonaisuudessaan: 542 litraa

 

Katso Tesla-malliston uudet autot

Katso Tesla Model 3-mallisarjan uudet autot

Katso Tesla Model 3 Model 3 Performance Dual Motor AWD mallin uudet autot

Katso myytävät Tesla vaihtoautot

Katso myytävät Tesla Model 3 vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin