Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Audi Q8 e-tron: Vihdoin onnistunut sähköauto

Audin sähköpioneeri on taklannut pahimmat ongelmansa. Lopputuloksena on loistava auto ja kelpo sähköauto.
Koeajo Audi Q8 e-tron: Vihdoin onnistunut sähköauto

Joskus harvoin, kun uuteen autoon istuu, tulee heti tunne ajon miellyttävyydestä.

Eteenpäin on menty, voisikin olla osuva luonnehdinta Audin uudesta Q8 e-tronista, joka on oikeasti ”vain” päivitetty versio viitisen vuotta sitten ilman Q-liitteitä markkinoille tuodusta e-tronista. Lainausmerkeissä, sillä tässä on ihan aidosti paremmasta paketista kyse.

Mutta mennäänpä ensin siihen miellyttävyyteen. Tässä sähköautojen koko- ja hintaluokassa mukavampaa autoa saa hakea. Jousitus on mukavuustilassa ajellessa suorastaan samettisen ihana ja ohjauskin tuntuu aiempaa paremmalta. Se onnistuu olemaan tarkka, mukava ja nopea, eikä sitä ainakaan näin kesäkeliarviolta voi moittia edest tunnottomaksi.

Jousitusmukavuudesta löytyy kolme perussäätöä samoin kuin ohjauksesta. Jäykimmillä asetuksilla, ajotilalla dynamic, tämä möhkäle on jopa hauska ohjastettava. Lisäksi kyyti on hiljaista.

Vanha vitsithän kuuluu, ettei kukaan osta saksalaista hinnat alkaen -autoa. Tämän muuten ostaa. Mainittu jousitus on mallia ilma ja vakiovarusteinen, ja ilahduttavasti koeajoautossa ei ole ensimmäistäkään lisävarustetta.

Se on vain nimi

Mallien nimeämisessä Audilla on hieman tekemistä. Alkuperäinen oli siis nimeltään e-tron. Ei lisäliitteitä. Nykyään kaikki Audin sähköautot kantavat sitä nimessään, mikä on sikäli looginen päätös. Nykyinen Q8 e-tron vie hieman tätä sekavuutta pois, vaikka se ei kuvastakaan auton kokoa. Kyse ei nimittäin ole polttomoottorikäyttöistä Q7:ää suuremmasta ajoneuvosta, vaan nimi heijastelee ilmeisesti Audin siirtymää pelkkiin sähkövoimalinjoihin, joiden edustajista Q8 on toistaiseksi suurin.

Ulkoisesti auto ei paljoa ole alkuperäisestä muuttunut. Suurin muutos näkyy maskissa, ja suurentuneissa keulan sivuaukoissa. Aerodynamiikkaa on saatu parannettua hieman.

Peltien alle taas on saatu selvästi parempaa sähköautotekniikkaa. Akkukapasiteetti on kasvanut yli 20 kWh:lla, tehoa ja vääntöä on enemmän ja pikalataustehoa on saatu parannettua. Alkuperäisessä e-tron 50:ssä suurimpia heikkouksia oli toimintasäde ja valtava moottoritiekulutus. Vaikka pihistä autosta ei vieläkään ole kyse, toimintamatkaa voi Q8:lta odottaa jopa 150 kilometriä vanhaa enemmän. Nykyisen Q8 e-tron 50:n akku on saman kokoinen kuin vanhan e-tron 55:n.

Auton toimintamatkamittari vaikutti konservatiiviselta ja koeajoviikolla pääsin noin 10 % pidemmälle kuin mitä auto alun perin arvioi.

Yhden polkimen ajoa autoon ei ole saatu. Niin sanottua moottorijarrutusta voi säädellä lavoilla, mutta voimakkuuksia on vapaan rullauksen ohella vain kaksi eikä voimakkainkaan ole kovin voimakas. Auto hidastuu noin 10 km/h nopeuteen ja rullaa sen jälkeen. Automaatio rekuperaatiossa kannattaa muuten unohtaa tässäkin autossa heti kättelyssä, se toimii yhtä arvaamattomasti kuin kaikissa muissakin ominaisuuden sisältävissä sähköautoissa.

Erikoisuutena voi pitää ratkaisua, että ylämäkeen hidastellessa auto ei suinkaan pysähdy nollaan, vaan lähtee valumaan taaksepäin jos jarrua ei paina. Muuten automaattinen seisontajarru kytkeytyy kyllä päälle eli ei tätä varsinaisesti puutteena voi pitää, yllätyksenä kylläkin.

Polttomoottoritausta näkyy

Tilapuolesta voi todeta, että sitä piisaa. Takakontti on hieman pienentynyt, vaikkakin se on edelleen riittoisa. Etukontti ei edusta aivan terävintä kärkeä, mutta sellainen sentään on ja vetää ihan kohtalaisesti tavaraa.

Takapenkillä tilaa on runsaasti niin jaloille kuin päällekin ja reisituki riitti ainakin omalle varrelleni. Toki auto kärsii siitä, että se on rakennettu polttomoottorialustalle ja lattia ei ole tasainen. Tämän huomaa myös takakontista, jonka välipohjan alla on ei ole selkeää lokeroa vaan vähän sekavan oloinen tila, mikä pätee myös kontin sivujen luukkuihin, jotka olisi optimoimalla voinut hyvin valjastaa käyttöön. Esimerkiksi pienemmässä Q4 e-tronissa on hyvin lähelle samat litrat, sillä auton leveys on saatu paremmin hyödynnettyä.

Keskikonsolista kompromissi välittyy selvimmin. Säilytystilaa on minimaalisesti ja kokonaisuus ei edes näytä kovin hyvältä, kun keskiosaa ei saa minkään luukun taakse piiloon. Ikävin puute oli omalla kohdallani oikean käden kyynärnojan kaukainen sijainti, kun haluaisin ajaa kyynärpäät alhaalla, mutta se ei tässä oikein onnistunut. Lisäksi ratin muotoilu metalliosineen kannustaa viemään kädet ylemmäs.

Kaikki kohdillaan

Koska kyseessä on facelift, tietoviihdejärjestelmää ja auton yleistä käytettävyyttä ei turhan paljoa haluaisi kritisoida, mutta fakta on, että kokonaisuus on jo vanhanaikainen. Järjestelmä on sikäli ihan kohtalaisen toimiva ja riittävän nopea, mutta valikkorakenteissa olisi siistittävää ja paljon. Tätä puolta voi yleisesti pitää Volkswagen-konsernin Akilleen kantapäänä.

Hyvänä ominaisuutena voi pitää ilmastoinnille varattua erillistä kosketusnäyttöä, joka toimii myös kirjoitusalustana, jos kesken ajon haluaa etsiä kohdetta navigaattorista. Lisäksi näytöt on hienoisesti kallistettu kuljettajan suuntaan.

Keskikonsolista kompromissi välittyy selvimmin. Säilytystilaa on minimaalisesti ja kokonaisuus ei edes näytä kovin hyvältä, kun keskiosaa ei saa minkään luukun taakse piiloon. Ikävin puute oli omalla kohdallani oikean käden kyynärnojan kaukainen sijainti, kun haluaisin ajaa kyynärpäät alhaalla, mutta se ei tässä oikein onnistunut. Lisäksi ratin muotoilu metalliosineen kannustaa viemään kädet ylemmäs.

Ei tunnu vanhalta

Yhteenvetona voi sanoa, että e-tronin päivitys on onnistunut ja auto on jo vakiovarusteltuna varsin hyvä paketti. Lisävarustelusta jää kaipaamaan mukautuvaa vakionopeudensäädintä ja parempia etuistuimia.

Tässä versiossa teho on muuten hyvinkin riittävä, eli ylimääräisen 50 kilowatin lisäyksen takia kalliimpaa 55-versiota ei siis kannata ostaa. Sen isompi hyöty on kookkaammassa akussa.

Yleisesti ottaen autoa voi pitää jonkinlaisena siltana. Se toi Audin sähköautojen aikakauteen ja edustaa yhä helppoa siirtymää isohkojen katumaasturien maailmasta sähköautojen pariin. Q8 e-tron onnistuu jopa kiihdytyksissä tuntumaan aavistuksen polttomoottorilta. Toki se liikahtaa välittömästi ja vilkkaasti eteenpäin polkimen pohjaan painaessa, mutta voimantuotto on sopivan pehmeästi annosteltua ja tuntuu kuin ottaisi kierroksia. Mieto, moottorijarrutusta muistuttava rekuperaatio korostaa vaikutelmaa.

Joka tapauksessa auto onnistuu yhä tuntumaan tuoreelta ja käännyttänee helposti väkeä Audin polttomoottorikatumaastureihin mieltyneistä.

Audi Q8 e-tron 50

Hinta alk.: 74 990 € (koeajoauton hinta 74 990 € + vuoden jatkotakuu 640 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta / - km

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottorit: Kestomagneettimoottori etu- ja taka-akselilla.

Teho: 250 kW / 340 hv

Vääntömomentti: 664 Nm

Kulutus (WLTP): 20,2-24,0 kWh/ 100 km

Toimintamatka (WLTP): 489 km

Voimansiirto: neliveto

Akku:

Kapasiteetti: 89 kWh (95 kWh brutto)

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW: 9h 15 min

Latausnopeus 10-80% DC: 27 min

Latausteho DC (max): 150 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,0 s

Huippunopeus: 200 km/h

Mitat:

Pituus: 4 915 mm

Leveys: 1 937 mm

Korkeus: 1 633 mm

Akseliväli: 2 928 mm

Maavara: 172 mm (säätövara 76 mm, max. korkeus 222 mm)

Tavaratila takana / penkit kaadettuna: 569 / 1 637 litraa

Tavaratila edessä: 62 litraa

Testiauton rengaskoko: 255/55 R19

Omamassa: 2 585 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 / 1 800 kg

Audi Q8 e-tron vaihtoautot
Audi Q8 e-tron uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin